Hvad er effektiv rente?

Effektiv rente, der også kaldes debitorrente, dækker over den fulde renteudgift, du vil få i lånets løbetid, og er derfor et udtryk for, hvad renteudgifterne ved lånet vil være. Udover den effektive rente kommer der ofte nogle udgifter til gebyrer, provision og lignende, som også skal indregnes i låneudgifterne.
Det lån med den højeste effektive rente vil være det, der koster mest i renteudgifter over hele løbetiden.

Den effektive rente er dog alligevel et godt værktøj, når du skal sammenligne forskellige lån. Det lån med den højeste effektive rente vil være det, der koster mest i renteudgifter over hele løbetiden.

Effektiv rente kaldes også debitorrente, da det er de fulde renteudgifter, debitoren vil skulle betale i hele lånets løbetid. Debitor er et andet ord for låntageren.

Forskellen mellem effektiv rente og ÅOP

Den effektive rente er ikke den eneste måde at sammenligne lån. ÅOP (Årlige Omkostninger i Procent) er nemlig også en beregning, der skal gøre det nemmere at sammenligne lån. ÅOP tager højde for både renten, gebyrer, provision og alle andre udgifter, der måtte være i forbindelse med lånet, og på baggrund af det udregnes ÅOP.

Det er lovpligtigt at angive ÅOP for alle lån, da det skal gøre det nemmere for forbrugeren at sammenligne forskellige lån.

Løber forbrugslånet ikke over mere end nogle måneder, så vil ÅOP’en være høj, da engangsudgifterne som gebyrer og provision vægter højt i forhold til, når de spredes ud over flere år.

Når du sammenligner lån, er det desuden vigtigt, at du sørger for, at lånene har samme beløb, løbetid og eventuelle andre parametre, du skal angive, da de ellers ikke kan sammenlignes én til én.

Læs om flere finansielle begreber