Hvad er en debitor?

Debitor og kreditor er ord, der ofte høres i den finansielle sektor. De to ord refererer til, hvem der har lånt penge, og hvem der har lånt dem ud. Debitor er den person, der har lånt penge og derfor nu skylder dem til kreditor, som er den person eller instans, der har lånt pengene ud.
Debitor betyder, at du skylder penge til en virksomhed (Kreditor). Så hvis du har lånt penge af en bank, så er det din kreditor.

Har du derfor lånt penge, så bliver du automatisk debitor i den specifikke virksomheds regnskab, indtil du har betalt.

Selvom debitor kan have en negativ klang, så betyder ordet ikke andet, end at du har handlet hos en virksomhed. Du har benyttet deres ydelse, som er at udlåne penge, og skal nu betale pengene tilbage inden for den aftalte tidsramme – fuldstændig som når du køber et andet produkt i en butik. Debitor kunne derfor lige så godt hedde låntager eller blot kunde.

Hvad er en debitorrente?

I forlængelse af ordet debitor er der nogle, der støder på ordet debitorrente. Debitorrenten, der også kaldes effektiv rente, dækker over den faste årlige rente inklusiv renters rente. Det er derfor den renteudgift, som debitoren kommer til at betale over hele lånets løbetid. Debitorrenten kan derfor give dig et overblik over, hvor meget det vil koste dig at optage lånet pr. år. Der er dog ikke medtaget stiftelsesomkostninger eller andre gebyrer, da disse ikke betegnes med ordet rente.

Debitor Registret

Ordet debitor forbindes ofte med noget negativt, da det skaber associationer til Debitor Registret. Debitor Registret er, ligesom RKI et register, hvor man registrerer dårlige betalere. Eneste forskel på de to registre er, at det er to forskellige virksomheder, der driver dem. Man kan kun blive registreret i disse registre, hvis man ikke har betalt sit udestående i en længere periode. Samtidig vil man altid modtage en skrivelse inden en eventuel registrering.

Læs om flere finansielle begreber