Økonomi

Hvad betyder det at samle gæld, og hvordan kan det hjælpe dig?

Når du har gæld stående forskellige steder, kan det være svært at få et samlet overblik over sin økonomi. En løsning er at samle sin gæld hos én kreditor, da du kan opnå flere fordele som bedre kontrol over økonomien og potentielt spare penge på gebyrer.

Læs med i denne artikel, og bliv klogere på, hvordan du får hjælp til at samle din gæld, og hvilke overvejelser der er værd at gøre sig.

Hvad betyder det at samle sin gæld?

De fleste vil i løbet af livet optage forskellige lån, når der eksempelvis mangler lidt ekstra til den nye bil, husrenoveringen eller det store bryllup. Hvis gælden er optaget gennem forskellige låneudbydere, kan det ende med, at der er mange kreditorer at holde styr på – og så er det ikke mindst dyrt at skulle betale gebyrer flere steder.

At samle sin gæld handler i al sin enkelthed om, at alle de mindre lån hos forskellige udbydere samles hos én kreditor i det, der kaldes et Samlelån. På den måde kan der spares penge, som kan øge dit råderum i stedet for, at du skal betale for dyre gebyrer hos forskellige låneudbydere.

Fordele ved at samle gælden

Der kan være betydelige fordele at hente, når du vælger at samle gælden. De største fordele indebærer at:

  • Du sparer penge på gebyrer, da du kun har ét lån at betale af på, og dermed ikke skal betale gebyrer til forskellige kreditorer. På den måde kan du øge dit råderum og få flere penge mellem hænderne hver måned.
  • Du får et bedre overblik over din økonomi og kan nemmere følge med i udviklingen af din gæld. Det giver ro i sindet at have et klart overblik over sine økonomiske forpligtelser, og når antallet af lån reduceres, er der også færre betalingsfrister at huske og overholde.
  • Du skal kun kommunikere med én kreditor. Det gør det lettere at navigere i forhold til din gæld, da du ikke skal jonglere mellem flere kreditorer.

Med gælden konsolideret i et Samlelån er der som sagt mulighed for at spare penge på eksempelvis gebyrer, men det er ikke en metode til at nedbringe gælden.

Hvordan samler man sin gæld?

Beslutningen er taget, og du ønsker at samle din gæld. Men hvordan foregår det i praksis? Når du skal konsolidere gælden, er der nogle trin, der er gode at følge for at få bedre kontrol over din økonomi.

1. Få overblik over din gæld

Start med at få et fuldt overblik over din gæld. Lav en liste over alle dine lån, kreditkort og andre former for gæld. Skriv beløbet, renten, gebyrerne og den månedlige betaling for hver gældspost ned, så du har det fulde overblik over hele din gæld

2. Sammenlign tilbud

Når du har vurderet dine muligheder, er det vigtigt at sammenligne forskellige tilbud fra forskellige långivere. Undersøg rentesatser, gebyrer og vilkår for at finde den løsning, der passer bedst til dig. Vær opmærksom på, at der kan være omkostninger forbundet med at samle din gæld, så sørg for at tage højde for disse i din vurdering.

3. Ansøg om samling af gæld

Når du har fundet den bedste løsning for dig, kan du ansøge om at samle din gæld. Dette kan normalt gøres online eller ved at kontakte den pågældende långiver direkte. Vær forberedt på at skulle fremlægge dokumentation om din økonomiske situation og gæld.

4. Betal din samlede gæld

Når din ansøgning er godkendt, vil du modtage en ny betalingsplan for din samlede gæld. Med gælden samlet skulle det gerne være nemmere at få det fulde overblik over gældssituationen – og dermed også gøre det lettere at overholde betalingsfrister, samtidig med at der spares penge på gebyrer.

Vigtige overvejelser inden du samler din gæld

Det er vigtigt at overveje alle muligheder og søge rådgivning, før du beslutter sig for at samle sin gæld. Det kan eksempelvis være en god idé at tjekke de samlede omkostninger ved at samle gælden. Her kan der være omkostninger forbundet med at indfri eksisterende lån eller kreditkort, og der kan være gebyrer og renter på det nye lån eller kreditkort. Derfor er det vigtigt at holde de samlede omkostninger ved at samle gælden op mod de nuværende omkostninger for at vurdere, om det er en økonomisk fordelagtig løsning.

Sådan finder du det bedste Samlelån

Hos Express Bank er det ikke længere muligt at ansøge om et Samlelån, men der er andre muligheder, når du skal finde det bedste bud på et Samlelån – prøv fx én af disse sammenligningssider. Her lægger du en ansøgning ét sted og får tilbud om Samlelån fra flere forskellige banker:

  • Lendme
  • Lendo
  • Sambla
  • Lånio
  • Samlino

Sådan får du lånetilbud fra flere banker

I denne artikel dykker vi ned i, hvordan du effektivt kan sammenligne lånetilbud fra forskellige banker. Du bliver guidet gennem de nøglefaktorer, du bør overveje.

Læs, hvordan du får et godt lånetilbud

Få et overblik over din samlede gæld

Her får du en guide til, hvordan du får et overblik over din samlede gæld. Vi giver dig også nogle tips til, hvordan du kan komme af med din gæld på den bedst mulige måde.

Læs, hvordan du får et overblik over din gæld

08. maj 2024

Derfor er det vigtigt at kende sit rådighedsbeløb

Klik her og læs mere