Hvad er et debetkort?

De fleste voksne danskere har et, men på trods af den imponerende statistik er det langt fra alle der ved, hvad det er. Kreditkort eller debetkort, hvad er forskellen? Debetkortet er det kort, danskerne primært bruger i hverdagen. I daglig tale kaldes det tit for et kreditkort, men det er ikke korrekt.
Et debetkort er et kort, hvor pengene trækkes med det samme, når der foretages et køb - i modsætning til et kreditkort, hvor pengene bliver trukket fra kontoen på et senere tidspunkt

Et debetkort er et kort, hvor pengene trækkes med det samme, når der foretages et køb – i modsætning til et kreditkort, hvor pengene bliver trukket fra kontoen på et senere tidspunkt. Det er altså oftest debetkortet, der er i brug, når du eksempelvis handler ind i supermarkedet, på nettet osv. I denne artikel forklarer vi, hvad forskellen på et debetkort og et kreditkort er, og kommer også ind på hvilke fordele og ulemper, der er ved debetkortet.

De største fordele ved et debetkort

Der er en række fordele ved at have et debetkort, som du måske ser som ganske almindelige egenskaber, fordi du er vant til dem. De mest brugte debetkort er Visa og MasterCard. Disse to kort er så udbredte globalt, at du stort set vil kunne benytte dem i hele verden. Derudover kan du hæve kontanter i både udenlandske banker og hæveautomater. Når du skal rejse til udlandet, er disse to debetkort altså ganske fornuftige kort at tage med.

Debetkort til børn giver økonomisk læring

Derudover er et debetkort også et fornuftigt valg til børn og unge. Det er forskelligt, hvad de enkelte banker har af tilbud til børn og unge. Nogle banker tilbyder allerede fra 7-årsalderen et debetkort, så børn fra en tidlig alder kan lære at håndtere de digitale penge. Det er muligt, fordi der kun kan købes for de penge, der står på kontoen. Sagt med andre ord, dit barn har ikke mulighed for at lave overtræk og bruge penge, de ikke har. Forældre kan med et debetkort sætte et beløb ind på kontoen, som barnet har rådighed over og ikke mere.

Den største ulempe ved et debetkort

Den måske største ulempe ved et debetkort hænger sammen med det, som også er en fordel – nemlig, at der ikke kan trækkes over. At have overtræk på kontoen behøver ikke være ensbetydende med, at man har en dårlig økonomi. Det kan fx let ske, hvis man har flere forskellige konti og jævnligt flytter penge rundt mellem eksempelvis opsparing, budget og fornøjelseskonti. Et overtræk giver også mulighed for, at man kan klare indkøb og regninger, hvis lønnen fx ikke er gået ind som forventet. I en sådan situation er det en ulempe, at der ikke kan trækkes over på kontoen, som der kan med et kreditkort.

Hvis du har brug for muligheden for at kunne trække over på din konto, kan du overveje et kreditkort med en indbygget kredit.

Hvis du overvejer et kreditkort med mulighed for overtræk, bør du snakke med din bank. De vil oplyse dig om dine muligheder for overtræk, så du kan finde en passende løsning.