)
Økonomi

Hjælp til gæld - Sådan får du hurtigt afviklet din gæld

Kæmper du med at få afviklet din gæld? Så er du langt fra den eneste. Gæld er nemlig noget, vi sjældent taler om, men som fylder meget i dagligdagen hos mange danskere. Det kan give søvnløse nætter, bekymringer for fremtiden og for mange kan det virke helt uoverskueligt at få afviklet gælden. I denne artikel hjælper vi dig med at få lagt en god plan for, hvordan du kommer tilbage på sporet og tættere på en gældfri hverdag.

4 tips til hurtigere afvikling af gæld

Når det virker uoverskueligt at få afviklet sin gæld, er det ofte fordi, man har mistet overblikket over:

  • Hvor mange penge man har lånt
  • Hvem man har lånt penge af
  • Hvordan man bedst får afviklet sin gæld

Står du i samme situation? Så får du her en række tips til, hvordan du får skabt et overblik og får lagt en god og realistisk plan for, hvordan gælden skal afvikles. Det er en god måde at tage kontrollen tilbage på. Her er 4 tips til, hvordan du kommer i gang:

1. Få hjælp til at samle din gæld

Hvis du står i en situation, hvor du har optaget flere lån fra forskellige udbydere, kan det være en god løsning at samle din gæld. Når du samler din gæld hos én kreditor, har du blot én samlet gældspost hos én kreditor fremadrettet. Dette har nogle fordele, som mange kan drage nytte af:

  • At samle gælden hos en enkelt kreditor betyder, at du fx kan slippe for høje gebyrer hos dine eksisterende kreditorer. Du kan indhente et uforpligtende tilbud, hvor der tilbydes at samle dine lån, og så kan du se for dig selv, om du kan spare penge med et Samlelån.
  • At samle gælden hos en enkelt kreditor betyder, at du kun skal holde styr på én kreditor fremover. Det gør også, at du nemmere kan holde styr på gælden i dit budget med kun en enkelt udgiftspost.
  • At samle gælden hos en enkelt kreditor giver ro i maven i din dagligdag, og de fleste ender med at få flere penge mellem hænderne hver måned. Disse penge kan du derfor bruge på dig selv, eller benytte lejligheden af ekstra penge mellem hænderne til at betale yderligere bidder af din gæld af med. Det får du friheden til at bestemme selv.

 

2. Læg et budget

Hvis du har stået i en situation, hvor du ikke kunne betale din gæld, så er det måske fordi, du ikke har lagt et realistisk budget. At lægge budget handler kort og godt om at finde ud af, hvor mange penge du har til rådighed, hvor mange faste udgifter du har og hvor meget, du kan betale af på din gæld. Det er med til at sikre, at du hver måned kan afdrage på din gæld, så du i sidste ende bliver gældfri.

At lægge et budget er ALDRIG en dårlig idé og vi har gjort det let for dig med vores budgetskema i Excel. Budgetskemaet er frit tilgængeligt.

3. Tag et kritisk blik på dit forbrug – er der noget, du kan undvære?

Udover at skabe et overblik over din økonomi, så kan budgettet også hjælpe dig med at få etableret nogle bedre forbrugsvaner. Når du ved, hvad du bruger på forskellige poster, så får du nemlig en god idé om, hvor du kan spare penge. Det kan fx være, at du kan skære ned på antallet af streamingtjenester, take away-bestillinger eller impulskøb, at du skal skifte mobilabonnement eller opsige det medlemskab i fitnesscentret, som du alligevel ikke benytter dig af. Der er ofte tale om små beløb, men de kan i sidste ende gøre en stor forskel for din privatøkonomi – og måske kan det endda hjælpe dig med at få afviklet din gæld hurtigere.

Se også vores 14 enkle sparetips i hverdagen

4. Skriv ned, bliv på sporet og sørg for at fejre de små sejre undervejs

Det er en god idé at holde dig opdateret på, hvor meget af gælden du har afviklet og hvor meget, du mangler endnu. Det giver dig en følelse af at være i kontrol, også selvom beløbet, du skylder, er stort. Derudover er det motiverende at se, hvordan gælden forsvinder bid for bid. I takt med, at du betaler dine eksisterende lån af, bør du være varsom med at optage nye lån i perioden.

Bliv gældfri hurtigst muligt

Samlelån er ofte den hurtigste vej til at blive gældfri, men der findes også andre metoder, hvis du ikke ønsker hjælp til at samle din gæld. Her to af de mest omtalte:

Sneboldmetoden

Med denne metode starter du med at betale de mindste lån af først. Det betyder ikke, at du ikke skal betale de månedlige ydelser på dine andre lån, men blot, at du betaler mindst muligt af på dine større lån. Når du har betalt dit første lån med det mindste restbeløb af, lægger du det beløb oveni det, du på nuværende tidspunkt afdrager på det næstmindste lån. Det fortsætter du med, indtil alle dine lån er betalt af.

Låneudbyder Restbeløb Rente Gebyrer/md
Lån 1 3.000 kr. 15% 100 kr.
Lån 2 8.000 kr. 9% 100 kr.
Lån 3 11.000 kr. 11% 50 kr.
Lån 4 25.000 kr. 5% 35 kr.

Lavinemetoden

Lavinemetoden følger lidt samme logik som sneboldmetoden, bortset fra, at dine lån ikke sorteres efter størrelse, men efter renter. Det betyder, at du betaler af på de lån med de dyreste renter først, mens dine “billigste” lån kommer bagerst i køen.

Hvad der er bedst for dig afhænger af, hvilken type gæld du sidder med. Hvis du sidder med forbrugslån, der har en meget høj rente, kan det være en fordel at få afviklet disse først. Hvis din gæld derimod har en nogenlunde ens ÅOP med en forholdsvis ens rente og gebyrer, kan det være en god idé at benytte sneboldmetoden. Det afhænger derfor af din situation, og hvilken metode du har det bedst med at benytte. Den bedste metode er den, du kan overholde.

Låneudbyder Restbeløb Rente Gebyrer/md
Lån 1 3.000 kr. 15% 100 kr.
Lån 3 11.000 kr. 11% 50 kr.
Lån 2 8.000 kr. 9% 100 kr.
Lån 4 25.000 kr. 5% 35 kr.

 

Jeg kan ikke betale min gæld

Der kan være forskellige årsager til, at du ikke kan betale din gæld. Hvis du føler, det er for overvældende for din økonomi, og at du ikke har penge nok til det om måneden, er der nogle ting, du kan gøre. Hvad du bør gøre, afhænger af din situation, men der vil altid være noget, du kan gøre for at få hjælp til at blive gældfri.

  • Du bør altid kontakte dine kreditorer, hvis du mener, at din gæld er blevet for uoverskuelig for dig. Dine kreditorer er altid interesseret i at få deres penge tilbage, og du kan muligvis forhandle dig frem til en lavere rente, fjernelse af gebyrer eller at få fjernet noget af din gæld. Kreditorerne er som udgangspunkt mest interesseret i at få noget af deres udestående tilbage, end at de får intet tilbage. Det er dog utroligt vigtigt, at du kun indgår aftaler som du kan overholde. Læs hvordan du får et samlet overblik over din gæld.
  • Hvis du sidder med gæld til det offentlige, kan du kontakte SKAT. Her er det deres inddrivelsescenter, som du får kontakt til og som kan lave en afdragsordning til dig. Hvis det drejer sig om SU-lån, er det Borger.dk, du skal kontakte for at få hjælp.
  • Hvis du har optaget en stor gæld, som du ikke kan betale, kan du søge om gældssanering. Bemærk dog, at dette er sidste udvej og sker for meget få personer. Her er det domstolene, der afgør, om du kan få eftergivet hele eller dele af din gæld.

Hvordan du bedst muligt får afviklet din gæld, afhænger helt af din situation, økonomi og dine præferencer. For langt de fleste kan det bedst betale sig at få et Samlelån, som gør gælden mere overskuelig, fordi der kun er ét lån, der skal afdrages på. Alternativt kan du afprøve snebold- eller lavinemetoden.

22. august 2022

Skab luft i økonomien og hverdagen med et gratis madplan skema

Klik her og læs mere