Hvilke faktorer påvirker min kreditværdighed?
Din kreditværdighed er et udtryk for din betalingsevne, henset til din formue samt indtægter og udgifter. Selve kreditvurderingen af dig kan virke omfattende, da processen mere eller mindre er den samme uanset beløbets lånestørrelse – dog med enkelte undtagelser alt afhængigt af beløbets størrelse og produkt. Skal du låne mange penge, kan det kræve flere informationer, mens kreditvurderingen til de små lån kan være mindre detaljerede.
Her er nogle af de ting, der ofte bliver kigget på, når der skal laves en kreditvurdering:
1. Indtægter, faste udgifter og rådighedsbeløb
Dine indtægter og faste udgifter spiller en stor rolle i kreditvurderingen. For at du kan låne penge, skal der nemlig være luft i budgettet til, at du kan betale af på gælden. Derfor afhænger din kreditværdighed af, hvor mange penge der er til rådighed, når alle faste udgifter er betalt. Faste udgifter dækker eksempelvis over husleje, afbetaling på lån, institutionspladser og mad. Find mere information nedenfor om beregning af rådighedsbeløb.
Jo større dit rådighedsbeløb er, desto større er muligheden for, at du kan godkendes til et lån.
2. Betalingshistorik
I kreditvurderingen ser man også på, om du er en god betaler. Om du løbende får betalt dine regninger, ikke har misligholdt gæld eller er registreret i RKI eller Debitor Registret. Din betalingshistorik er afgørende for din kreditværdighed, fordi det udgør en risiko for låneudbyderen. Står du i RKI eller Debitor Registret, kan du ikke låne penge.
3. Nuværende gæld
Har du gæld i forvejen, så kan det have indflydelse på din kreditværdighed. I kreditvurderingen holdes dine samlede indtægter op mod din nuværende gæld. Det betyder også, at efterhånden som du betaler af på din gæld, øges muligheden for, at du kan få lov at låne flere penge. Læs, hvordan du får et overblik over din nuværende gæld.
4. Personlige forhold og livssituation, som fx alder og boligforhold
Der er også andre omstændigheder, der kan have betydning for din kreditvurdering. Fx hvor længe du har tilbage på arbejdsmarkedet, og om du ejer din bolig.