Økonomi

Lån penge med omtanke: 7 gode råd

Når du skal ud og låne penge, er det vigtigt at du låne penge med omtanke.

For mange kan det være svært at gennemskue de forskellige lånevilkår og at vælge det lån, der passer bedst til deres økonomi. I denne artikel gennemgår vi nogle af de ting, du skal være opmærksom på, når du skal låne penge. Læs vores 7 gode råd, inden du skriver under.

7 gode tips når du skal låne

1. Hav altid overblik over din økonomi!

Hvor meget er det fx realistisk for dig at betale tilbage, hvis du optager et nyt lån? Få overblik over dine indtægter og udgifter med Express Banks budgetmodel her.

2. Hvem er låneudbyderen?

Undersøg altid hvem du låner penge af. Søger du om lån via nettet, bør der være en tydelig afsender og kontaktinformationen skal være nem at finde. Trustpilot er også en god pegepind for, om udbyderen er troværdig.

3. Lån eller kredit?

Overvej lån kontra kredit, inden du låner. En kredit kan nogle gange være et bedre alternativ pga. af fleksibel tilbagebetaling. Og du undgår renter på kreditten, hvis du betaler det fulde beløb tilbage med det samme.

Gratis budgetskema

Hos Express Bank har vi udviklet en budgetmodel,
som kan bidrage til overblikket:

Så nemt er det:

  1. Hent excelfilen her
  2. Indtast dine indtægter og udgifter
  3. Se resultatet

Hos Express Bank har vi udviklet en budgetmodel,
som kan bidrage til overblikket.

Du kan altid gemme filen på din computer og finde den frem igen, hvis du har brug for at lave justeringer i dit budget.

Det er vigtigt, at du skaber dig et overblik over dine indtægter og udgifter, inden du optager et lån. På den måde ved du, hvordan en gennemsnitlig måned ser ud for dig – og dermed  hvor meget, du kan betale tilbage på et lån.

4. Saml dine lån – og spar penge!

Har du lån flere forskellige steder, bør du overveje at samle dem ét sted. Det skaber overblik, og du vil med al sandsynlighed opleve at få flere penge til dig selv – hver måned. På kreditstatus.dk kan du få et samlet overblik over din gæld. Du logger på med dit NemID.

5. Forstå før du skriver under!

Skriv aldrig under på noget, som du ikke forstår eller ikke kan overskue konsekvensen af. Kontakt din låneudbyder, hvis du har brug for, at de hjælper dig med at forstå din låneaftale.

6. Betal dit månedlige afdrag til tiden!

Hvis du udskyder din betaling, udskyder du bare problemet. Og problemet går ikke væk af sig selv. Kan du ikke betale, skal du straks kontakte din låneudbyder. De har ofte mulighed for at lave en aftale med dig og en plan for din tilbagebetaling.

7. Bevar overblikket over din økonomi!

Mister du overblikket – så søg hjælp eller rådgivning. Alle kan løbe ind i situationer, som har indflydelse på økonomien. Fx skilsmisse, arbejdsløshed, dødsfald eller sygdom. Det er vigtigt, at du reagerer.

Sådan får du lånetilbud fra flere banker

I denne artikel dykker vi ned i, hvordan du effektivt kan sammenligne lånetilbud fra forskellige banker. Du bliver guidet gennem de nøglefaktorer, du bør overveje.

Læs, hvordan du får et godt lånetilbud

Sådan lægger du nemt budget i Excel

Brug for starthjælp? Vi har lavet en simpel, gratis budgetskabelon i Excel, hvor alt du skal gøre er at udfylde de forskellige felter under indtægter og udgifter.

Læg nemt et budget med vores gratis skabelon

02. maj 2024

Hvad betyder det at samle gæld, og hvordan kan det hjælpe dig?

Klik her og læs mere