Hvor vil du gerne rejse hen, og hvad vil du gerne opleve? Det kan de fleste hurtigt svare på, men vejen dertil, at pengene er sparet op, og du står med flybilletterne i hånden, kan godt være lang. Her får du vores bedste råd til, hvordan du kommer afsted på den ferie, du ønsker dig – de fleste rejsedrømme kan nemlig blive en realitet med et godt feriebudget.
Se også vores undersøgelse der viser, hvilke populære destinationer der er billigst at rejse til.
Research, research, research
Før du lægger et rejsebudget, skal du have et overblik over, hvad ferien ca. kommer til at koste. Du bør blandt andet undersøge priser på:
Flybilletter og hoteller
Fly og overnatning er som regel de største udgiftsposter på rejsen. For at få en idé om, hvad turen kommer til at koste, er det derfor vigtigt at have det med i rejsebudgettet. Brug gerne momondo, trivago og lignende tjenester til at få indblik i priserne – og husk at tage højde for, at priserne kan variere, alt efter hvornår på året du rejser.
Leveomkostninger – mad og transport
Leveomkostninger er det næste punkt i dit feriebudget – og det er vigtigt. Der er nemlig himmelvid forskel på, hvad du kan klare dig for om dagen i fx Japan og i Malaysia. Sæt gerne lidt ekstra af til denne post i dit rejsebudget – de fleste nyder rejsen mere, hvis de ikke skal vende hver en krone, når de er afsted. Der skal være råd til en ekstra dessert, en drink i solen og et besøg på en finere restaurant.
Udover mad, så medregn også transport på turen – og især frem og tilbage til lufthavnene. Dette er en væsentlig post, som mange ofte overser, når de lægger et feriebudget.
Seværdigheder og oplevelser
Det tredje og sidste punkt i feriebudgettet er seværdigheder og oplevelser. Det er sjældent, at du rammer det præcise beløb her, fordi du ikke altid på forhånd ved, hvad du skal opleve på turen. Det er alligevel en god idé at inkludere det i dit feriebudget – i hvert fald ting, der er et must-see på turen.
Herudover kan du medregne vacciner, hvis det er påkrævet på destinationen.
Du kan med fordel bruge Excel til dit rejsebudget. Her er det let at sætte udgifterne ind og få et samlet overblik over, hvad rejsen kommer til at koste alt i alt.
Her får du mest for dine penge…
Der er stor forskel på, hvad det koster at rejse ud i verden. Særligt tre af danskernes populære feriedestinationer byder på markant lavere priser end de øvrige. De 3 billigste rejsedestinationer er Istanbul i Tyrkiet, Marrakech i Marokko og Kreta i Grækenland.
De 2 dyreste destinationer er New York og Dubai, der samlet set koster mere end 3 gange så meget som en ferie til Istanbul.
Også inden for de enkelte lande, er der store forskelle. Det er fx langt billigere at holde ferie på Kreta end i Athen eller på Rhodos. Og vil du gerne til Frankrig, er det billigere at rejse til Nice end Paris, som er den klart dyreste europæiske destination på listen.
Der er mange penge at spare ved at vælge det rigtige feriemål
Istanbul er den billigste rejsedestination i vores undersøgelse.
De 10 billigste destinationer er:
- Istanbul, Tyrkiet
- Marrakech, Marokko
- Kreta, Grækenland
- Prag, Tjekkiet
- Hamborg, Tyskland
- Split, Kroatien
- Berlin, Tyskland
- Alicante, Spanien
- Lissabon, Portugal
- Málaga, Spanien
De billigste rejsedestinationer er kendetegnet ved at leveomkostninger som overnatning, mad og oplevelser er lave, og at priserne på flybilletter samtidigt er fornuftige.
New York er det dyreste rejsemål i vores undersøgelse. Det koster mere end 3 gange så mange penge at holde en uges ferie i New York eller Dubai end i Istanbul.
De 10 dyreste destinationer er:
- New York, USA
- Dubai, Forenede Arabiske Emirater
- Paris, Frankrig
- Phuket, Thailand
- Bali, Indonesien
- London, Storbritannien
- Stockholm, Sverige
- Amsterdam, Holland
- Rhodos, Grækenland
- Rom, Italien
London stikker ud på listen, da det som regel er muligt at finde billige flybilletter til London. Til gengæld er leveomkostningerne blandt de højeste i vores undersøgelse, da det er dyrt at bo og spise i London, og det bringer den samlede pris højt op. Kan du nøjes med at bo længere væk fra centrum og spise billige måltider, kan du dog spare flere tusinde kroner på din rejse.
Om vores undersøgelse
- Den tager udgangspunkt i alle omkostninger på ferien inklusiv flybilletter, oplevelser, overnatning, transport på destinationen, mad mv.
- Den er baseret på en uges ferie for 2 personer. Hvis du rejser med børn, vil prisen pr. person ofte være billigere. Det samme gælder, hvis du skal være afsted i 2 eller 3 uger, da der ofte vil være en daglig besparelse ved at være på ferie i længere tid
- Det er gennemsnits budgetter på tværs af rejser i forskellige prisklasser
- Undersøgelsen er foretaget i juli måned 2022
- Den er baseret på data fra Budget Your Trip og Momondo og vises som indekstal
Få overblik over dit forbrug
Når du har et overblik over, hvad rejsen ca. koster, så er næste step at finde ud af, hvor meget du kan lægge til side hver måned. Måske har du allerede en idé om det, men for mange er det godt givet ud at tage et ekstra kig på det månedlige forbrug, inden de lægger et rejsebudget. Ved at gennemgå alle dine regninger finder du med garanti penge, du kunne have brugt anderledes. Måske køber du ofte to-go-kaffe, tager bussen i stedet for at cykle, går i biografen med vennerne eller køber take-away flere gange ugentligt. I ethvert forbrug er der småudgifter, som måske kunne gå til et bedre formål. Hvis du ikke allerede har et overblik over dine udgifter, kan du læse vores gode råd her.
Livet skal ikke være surt, bare fordi du gerne vil på ferie, men små ofringer i det daglige forbrug kan ende med at blive din billet til drømmedestinationen. Det er vores 13 enkle sparetips et godt eksempel på.
Lav en fast bankoverførsel
Når du har fundet ud af, hvad du kan lægge til side hver måned, så er det bare at oprette en feriekonto og lave en fast månedlig overførsel. Hvis ferien står højt på din prioritetsliste, så kan det også være en god idé at overføre det beløb, du har tilbage på kontoen, når måneden er slut – selv et par hundrede kroner hver måned kan gøre en forskel i dit rejsebudget.
Når feriebudgettet ikke er nok
Et feriebudget er et godt redskab, der kan give dig en idé om, hvor meget du skal spare op for at komme afsted. Det er dog langt fra sikkert, at du har et rådighedsbeløb, der er stort nok til, at du kan spare det påkrævede beløb op, inden du gerne vil afsted. Her er derfor et par ekstra ting, du kan gøre, for at få et ekstra stort feriebudget:
1. Ønsk jer penge i jule- og fødselsdagsgave
Fortæl familie og venner om drømmerejsen. Nogle stiller sig af princip på hælene, når der bliver talt om pengegaver, men langt de fleste giver gerne penge i jule- og fødselsdagsgaver, hvis der er tale om et bestemt formål. Alternativt kan du ønske dig en oplevelse, du ved, du gerne vil have på rejsen eller en middag på en god restaurant på destinationen.
2. Kødfrie dage
For langt de fleste er der gode muligheder for at booste rejsebudgettet ved at foretage små ændringer i hverdagen, som enten kan give en ekstra indtjening eller styrke opsparingen. Indfør fx 3 kødfrie dage om ugen eller sæt dine indkøb i system med en madplan.
3. Småopgaver
Ptag dig opgaver i din lokale forening eller drop medlemskabet i dit fitnesscenter og sæt i stedet et mål for, hvor mange kilometer du vil tilbagelægge udendørs. Det er kun fantasien, der sætter grænser.
Sådan lægger du et godt budget
Klik her og læs mere