)
Motor

Hvad koster det at have bil?

Overvejer du at købe ny bil? Så er der en række engangsbeløb og løbende udgifter, du skal være opmærksom på. Det gælder uanset, om du er på udkig efter din allerførste bil, eller om du vil skifte din nuværende bil ud med en nyere model. Her får du svaret på, hvilke omkostninger du skal være opmærksom på i forbindelse med dit bilkøb.

Læs også hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med omregistrering af bil.

Billån uden udbetaling - og uden urimelige renter

Bliv godt kørende med et billån på helt op til 300.000 kr. fra en troværdig låneudbyder.

Faste udgifter

Når du er bilejer, er der en række udgifter, du skal have for øje. Herunder har vi samlet en oversigt over de udgifter, du bør være opmærksom på – og husk, at de varierer alt efter, hvilken type bil du har, hvor gammel den er, hvilken motor den er udstyret med osv.

Forsikring

Når du har fundet ud af, hvilken model din nye bil skal være, skal du som noget af det første finde forsikring til denne. I Danmark er det lovpligtigt at have en ansvarsforsikring, men den kan suppleres med flere typer forsikringer, alt efter hvad du ønsker at få dækket.

Den mest populære forsikring er en kaskoforsikring. Her får du dækning af bl.a. hærværk, tyveri og trafikuheld. Prisen på forsikringen varierer fra bil til bil og fra forsikringsselskab til forsikringsselskab. Vær opmærksom på, at det ikke nødvendigvis er billigst at gå til dit nuværende forsikringsselskab og tegne bilforsikring hos dem.

Hvis du vil have den bedste dækning til prisen, er det altså en god idé at indhente tilbud fra flere forskellige selskaber. Det vil give dig et bedre overblik over de forskellige tilbud, og du kan nemmere finde frem til den bedste pris for dig.

Grøn ejerafgift og vægtafgift

Afhængigt af alderen på din bil skal du enten betale grøn ejerafgift eller vægtafgift. Ældre modeller tilhører betalingen af vægtafgift, og de nyere tilhører grøn ejerafgift. Dette afgøres af, hvornår bilen er indregistreret. På SKATs hjemmeside kan du beregne både grøn ejerafgift og vægtafgift. Beregn afgiften her, så du kan se, hvor stor denne post udgør af dit bilbudget.

Hvad skal du betale i grøn ejerafgift?

Du skal betale grøn ejerafgift, når din bil er indregistreret efter d. 1. juli 1997, hvilket gælder for størstedelen af biler i dag. Denne afgift betales halvårligt og beregnes ud fra din bils brændstoføkonomi. Derfor kan afgiften variere meget fra bil til bil. Afgiften koster mellem 330 kroner for biler, der kører over 20 km/l til 11.430 kroner for biler, der kører under 4,5 km/l. De fleste biler på vejen i dag har dog en brændstoføkonomi, som resulterer i en halvårlig grøn ejerafgift på 2.500 eller derunder. Dieselbiler bliver derudover pålagt et ekstra tillæg, som kan koste op til 1.000 kroner ekstra om året.

Vægtafgift

Hvis din bil er indregistreret før d. 1. juli 1997, skal du betale vægtafgift. Denne beregnes ud fra bilens vægt og betales typisk halvårligt. Biler på 601 – 800 kg koster 1.290 kr. i vægtafgift hvert halve år, mens biler på 1.501 – 2.000 kg koster 4.200 kr. halvårligt. For biler over 2.000 kg betaler du kvartalsvis. Her er afgiften 120 kr. pr. 100 kg.

Bilsyn

Din bil skal synes regelmæssigt. Hvis du køber en ny bil fra forhandleren, går der fire år, før den skal til servicetjek. Efter disse fire år skal bilen synes hvert andet år. Du kan højst sandsynligt finde gode tilbud på bileftersyn nær dig, men prisen ligger oftest omkring 400 kroner. Hvis du køber en brugt bil, der er mere end 4 år gammel, skal den altså synes hvert andet år.

Vejhjælp

En aftale om vejhjælp vil give dig en sikkerhed, hvis du ender i siden af vejen, ikke kan starte eller lignende. Det vil dække omkostningerne forbundet med at få bilen til at starte eller kørt på værksted. Du kan ofte få en aftale om vejhjælp gennem din forsikring, men nogle bilmærker tilbyder også vejhjælp gennem en autoriseret forhandler. En tredje mulighed er et abonnement, hvor du betaler mellem 500-1.000 kr. årligt. Et abonnement med vejhjælp kan du få fra mange udbydere rundt omkring i Danmark.

Se også: Det skal du huske ved køb og salg af bil

Løbende udgifter

Når du skal regne på, hvad det koster dig at have bil, så skal du huske de løbende udgifter, der følger med. Det kan især være en god idé at indregne det, hvis du er i gang med at undersøge dine muligheder for at købe ny bil. De løbende udgifter kan nemlig have stor betydning for, hvad dit bilkøb kommer til at betyde for dit månedlige rådighedsbeløb.

Her får du et overblik over, hvilke typer af udgifter, du skal have med i budgettet, og hvordan de kan variere.

Vedligeholdelse

Ingen bil er skudsikker og med tiden vil der være dele på bilen, der bliver slidt eller går i stykker. Det er derfor vigtigt, at du sætter penge af til vedligeholdelse af bilen, så dette ikke kommer som en ubehagelig overraskelse. Du kan som udgangspunkt forvente, at udgifterne til vedligehold vokser i takt med, at bilen bliver ældre og har kørt flere kilometer.

Derudover har mærket på din bil også betydning. De dyrere mærker som fx Mercedes, Audi og BMW er som hovedregel dyrere at reparere end de billigere mærker. Vær også opmærksom på, at priserne varierer fra værksted til værksted.

Brændstof

Hvad koster det at have bil pr. km? Det findes der ikke et enkelt svar på. Det kommer nemlig helt an på, hvilken bil du har – eller ender med at købe. Under alle omstændigheder er det vigtigt, at du tager bilens forventede brændstoføkonomi med i beregningerne. Udgifterne til benzin eller diesel kan nemlig godt spille en stor rolle ift., hvad det i sidste ende kommer til at koste dig at have bil om måneden.

Der findes flere brugervenlige skabeloner på nettet, du kan bruge til at beregne dit budget. Her kan du se et eksempel på, hvor meget det vil koste at køre 500 kilometer om måneden i en bil, der kører 20 km/l og på benzin, der koster 11 kr. pr. liter. I dette eksempel betyder det, at du skal betale 275 kroner om måneden på brændstof. Derfor koster det 0,55 kr. pr. kørte kilometer.

Månedlig kørsel Kilometer pr. liter Pris på brændstof pr. liter Pris om måneden
500 kilometer 20 km/l 11 kroner 275 kroner

Værditab

Det er de færreste, som kan købe bil uden at tabe penge på den. Det er derfor vigtigt, at du regner med, at din bil falder i værdi, efter du har købt den. Nye biler vil typisk miste omkring 30% af deres værdi, når du kører fra forhandleren. Herefter er værditabet aftagende, hvilket betyder, at jo ældre bilen er og jo flere kilometer bilen har kørt, desto mindre er værditabet set over tid. Mange tænker ikke over værditabet, når de køber bil, men det er en vigtig faktor at have med, når man regner på, hvad det koster at have bil.

Låneomkostninger

For de fleste er det nødvendigt at optage et lån, når de skal købe ny bil. Et billån har typisk en løbetid på 4-8 år afhængigt af lånets størrelse og den aftalte løbetid. Inden du optager et lån er det en god idé at gennemgå gebyrer og renter. Alle lånets omkostninger vil være regnet sammen til det, man kalder ÅOP (årlige omkostninger i procent). Denne ÅOP vil vise dig procentvist, hvor meget du skal betale om året for at låne pengene. En god hovedregel er at gå efter så lav en ÅOP som muligt.

Læs om et billån uden udbetaling

Når du har valgt beløbsstørrelse og løbetid i billånsberegneren, kan du med det samme se, hvad din månedlige udgift bliver. Der er ingen skjulte gebyrer, der gør dit lån dyrere end det, du bliver oplyst i beregneren.

Beregn den månedlige udgift

Hvad koster det at have bil om måneden?

Når du skal regne ud, om du har råd til at købe bil, er der en række faste og løbende udgifter, du skal være opmærksom på. Du skal blandt andet have styr på dit forventede brændstofforbrug, forsikringer, låneomkostninger, grøn ejer- eller vægtafgift, udgifter til bilsyn og vedligehold.

Til sidst skal du være opmærksom på, hvor stor post værditabet på bilen kan være i forbindelse med ejerskabet. Hvis du læner mest til at købe ny bil fra forhandleren, bliver denne post især stor, fordi bilen hurtigt falder i værdi. Overvej derfor, om du behøver en helt ny bil, eller om du i stedet skal søge efter en (ny) brugt bil.

Læs om fordelene og ulemperne ved en ny og brugt bil

31. august 2021

Få et overblik over din samlede gæld

Klik her og læs mere