)
Økonomi

Sådan lægger du nemt budget i Excel med vores gratis budgetskabelon

En god privatøkonomi starter med et simpelt budget. Men hvordan kommer du i gang med at skabe det forkromede overblik over dine indtægter og udgifter? Svaret får du i artiklen her, hvor vi giver dig alle de redskaber, du har brug for, når du skal lægge et budget for året.

Hvorfor lægge budget i Excel?

Excel er et godt og enkelt værktøj, der gør det nemt at få et overblik over privatøkonomien – og de uendeligt lange regneark er ikke noget at lade sig skræmme af. Når du først har brugt programmet et par gange, så er det både nemt og intuitivt at lægge budget i Excel.

Brug for starthjælp? Vi har lavet en simpel, gratis budgetskabelon i Excel, hvor alt du skal gøre er at udfylde de forskellige felter under indtægter og udgifter. Så udregner arket selv dit månedlige rådighedsbeløb – altså de penge du har tilbage, når alle dine faste udgifter er betalt.

5 gode grunde til at lægge et budget

  1. Skab overblik: Et budget giver dig et detaljeret overblik over dine indtægter og udgifter.
  2. Kontroller dine udgifter: Du bliver mere opmærksom på dine udgifter.
  3. Opnå dine økonomiske mål: Et budget er et godt redskab til at nå økonomiske mål.
  4. Forebygge gæld: Et budget kan hjælpe dig med at forhindre overforbrug.
  5. Skab tryghed: At have et budget giver dig tryghed og reducerer økonomisk stress.

Læs mere om, hvorfor du skal lægge et budget længere nede.

Gratis budgetskema

Budgetskabelonen er en nem måde at komme i gang på og når du har udfyldt den, har du allerede et godt overblik over din økonomi. I de følgende afsnit gennemgår vi de forskellige punkter i budgetskemaet og guider dig til, hvordan du udfylder dem.

Så enkelt er det:

  1. Først henter du vores budgetskema
  2. Dernæst indtaster du dine indtægter og vælger, hvor ofte du modtager beløbet
  3. Bagefter indtaster du dine udgifter og vælger, hvor ofte du betaler beløbet
  4. Herefter kan du se resultatet

Dine indtægter og udgifter

Når du skal lægge et budget i Excel, skal du starte med at gennemgå dine indtægter og faste udgifter. Herunder er en liste over de ting, du skal have med:

Indtægter

De fleste af os har relativt få indtægtskilder og for mange er det derfor en ret simpel opgave at indføre de månedlige indtægter i budgetskabelonen i Excel. Det vigtigste at huske er naturligvis din løn, men øvrige indtægter, støtte og tilskud kan også have betydning for, hvad budgetskemaet i sidste ende angiver som dit månedlige rådighedsbeløb.

Udbetalt løn

Dét beløb, der bliver udbetalt til din konto hver måned. Det kan være din fuldtidsløn, din udbetalte pension, din SU, dine dagpenge eller den løn du får fra dit deltids- eller studiejob.

 

Øvrige indtægter

Fx børne- og ungeydelse, børnebidrag, ægtefællebidrag og boligstøtte.

(Faste) udgifter

Når dine udgifter skal indtastes i budgetskabelonen, bliver det straks mere kompliceret. Her skal du nemlig angive alt det, du betaler til bolig, transport, forsikringer og andre faste poster, du måtte have udgifter til. I dit budget bør du have følgende med:

Bolig

Husleje, ejendomsskat, varme, el, vand, fællesudgifter osv.

Husstandsudgifter

Internet og TV, licens, mobilregning, institutionsplads, kontingenter samt abonnementer på aviser, blade, streamingtjenester, fitness og lignende. Hvis du kan komme i tanke om andet her, så har budgetskemaet et “diverse”-felt, du kan tage i brug.

Transport

Denne post dækker over det, du betaler i grøn ejerafgift/vægtafgift, dine udgifter til benzin eller diesel og dit Falckabonnement. Har du ikke bil, så kan du indtaste dine udgifter til rejsekort, bus- eller togkort.

 

Forsikringer

Her skal du indtaste det, du betaler til forsikringer. Det kan være alt fra indbo- og ulykkesforsikring til rejse- og elektronikforsikring.

Opsparing/Afdrag

Sidst men ikke mindst er der de penge, du hver måned lægger til side til opsparing eller afdrager på dine lån.

Læs også: Sådan laver du en budgetkonto

Liste med typiske udgifter

Bolig

  • Husleje
  • Ejendomsskat
  • Varme
  • El
  • Vand
  • Fællesudgifter

Husstandsudgifter

  • Internet og TV
  • Licens
  • Mobilregning
  • Institutionsplads
  • Kontingenter
  • Abonnementer på aviser, blade, streamingtjenester, fitness osv.

Transport

  • Grøn ejerafgift/vægtafgift
  • Udgifter til benzin eller diesel
  • Falckabonnement
  • Rejsekort, bus- eller togkort (hvis du ikke har en bil)

Forsikringer

  • Indbo- og ulykkesforsikring
  • Rejseforsikring
  • Elektronikforsikring
  • Andre forsikringer, du måtte have

Opsparing/Afdrag

  • Beløb, du lægger til side hver måned til opsparing
  • Afdrag på lån eller gæld

Budgetoverblik

Sæt tid af

Med vores budgetskabelon er det en overskuelig opgave at lægge budget i Excel – men husk at sætte god tid af. Hvis et budget skal fungere efter hensigten, så skal du være så detaljeret og præcis som muligt, når du angiver dine indtægter og udgifter. På den måde kommer din økonomi i budgetskemaet nemlig så tæt som muligt på din økonomiske virkelighed. Undgå derfor cirkatal og vær sikker på, at der ikke er poster, du har overset.

Når budgetskemaet ikke længere er nok…

Vores simple budgetskabelon i Excel er en god måde at komme i gang på, men har du først fået smag for det, så er det ikke sikkert, at skemaet er tilstrækkeligt i længden. Hvis du vil, kan du nemlig medtage mange andre poster og nedbryde din økonomi i flere dele, end vores budgetskema i første omgang lægger op til.

Du kan blandt andet inkluderer dine mere eller mindre faste udgifter til fx:

  • Fitnessabonnement
  • Streamingtjenester og andre betalte apps
  • Årskort til Tivoli, museer eller ZOO
  • Rejseopsparing
  • Tandlæge
  • Tøj
  • Selvforkælelse (massør, frisør, osv.)

Der er endda nogle, der inkluderer de udgifter de har til restaurant- og cafébesøg, to-go-kaffe og lignende.

Læs også: 13 enkle sparetips

Kom i gang med budgetskabelonen i Excel i dag og få et overblik over din økonomiske situation

Alt for mange danskere har ikke et overblik over deres økonomiske situation. De er måske slet ikke klar over, hvor stor en del af deres løn, der går til to-go-kaffe eller restaurantbesøg – eller også ved de ikke, at de har to forsikringer, der dækker samme typer skade, eller at de i det sidste år har betalt for streamingtjenester, apps eller årskort, som de ikke har brugt en eneste gang. Genkender du dig selv i noget af dette? Så kan det kun gå for langsomt med at udfylde vores budgetskabelon i Excel.

Hent vores gratis budgetskabelon i Excel

Der er masser af gode grunde til at lægge budget – udover et godt overblik over privatøkonomien, så giver det dig ny indsigt i dit eget forbrug og gode ideer til, hvor du kan sætte ind, hvis du vil skabe et større økonomisk råderum til dig selv og/eller din familie.

Læs også: Læg et madbudget og spar penge hver måned

Få et overblik over din samlede gæld

Her får du en guide til, hvordan du får et overblik over din samlede gæld. Vi giver dig også nogle tips til, hvordan du kan komme af med din gæld på den bedst mulige måde, så du undgår unødvendige omkostninger.

Få et overblik over din samlede gæld

Sådan laver du en budgetkonto

Ønsker du dig et bedre overblik over din økonomi? Med en budgetkonto får du også en mere forudsigelig økonomi – så der er en ekstra god grund til at oprette en selvstændig konto til regninger og øvrige faste udgifter.

Læs hvorfor du bør oprette en budgetkonto

24. juni 2021

Sådan slipper du hurtigt af med gæld

Klik her og læs mere