)
Økonomi

Sådan slipper du hurtigt af med gæld

Undertiden optager du et lån eller en kredit for at betale for en ferie eller for at købe noget, du ønsker, men mister du overblikket over dine lån, kan du ende i en meget stressende økonomisk situation. Vi hjælper dig med at skabe et overblik, så du ikke ender i en stressende situation.

1. Skab overblik over din økonomi

Det kan være trættende, hvis du føler, at du mangler et overblik over, hvor mange penge du skylder og hvor mange penge, du har til rådighed hver måned. Ved at skabe et overblik over din økonomi, får du kontrol over, hvad du faktisk har af penge til rådighed. Måske viser det sig, at din økonomi er bedre, end du troede.

Hvor meget skylder du, og hvor mange kreditorer har du?

Start med at skabe et overblik over, hvem du skylder penge og hvor meget. Gennemgå papirer, uåbnede breve, fakturaer og e-mails. Lav en liste over, hvem dine kreditorer er, hvor meget du skylder hver enkelt, og hvornår hvert lån eller kredit er tilbagebetalt. Du er også velkommen til at kontakte kreditoren selv, hvis du skal have hjælp til at skabe overblik over, hvor meget du skylder dem.

Læs mere om hvordan du får et overblik over din samlede gæld

Dine andre udgifter

Når du så har dannet dig et godt overblik over, hvor meget og til hvem du skylder, skal du skabe dig et tilsvarende overblik over alle dine udgifter. Nogle udgifter kan være vanskelige at beregne. Et godt sted at starte er at se på de store poster som:

  • Bolig
  • Bil
  • Forsikringer
  • Mad
  • El
  • Vand
  • Varme

Gennemgå din netbank for månedlige betalinger og notér dem ned.

Du kan læse, hvordan du lægger et madbudget og laver en madplan på linksene. Se også vores enkle tips til, hvordan du kan spare penge, uden at leve på et stramt budget.

Det er en god øvelse, som i mange tilfælde kan resultere i besparelser og dermed flere penge til rådighed til at kunne betale af på sine lån. Rigtig mange af os har nemlig udgifter til ting, vi ikke længere bruger eller som vi godt kunne undvære, fx streamingtjenester,  fitnessabonnement eller medlemsskaber af betalte kundeklubber.

Mange finder også ud af, hvad de egentlig bruger deres penge på, fx takeaway eller online shopping. Penge til fornøjelse, der i stedet kunne være brugt på at nedbringe gælden.

Læg et budget

Når du har skabt et overblik over dine udgifter, så er næste skridt at lægge et budget for fremtiden. Vi har hjulpet dig godt på vej med vores budgetskabelon i Excel, hvor du blot skal indtaste dine faste indtægter og udgifter. Det giver dig et overblik over, hvor stort et rådighedsbeløb, du har, og hvor meget du dermed kan afdrage på dine lån hver måned. Denne indsigt skal du bruge til at lægge en plan for, hvordan du hurtigst muligt kommer af med din gæld. Alternativt er Google Sheets et godt program at lægge budget i, og det er helt gratis, når bare du har en Google-konto.

Budgettet er rammen for, hvad du må og skal bruge på forskellige poster. Det er også her, du kan hæve ambitionerne for, hvor stor en del af din indkomst der skal bruges på afbetaling, eller se, hvad der er realistisk at betale af hver måned, når man tager alle indtægter og udgifter i betragtning.

Gratis budgetskema

Budgetskabelonen er en nem måde at komme i gang på og når du har udfyldt den, har du allerede et godt overblik over din økonomi.

2. Saml din gæld ét sted

Hvis du har flere kreditorer, vil det næsten altid kunne betale sig at ansøge om et Samlelån. Med et Samlelån samler du alle dine lån og kreditter i ét samlet lån. Du kan samle alle dine lån hos én låneudbyder – også selvom du oprindeligt har optaget dem hos en eller flere forskellige låneudbydere. På den måde vil du opdage, at du i langt de fleste tilfælde bl.a. vil spare penge på gebyrer og få et større månedlige rådighedsbeløb.

Mange finansieringsselskaber og banker tilbyder i dag at samle lån og kreditter – så det er værd at undersøge, hvem der kan give dig det bedste tilbud på at samle din lån.

Besparelsen er meget individuel og afhænger af størrelsen på din gæld, dine nuværende lånevilkår og antallet af kreditorer

Læs mere om et Samlelån

3. Læg en plan for, hvornår du er gældfri

Når du har samlet alle dine lån på ét sted, så er det lettere at se sig ud af, hvornår man er gældfri – og for mange er det motiverende at følge en plan og se, hvordan gælden hele tiden bliver mindre og mindre. Det kan du, når du først har skabt et overblik over din økonomi, valgt et Samlelån og har lagt en plan for, hvordan du hurtigst muligt bliver gældfri. Med en god plan er der lys forenden af tunnellen og der er sat nogle ambitiøse, men realistiske, rammer for, hvornår og hvordan du når derhen.

4. Bliv hurtigt gældfri, det hårde arbejde starter nu

Når du har fulgt guiden ovenfor, er du klar til at påbegynde det hårde arbejde. Det er nu, at din selvdisciplin skal stå sin prøve og du skal bevise over for dig selv, at du kan modstå dagligdagens fristelser og måned efter måned koncentrere dig 100 % om at blive gældfri hurtigt. Det vil give dig mange flere og bedre muligheder på den lange bane.

Læs flere artikler om privatøkonomi

31. august 2021

Få et overblik over din samlede gæld

Klik her og læs mere