)
Økonomi, Rejser

Mastercard og Visa Dankort i udlandet - hvilket kort skal med på ferie?

Tiden, hvor vi vekslede til udenlandsk valuta hjemmefra, er forbi. I dag tager langt de fleste bare et betalingskort med på rejsen og ordner resten, når de er afsted. Men hvilket betalingskort skal du tage med på ferien? Få svaret her, hvor vi sammenligner korttyper og giver en række gode tips til, hvordan du blandt andet undgår gebyrer og dårlige vekselkurser, når du betaler med kort eller hæver penge i udlandet.

Overblik

Korttype Brug i udlandet? Beløbsgrænse for kontanthævning Gebyr for kontanthævning
Mastercard Ja 2.000-12.000 kr. pr. dag 2% af beløb eller min. 50 kr.
Mastercard Debit Ja Varierer Lavere end Mastercard
Visa Dankort Ja Lavere end Mastercard 1% eller min. 30 kr.
Visa Debit Ja Varierer Lavere end Visa Dankort

Læs mere om de nævnte korttyper:

Regler for brug af Mastercard i udlandet

Kan man bruge Mastercard i udlandet? Det korte svar er: Ja. Betingelserne for at bruge Mastercard på rejsen afhænger dog lidt af, hvilken udgave du har. Den daglige og månedlige beløbsgrænse varierer nemlig, alt efter om du har Mastercard Light, Gold eller Platinum. Beløbsgrænserne for kontanthævning med Mastercard i udlandet ligger mellem 2.000-12.000 kr. pr. dag og 10.000-200.000 kr. pr. måned.

Fordele

Et Mastercard kan være guld værd på ferien – med kortet følger nemlig ofte en rejseforsikring, der dækker, hvis uheldet skulle være ude. Forsikringen dækker bl.a., hvis du skulle blive syg og må afbestille rejsen.

Ulemper

Der er et gebyr for at hæve penge med et Mastercard i udlandet. Det gælder, uanset hvilken variant du har. Gebyret lyder på 2% af det hævede beløb eller minimum 50 kr. pr. kontanthævning.

Kan man bruge Mastercard Debit i udlandet?

Ja, man kan også bruge Mastercard Debit i udlandet – her er gebyret for kontanthævning lidt lavere. Til gengæld er det ikke alle butikker og restauranter, der tager imod denne korttype.

Du kan læse mere om Mastercard her

Regler for brug af Visa Dankort i udlandet

Hvis du planlægger en rejse, kan du roligt tage dit Visa Dankort med. Det kan du bruge overalt i verden.

Fordele

Medbringer du dit Visa Dankort i udlandet, så kan du se frem til lavere gebyrer for kontanthævninger end med Mastercard. Med Visa Dankort er gebyret for at hæve i automater 1% eller minimum 30 kr. Har du for vane at hæve mange gange i løbet af en ferie, så kan det bedst betale sig at bruge dit Visa Dankort i udlandet.

Ulemper

Beløbsgrænserne for hævninger med Visa Dankort er som regel lavere end for Mastercard. Det betyder, at du kan hæve knap så mange penge ad gangen med denne korttype. Det gælder også for den månedlige beløbsgrænse, så skal du rejse i længere tid, kan det være en god idé at overveje at pakke et andet betalingskort til turen.

Kan man bruge Visa Debit i udlandet?

Ja, det kan man. Ligesom med Mastercard Debit gælder det dog, at det ikke er alle butikker og restauranter i udlandet, der tager imod denne korttype.

Hvor mange penge må man tage med til udlandet?

Foretrækker du at medbringe kontanter frem for at hæve penge i udlandet, så kan du sagtens gøre det. Loftet for, hvor mange kontanter man må rejse med, er nemlig højt. Ifølge loven må man medbringe op til 10.000 euro i kontanter, når man rejser ind og ud af Danmark. Det svarer til ca. 75.000 kr., hvilket for langt de fleste er mere end rigeligt til ferien.

For mange er spørgsmålet altså ikke, hvor mange penge man må tage med til udlandet, men snarere hvor mange penge man har brug for på ferien, og hvor mange kontanter man har lyst til at have med.

Gode råd til brug af betalingskort på ferien

Når du bruger Visa Dankort eller Mastercard i udlandet er der en række ting, du kan gøre for at minimere dine udgifter:

1. Minimér antallet af hævninger

Du bliver pålagt et gebyr, når du hæver penge i udlandet – det gælder, uanset hvilken korttype, du har medbragt på ferien. Gebyret er som regel 30-50 kr. pr. hævning, og selvom det måske ikke lyder af meget, så kan det hurtigt løbe op – og de penge kunne sikkert sagtens være brugt bedre.

2. Vælg altid lokal valuta

Uanset om du betaler med Mastercard eller Visa Dankort i udlandet, så bør du altid vælge den lokale valuta, når du bruger kortet i butikker og restauranter.

3. Undgå at veksle i lufthavnen

Hvis du er taget afsted uden lokal valuta, så vent med at hæve penge, til du er ankommet til overnatningsstedet. Vekselkurserne er som regel mere fordelagtige i byerne frem for i den lokale lufthavn.

4. Betal med kort i restauranter, supermarkeder m.m.

På de fleste rejser er det rart at have lidt kontanter med. Men for at undgå mange kontanthævninger på ferien kan det godt betale sig at bruge dit betalingskort i supermarkeder, på caféer og restauranter.

Ofte stillede spørgsmål om betalingskort i udlandet

    Kan jeg bruge Mastercard i udlandet?

    Ja, du kan bruge Mastercard i udlandet. Betingelserne for brugen afhænger af korttypen. De daglige beløbsgrænser for kontanthævninger med Mastercard varierer mellem 2.000 og 12.000 kr., og de månedlige grænser ligger mellem 10.000 og 200.000 kr.

    Kan jeg bruge Mastercard Debit i udlandet?

    Ja, du kan også bruge Mastercard Debit i udlandet. Gebyrerne for kontanthævninger er dog lidt lavere. Bemærk dog, at ikke alle butikker og restauranter accepterer denne korttype.

    Kan jeg bruge Visa Dankort i udlandet?

    Ja, du kan trygt bruge dit Visa Dankort i udlandet. Det kan anvendes overalt i verden. Gebyrerne for kontanthævninger med Visa Dankort er normalt lavere end med Mastercard. Gebyret er enten 1% af det hævede beløb eller mindst 30 kr.

    Kan jeg bruge Visa Debit i udlandet?

    Ja, det er muligt at bruge Visa Debit i udlandet. Dog skal du være opmærksom på, at ikke alle butikker og restauranter i udlandet accepterer denne korttype.

    Hvilket betalingskort bør jeg tage med på ferie?

    Det afhænger af dine præferencer og behov. Mastercard og Visa Dankort er begge velegnede til brug i udlandet. Visa Dankort har lavere gebyrer for kontanthævninger, mens Mastercard muligvis tilbyder en bredere dækning af forsikringer. Overvej dine feriebehov og læs betingelserne for hvert kort for at træffe det bedste valg.

23. februar 2021

Læg et madbudget og spar penge hver måned

Klik her og læs mere