Mange af os vokser op med et køleskab fuld af friske råvarer, og velassorterede køkkenskabe der rummer alt fra havregryn til hakkede tomater, chokoladekiks og rasp. Når man flytter hjemmefra, går det hurtigt op for én, at det at opretholde et fuldt køkken, uden for meget madspild, ikke er en medfødt gave ens forældre har fået, men derimod en tilbagevendende opgave der kræver tid og ressourcer til planlægning, indkøb og madlavning.
Når det kommer til privatøkonomi, er en madplan et simpelt, men effektivt værktøj der kan hjælpe dig med at spare penge, mindske stress og spise balanceret. Men hvordan kommer du i gang?
Lav din egen madplan eller hent hjælp online
Der findes ingen rigtig eller forkert måde at lave en madplan på. Alligevel kommer mange frem til mere eller mindre de samme formater: et simpelt skema og en indkøbsliste der kan udfyldes fra uge til uge. Altså en madplansskabelon der kan gemmes som PDF og ses på computeren, eller som kan printes og udfyldes – alt efter ens præferencer.
Den største kunst, når det kommer til en madplan, er ikke hvordan dit skema ser ud, men derimod det at udfylde en ugentlig madplan og indkøbsliste med det du gerne vil spise og holde dig til planen – men mere om det længere nede. Vi vil dog gerne hjælpe dig godt i gang, og har derfor lavet en gratis madplansskabelon, du kan downloade og udfylde.
Gratis madplan skema (Print selv i PDF-format)
Vores madplan skabelon er en nem måde at komme i gang med at få et overblik over ugens retter. Når du har udfyldt den, er den overskuelig at arbejde ud fra, og du vil have et godt udgangspunkt til at planlægge de kommende ugers indkøb.
Vores print selv madplan er delt op, så du kan planlægge retterne ud fra ugens syv dage. Hvis der er dage, hvor du ikke er hjemme eller kalenderen rummer andet, der skal tages højde for, kan du sagtens indarbejde dette i skabelonen. Derudover er den delt op i tre rækker, hvor du kan planlægge morgenmad, frokost og aftensmad, hvis der er behov for det.
Madplanen kan tilpasses og opdateres hver uge, så den hele tiden er tilpasset din økonomi, behov og kalender.
Læs også: Læg et realistisk madbudget og spar penge hver måned
Hvorfor lægge en madplan?
Uanset om du bor alene eller med familie, er der sultne munde, der skal mættes – igen og igen. Det er sjældent den bedste idé at handle ind eller beslutte sig for, hvad man skal spise, når først sulten er sat ind. Det er her, en madplan kommer ind i billedet.
For familier med børn kan en madplan være et nødvendigt onde for at sikre, at hverdagen kører på skinner, mens det for singler kan mindske madspild, holde budgettet nede og hjælpe til med at få en god og varieret kost.
En madplan med indkøbsliste fjerner altså det evigt tilbagevendende spørgsmål om “hvad skal vi spise?”, for det har du allerede skrevet ned og handlet ind til. Ved at planlægge bare få dage frem, kan du spare tid ved at skrive ned, hvad du skal spise hvornår, spare penge ved at handle større ind og spise smart, og undgå at skulle tage stilling til det hver dag. Du optimerer altså din egen sparsomme tid.
Hvis du derudover også har et fast månedligt madbudget, bliver en madplan en stor hjælp til at sikre, at der er penge til mad hele ugen, og at du overholder budgettet.
Hvad skal vi spise? Få hjælp til madplan
Som tidligere nævnt, er det sværeste ved en madplan oftest selve opgaven med at udfylde den. Gemmer der sig rester bagerst i fryseren, som let kan tøs op og spises, og kan man overhovedet sammensætte et fornuftigt måltid med den pose uåbnede røde linser, du trak i pakkeleg? Det er helt naturligt at løbe tør for ideer til en ugentlig madplan, når først du har været igennem dine fem favoritretter, og her kommer internettet til undsætning.
Instagram, Pinterest, Facebook-grupper og madblogs i ind- og udland bugner med inspiration til madplanen. Du kan derfor oplagt starte med at finde ud af, hvad du godt kan lide at spise og hvad der er vigtigt for dig. Skal det være en nem madplan bestående af mad som små børn kan lide, spiser du kun vegetarisk eller drømmer du om et vægttab? Sæt ord på dine spisevaner og start din research her. Du vil hurtigt finde bestemte hjemmesider eller personer der tiltaler dig, og de vil være en uundværlig kilde til din fremtidige planlægning.
Herunder gennemgår vi et par af de klassiske temaer inden for madplaner.
Madplan på budget
Den billige madplan er ofte kendetegnet ved enten at have få ingredienser, og/eller ingredienser, du kan bruge i flere forskellige opskrifter. Til denne type madplan er det godt at have forskellige kulhydrater i gemmerne såsom kikærter, pasta, ris og langtidsholdbare rodfrugter (kartofler, gulerødder osv.).
Kød er typisk en dyr post, men ved at købe større ind, opnår du en lavere kilopris og kan dermed spare penge. På samme måde kan du købe nedsatte varer, der er nær udløbsdato eller handle gode tilbud, når de er der og fryse det ned, til det skal bruges.
Har du brug for hjælp til at finde ud af, hvor mange penge du reelt set har til dit månedlige madbudget, kan vores budgetskabelon hjælpe dig med at finde hoved og hale i økonomien.
Den økologiske madplan
Med økologiske råvarer tager du et bevidst valg om, at indtage mad der er fri for eksempelvis sprøjtegift, til stor gavn for miljø, dyrevelfærd og din egen sundhed. Økologi er for mange en vigtig beslutningsfaktor, når der skal handles ind, men det kan også risikere at blive dyrere, hvis ikke du får planlagt indkøbene godt.
Gør brug af de samme tips beskrevet under “Den billige”, hvor du køber stort ind af produkter med lang holdbarhed og opbevarer ferske varer i fryseren. Den økologiske madplan giver stor frihed på indkøbslisten. Du kan være kreativ eller simpel, og stort set alle varer kan findes i en økologisk version. Vær opmærksom på, at økologiske råvarer ofte har en kortere holdbarhed, hvilket kan betyde, at der skal handles oftere. Udnyt indkøbslisten til at skabe en struktur på din indkøbstur, så du kommer hjem med de rigtige varer og undgår impulskøb.
Den kalorielette madplan
Det siger sig selv: en kalorielet madplan er fyldt med madvarer, der har færre kalorier. Her vil indkøbskurven være fyldt med gode proteiner, frugt og grønt, hvor mæthedsfølelsen er høj i forhold til antallet af kalorier i varen. Det er varer som kød og mejeriprodukter, grove grøntsager (broccoli, kål m.m.), samt bønner, linser, kikærter m.m. Den kalorielette madplan kan være svær at opretholde uden at nærstudere ingredienserne på hvert eneste produkt, men her er der også stor hjælp at hente online, hvor mange har gjort arbejdet for dig.
Den vegetariske madplan
Spiser du eller din familie vegetarisk, kan det kræve en lidt mere kreativ tilgang til madlavningen. Der er masser af muligheder for at lave spændende vegetarisk mad, og her kan det være en hjælp at finde inspiration fra andre lande, som kulturelt set har mere fokus på frugt og grønt, end de danske madtraditioner har. Husk at gøre brug af proteinrige vegetabilske fødevarer som bælgfrugter, sojaprodukter, nødder osv. En vegetarisk indkøbsliste er, ligesom den kalorielette, fyldt med frugt og grønt. Her sparer du dog penge på køb af kød og fisk, og du kan derfor lægge flere penge på køb af varieret frugt og grønt. Økonomisk set kan det betale sig at handle ind efter årstiden, og på den måde mindsker du også klimabelastningen, da du lettere kan købe lokalt.
En madplan med indkøbsliste sparer tid
Når du skal lave din madplan, er det en stor fordel, hvis du samtidig udfylder indkøbslisten til hver eneste ret på menuen. Når først du står i supermarkedet kan det være svært at huske, hvad der nu lige skulle i den ene ret, og om du mon egentlig ikke har nogle af ingredienserne i forvejen. En indkøbsliste sparer dig nemlig både tid og hjælper dig med at undgå dubletter i skabene. Med indkøbslisten i hånden kan du også lettere suse gennem gangene og undgå impulskøb nede i supermarkedet, som du alligevel ikke har brug for.
I vores madplan, er der en indkøbsliste skabelon inddelt i varekategorier som “frugt og grønt”, “kød, fisk og pålæg”, “mejeri og køl” og “øvrige”. Alle de større ingredienser i dine retter bør høre under de tre første kategorier, hvor andre ingredienser som krydderier, nødder, brød osv. indgår i kategorien “øvrige”. Kategoriernes rækkefølge er lavet, så de formentlig passer ind i supermarkedets rækkefølge af varer, når du skal ind og handle.
Kender du alle dine skattefradrag?
Klik her og læs mere