)
Rejser

Sådan lægger du et godt feriebudget

Hvor vil du gerne rejse hen, og hvad vil du gerne opleve? Det kan de fleste hurtigt svare på, men vejen dertil, at pengene er sparet op, og du står med flybilletterne i hånden, kan godt være lang. Her får du vores bedste råd til, hvordan du kommer afsted på den ferie, du ønsker dig – de fleste rejsedrømme kan nemlig blive en realitet med et godt feriebudget.

Research, research, research

Før du lægger et rejsebudget, skal du have et overblik over, hvad ferien ca. kommer til at koste. Du bør blandt andet undersøge priser på:

Flybilletter og hoteller

Fly og overnatning er som regel de største udgiftsposter på rejsen. For at få en idé om, hvad turen kommer til at koste, er det derfor vigtigt at have det med i rejsebudgettet. Brug gerne momondo, trivago og lignende tjenester til at få indblik i priserne – og husk at tage højde for, at priserne kan variere, alt efter hvornår på året du rejser.

Hvis dit budget er stramt, kan du overveje en billigere ferieform i stedet.

Leveomkostninger – mad og transport

Leveomkostninger er det næste punkt i dit feriebudget – og det er vigtigt. Der er nemlig himmelvid forskel på, hvad du kan klare dig for om dagen i fx Japan og i Malaysia. Sæt gerne lidt ekstra af til denne post i dit rejsebudget – de fleste nyder rejsen mere, hvis de ikke skal vende hver en krone, når de er afsted. Der skal være råd til en ekstra dessert, en drink i solen og et besøg på en finere restaurant.

Udover mad, så medregn også transport på turen – og især frem og tilbage til lufthavnene. Dette er en væsentlig post, som mange ofte overser, når de lægger et feriebudget.

Seværdigheder og oplevelser

Det tredje og sidste punkt i feriebudgettet er seværdigheder og oplevelser. Det er sjældent, at du rammer det præcise beløb her, fordi du ikke altid på forhånd ved, hvad du skal opleve på turen. Det er alligevel en god idé at inkludere det i dit feriebudget – i hvert fald ting, der er et must-see på turen.

Herudover kan du medregne vacciner, hvis det er påkrævet på destinationen.

Du kan med fordel bruge Excel til dit rejsebudget. Her er det let at sætte udgifterne ind og få et samlet overblik over, hvad rejsen kommer til at koste alt i alt.

Få overblik over dit forbrug

Når du har et overblik over, hvad rejsen ca. koster, så er næste step at finde ud af, hvor meget du kan lægge til side hver måned. Måske har du allerede en idé om det, men for mange er det godt givet ud at tage et ekstra kig på det månedlige forbrug, inden de lægger et rejsebudget. Ved at gennemgå alle dine regninger finder du med garanti penge, du kunne have brugt anderledes. Måske køber du ofte to-go-kaffe, tager bussen i stedet for at cykle, går i biografen med veninderne eller køber take-away flere gange ugentligt. I ethvert forbrug er der småudgifter, som måske kunne gå til et bedre formål. Hvis du ikke allerede har et overblik over dine udgifter, så kan du læse vores gode råd her.

Livet skal ikke være surt, bare fordi du gerne vil på ferie, men små ofringer i det daglige forbrug kan ende med at blive din billet til drømmedestinationen. Det er vores 13 enkle sparetips et godt eksempel på.

Lav en fast bankoverførsel

Når du har fundet ud af, hvad du kan lægge til side hver måned, så er det bare at oprette en feriekonto og lave en fast månedlig overførsel. Hvis ferien står højt på din prioritetsliste, så kan det også være en god idé at overføre det beløb, du har tilbage på kontoen, når måneden er slut – selv et par hundrede kroner hver måned kan gøre en forskel i dit rejsebudget.

Når feriebudgettet ikke er nok

Et feriebudget er et godt redskab, der kan give dig en idé om, hvor meget du skal spare op for at komme afsted. Det er dog langt fra sikkert, at du har et rådighedsbeløb, der er stort nok til, at du kan spare det påkrævede beløb op, inden du gerne vil afsted. Her er derfor et par ekstra ting, du kan gøre, for at få et ekstra stort feriebudget:

Ønsk jer penge i jule- og fødselsdagsgave

Fortæl familie og venner om drømmerejsen. Nogle stiller sig af princip på hælene, når der bliver talt om pengegaver, men langt de fleste giver gerne penge i jule- og fødselsdagsgaver, hvis der er tale om et bestemt formål. Alternativt kan du ønske dig en oplevelse, du ved, du gerne vil have på rejsen eller en middag på en god restaurant på destinationen.

Kødfrie dage eller småopgaver i din lokale sportsforening

For langt de fleste er der gode muligheder for at booste rejsebudgettet ved at foretage små ændringer i hverdagen, som enten kan give en ekstra indtjening eller styrke opsparingen. Indfør fx 3 kødfrie dage om ugen, påtag dig opgaver i din lokale forening eller drop medlemskabet i dit fitnesscenter og sæt i stedet et mål for, hvor mange kilometer du vil tilbagelægge udendørs. Det er kun fantasien, der sætter grænser.

Lån lidt ekstra til at komme afsted

Er der få måneder til afrejse, og kan du se på dit feriebudget, at du får svært ved at nå at spare hele beløbet op, så er der andre muligheder, du kan tage i brug. Hos Express Bank kan du låne penge, så du kan komme afsted, selvom du ikke er helt i mål med ferieopsparingen. Læs mere om vores ferielån eller om fordele og ulemper ved at bestille en ferie på afbetaling.

14. juli 2020

5 tips til at undgå impulsshopping

Klik her og læs mere