Hvad er rente?

Hvis du skal tage et lån, så støder du helt sikkert på ordet rente. Renten kan forstås som prisen for at låne pengene. Renten opgives altid i procent pr. måned, kvartal eller år. Renten angiver derfor, hvor mange procent af det lånte beløb du skal betale for at låne pengene i en given periode. Er renten høj, vil det således koste dig mere at låne pengene, end hvis renten er lav.
Et simpelt eksempel kunne være, hvis du har taget et lån på 30.000 kr. til en årlig rente på 10%, så vil det koste dig 3.000 kr. om året at låne pengene. (Ekskl. øvrige omkostninger forbundet ved at optage lånet).

 

Hvordan udregnes renten?

Renten er, som nævnt ovenfor, en procentsats af det lånte beløb. Det konkrete beløb, det vil koste dig at låne pengene, afhænger derfor også af, hvor mange penge du skal låne. Et eksempel kunne være, hvis du har taget et lån på 30.000 kr. til en årlig rente på 10%, så vil det koste dig 3.000 kr. om året at låne pengene. Dette er blot en simpel renteberegning, og i virkeligheden er selve beregningen noget mere kompliceret, da både renters rente og afdrag påvirker den reelle beregning.Denne type renteberegning, hvor der ikke tages højde for renters rente og afdrag, kaldes også pålydende rente. Det er den form for rente, du oftest vil finde angivet i lånedokumentet.

Hvad er renters rente?

Når der udregnes rente af lånebeløbet bliver de 3.000 kr. i eksemplet ovenfor lagt oveni det beløb, du skylder, da det er det, det koster at låne pengene. Betales lånet tilbage efter et år, så vil der ikke være tale om renters rente, da du kun får én rentetilskrivning i lånets løbetid. Skulle du derimod være to år om at betale lånet tilbage, så vil den anden rentetilskrivning på de 10% blive udregnet af renten af det lånte beløb plus renterne fra det første år. Således skal der derfor beregnes rente på 10% af 33.000 kr. Dette kaldes renters rente.I dette eksempel er der taget højde for den løbende rentetilskrivning, men der er stadig et element i beregningen, der også vil påvirke, hvad der skal betales efter to år. Afdrager du løbende i begge de to år, så vil det lånte beløb falde, da du månedligt betaler tilbage. Derfor skal der også tages højde for eventuelle afdrag i den endelige beregning af, hvad lånet vil koste.

Læs om flere finansielle begreber