Hvad er afdrag og hvad betyder afdragsfrihed?

Et afdrag er et beløb, man betaler i rater for at nedbringe et lån og ved hver betaling nedskrives gælden på det givne lån. Ofte betaler man afdrag på lån ad flere gange med et fast tidsrum i mellem f.eks. månedsvis, kvartalsvis eller halvårligt – det aftaler man med sin låneudbyder.
Et afdrag er et beløb, man betaler i rater for at nedbringe et lån og ved hver betaling nedskrives gælden på det givne lån.

Beregning af afdrag på lån

Afdragsberegning laves af din låneudbyder ud fra dit nuværende økonomiske råderum. Dine afdrags størrelse er afgørende for dit låns løbetid, som er hvor længe, du er om at betale lånet tilbage. Jo større afdrag på dit lån, des hurtigere får du afviklet din gæld.

Hvad er en afdragsordning?

En afdragsordning kaldes også ofte for en afbetalingsordning. En afdragsordning er en aftale, du laver med din bank, en virksomhed eller en anden låneudbyder om at afdrage en gæld i rater. Hvis du indgår en aftale om en afdragsordning, skal du være opmærksom på de gebyrer og renter, der lægges på ordningen. Du kan ende med at betale et meget højere beløb for den vare eller ydelse, som var årsagen til afdragsordningen.

Hvad betyder afdragsfrihed?

Et afdragsfrit lån er, når du optager et lån, hvor du i en periode ikke skal betale afdrag. Du skal som regel betale renter og gebyrer på lånet i den afdragsfrie periode, hvilket kan betyde, at dit lån bliver dyrere i længden. Til gengæld kan afdragsfrihed give dig luft i økonomien i en periode, hvor du så kan afdrage på et andet lån.

Mange vælger et afdragsfrit boliglån og især realkreditlån med afdragsfrihed er populære, når der skal investeres i ny bolig. Om du skal optage et afdragsfrit lån, afhænger helt af, hvordan din økonomiske situation er her og nu og hvordan du forventer, den udvikler sig over de næste mange år. Om du skal vælge et lån med afdragsfrihed eller ej, kræver grundig overvejelse og sparring med en rådgiver.