Hvad betyder det at være insolvent?

Der findes to former for insolvens: Egentlig insolvens og Teknisk insolvens.

Egentlig insolvens

Du eller din virksomhed kan anmode om at blive erklæret insolvent af fogedretten, hvis det vurderes, at du eller virksomheden ikke er i stand til at betale dine kreditorer eller ikke råder over tilstrækkelige værdier i forhold til den gæld, der er blevet optaget.

Teknisk insolvens

At være teknisk insolvent er juridisk mindre alvorligt end at være egentlig insolvent. Det betyder grundlæggende, at din gæld overstiger din reelle formue. Din formue inkluderer alle dine aktiver som for eksempel dit hus, din båd, din bil osv. Du kan blive erklæret teknisk insolvent, hvis dit hus pludseligt falder meget i værdi, og derfor er mindre værd end din gæld i det.

Når du er teknisk insolvent, kan du sagtens være i stand til at betale dine kreditorer og løbende udgifter, og det er således kun på papiret, du er insolvent. Det er kun i det øjeblik, du for eksempel ønsker at sælge dit hus eller andre aktiver, det bliver et problem, fordi du får mindre ud, end du har gæld.

Læs også: Sådan lægger du et godt budget

Hvordan bliver man erklæret insolvent?

Når det står klart, at du ikke har nogen værdier eller aktiver og derfor ikke er i stand til at betale dine forpligtigelser og kreditorer, kan du anmode om at blive erklæret insolvent af fogedretten.

Hvor længe er man insolvent?

Når du eller din virksomhed er blevet erklæret insolvent, får du et betalingshelle. Det vil sige, at dine kreditorer ikke kan stille krav til dig i 6 måneder, og du får på den måde tid til at komme på fode og få styr på din økonomi igen.

Hvis du efter dit betalingshelle ikke er i stand til at imødekomme dine forpligtigelser overfor dine kreditorer, kan du personligt risikere at blive erklæret konkurs. Det samme gælder for din virksomhed.

Læs også om gældssanering