Lån trods RKI - Se dine lånemuligheder

I denne artikel forklarer vi, hvorfor du er havnet hos RKI, hvad det betyder for dine låneforhold og lånemuligheder, og hvordan du hurtigst muligt bliver slettet i RKI-registret.
Er du i den uheldige situation, at du er blevet registreret hos RKI grundet manglende betaling af gæld? Så længe du er registreret hos RKI, anbefaler vi dig altid at komme af med din gæld først og før du undersøger muligheden for at optage nye lån.

Hvad er RKI?

RKI står for Ribers Kredit Information. Det er et selskab ejet af Experian, der registrerer dårlige betalere. De har et register, hvor personer, der ikke har betalt afdrag på deres gæld, bliver registreret, og de bliver stående i registret, indtil gælden er betalt. Denne oplysning er tilgængelig for banker, offentlige myndigheder og kreditselskaber, så de får bedre mulighed for at foretage en oplyst kreditvurdering af din økonomi, når du ansøger om et lån.

Er jeg registreret i RKI?

Det er meget nemt at finde ud af, om du er registreret hos RKI. Alt, du skal gøre, er at gå ind på dininfo.dk. Her logger du ind med MitID/NemID, og du vil derefter kunne se alle informationer registreret på dit navn. Når du er logget ind, kan du blandt andet se, hvem der har registreret dig, og hvor meget skylder. Når man bliver registreret i RKI, bliver man altid skriftligt informeret af RKI selv, men hvis du alligevel er i tvivl, bør du logge ind og se, om du er registreret. Hvis du finder ud af, at du mod forventning står i registret, bør du hurtigst muligt arbejde på at betale din gæld af og derefter blive slettet fra RKI-registret. Hvis du er i tvivl om, hvor meget gæld du egentlig har, kan du læse om, hvordan du får et godt overblik over din samlede gæld, og hvordan du lægger et budget i Excel.

Hvor længe står man i RKI?

Hvis du ikke betaler din gæld, betyder det ikke, at du bliver indberettet, hvis du glemmer et enkelt månedligt afdrag på dit lån – der skal mere til. Reglerne for registrering af dårlige betalere siger, at du minimum skal modtage tre rykkere for dit udestående. I tilfælde af at kreditor vil registrere dig hos RKI, skal du i den sidste rykker blive gjort opmærksom på, at fortsat manglende betaling vil føre til en indberetning til RKI. Hvis du herefter bliver indberettet, får du en skriftlig meddelelse fra Ribers Kredit Information om, at du nu er registreret.

Har du svært ved at få overblik over din gæld og lægge en plan for at betale din gæld tilbage? Læs vores artikel om, hvordan du hurtigt slipper af med din gæld.

Der er beløbsgrænser for, hvornår man kan blive registreret i RKI, og der skelnes mellem privat og offentlig gæld. For at blive registreret for gæld til det offentlige, ligger der en nedre grænse på 7.500 kroner. Du skal altså skylde mere end 7.500 kroner til det offentlige, før de kan indberette dig til RKI.

Skylder du penge til det private, findes der et lukket og et åbent register. Det lukkede register er ikke offentligt tilgængeligt, og her kan virksomheder derfor ikke se din registrering. Hvis du skylder mellem 200 og 1.000 kroner, bliver du registreret i det lukkede register. Skylder du mere end 1.000 kroner, bliver du registreret i det åbne register, hvor virksomheder kan se din registrering.

Lån penge trods RKI

Det er de færreste steder, du har mulighed for at låne penge, når du er registreret hos RKI. Årsagen til det er, at når du står registreret i RKI, bliver du betragtet som en dårlig betaler, der ikke betaler sin gæld. Oplever du derfor en låneudbyder, der gerne vil låne dig penge trods RKI, bliver det typisk et lån med tårnhøje renter og gebyrer. Får du mulighed for at låne penge, mens du står registreret hos RKI, kan det dermed meget hurtigt forværre din nuværende situation. Det er derfor vores kraftige anbefaling, at du sørger for at komme af med din nuværende gæld og som minimum blive slettet fra RKI, før du optager ny gæld.

Flere ender med at låne penge af familie eller venner, når en registrering i RKI har gjort det for besværligt og dyrt at låne hos lånevirksomheder. I disse situationer sker dog ofte det, at relationen mellem dig og den, du låner penge af, bliver sat på en alvorlig prøve, og det kan hurtigt skabe problemer. Overvej derfor stærkt, om det er nødvendigt, før du låner penge af en ven eller nogen i din familie.

Det er derfor vores kraftige anbefaling, at du sørger for at komme af med din nuværende gæld og som minimum blive slettet fra RKI, før du optager ny gæld.

Lån penge med kautionist

Støder du på virksomheder, hvor du kan låne penge, selvom du er registreret hos RKI, er det typisk sammen med en kautionist. Det betyder, at en anden person med sin egen økonomi stiller sikkerhed for lånet og for, at du betaler din gæld. En kautionist vil derfor påtage sig et stort ansvar, i og med personens egen økonomi vil lide skade, hvis du ikke overholder betalingerne på det nye lån.

Hvordan kommer man ud af RKI hurtigst muligt?

Den hurtigste måde at komme ud af RKI på er at begynde at afdrage på sin gæld. Typisk kræver det ikke, at du har betalt den fulde gæld ud – bare du er i gang med at betale din kreditor tilbage. Hvis du kontakter den kreditor, du skylder penge, og laver en aftale om at få hjælp til din gæld med en fremtidig tilbagebetalingsplan, vil de typisk fjerne registreringen hos RKI, når du kommer i gang med at afdrage på gælden.

Når du kontakter din kreditor, kan du forhøre dig om mulighederne for at få nedsat eller fjernet gebyrer eller andre omkostninger på dit lån, så det vil være lettere for dig at betale tilbage. Lånevirksomheder er ikke interesserede i at have udeståender hos kunder, der ikke kan betale deres gæld tilbage – de vil gerne have deres penge retur. Går de med til at nedsætte dine låneomkostninger, er det vigtigt, at du er ærlig og samarbejder med dem om en tilbagebetalingsplan, du kan overholde. Overholder du ikke aftalen, får du nemlig næppe endnu en håndsrækning, og du vil igen stå alene om at få tilbagebetalt din gæld og være i en endnu sværere situation.

Har du så stor gæld, at den overstiger din formue, og du ikke har nogen mulighed for at betale gælden tilbage, kan du anmode om gældssanering. Der er visse krav for, at du kan blive tilkendt gældssanering. Det kræver, at du ikke har mulighed for at betale gælden tilbage, og gældssaneringen skal medføre en forbedring af din økonomiske situation. Ansøgningsprocessen til gældssanering er simpel, men lang. Du skal sende en ansøgning til skifteretten, hvor de så skal vurdere, om du kan blive tilkendt gældssanering, og om din gæld skal sættes ned eller fjernes helt. Det er i meget få tilfælde, at gælden bliver fjernet helt. Bliver du tilkendt gældssanering, oprettes der en afdragsordning på typisk 5 år, hvor dine betalinger beregnes ud fra lønindkomst og faste udgifter.