)
Motor

Hvad koster det at have bil?

Overvejer du at købe ny bil? Så er der en række engangsbeløb og løbende udgifter, du skal være opmærksom på. Det gælder uanset, om du er på udkig efter din allerførste bil, eller om du vil skifte din nuværende bil ud med en nyere model. Her får du svaret på, hvilke omkostninger du skal være opmærksom på i forbindelse med dit bilkøb.

Læs også hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med omregistrering af bil.

Udgifter ved at have bil

Faste udgifter

  • Forsikring
  • CO2-ejerafgift, grøn ejerafgift eller vægtafgift
  • Bilsyn
  • Vejhjælp

Løbende udgifter

  • Vedligeholdelse
  • Brændstof
  • Værditab
  • Låneomkostninger

Du kan læse mere om de enkelte poster længere nede i artiklen.

Faste udgifter

Når du er bilejer, er der en række udgifter, du skal have for øje. Herunder har vi samlet en oversigt over de udgifter, du bør være opmærksom på – og husk, at de varierer alt efter, hvilken type bil du har, hvor gammel den er, hvilken motor den er udstyret med osv.

Forsikring

Når du har fundet ud af, hvilken model din nye bil skal være, skal du som noget af det første finde forsikring til denne. I Danmark er det lovpligtigt at have en ansvarsforsikring, men den kan suppleres med flere typer forsikringer, alt efter hvad du ønsker at få dækket.

Den mest populære forsikring er en kaskoforsikring. Her får du dækning af bl.a. hærværk, tyveri og trafikuheld. Prisen på forsikringen varierer fra bil til bil og fra forsikringsselskab til forsikringsselskab. Vær opmærksom på, at det ikke nødvendigvis er billigst at gå til dit nuværende forsikringsselskab og tegne bilforsikring hos dem.

Hvis du vil have den bedste dækning til prisen, er det altså en god idé at indhente tilbud fra flere forskellige selskaber. Det vil give dig et bedre overblik over de forskellige tilbud, og du kan nemmere finde frem til den bedste pris for dig.

Du betaler typisk din forsikringspræmie årligt.

CO2-ejerafgift, grøn ejerafgift og vægtafgift

Afhængigt af alderen på din bil skal du enten betale CO2-ejerafgift, grøn ejerafgift eller vægtafgift. For personbiler indregistreret før 1. juli 1997 betales der vægtafgift, og for nyere personbiler betales der enten grøn ejerafgift (første indregistrering mellem 1. juli 1997 og 30. juni 2021) eller CO2-ejerafgift (første indregistrering 1. juli 2021 eller senere). På SKATs hjemmeside kan du beregne både vægtafgift, grøn ejerafgift og CO2-ejerafgift. Beregn afgiften her, så du kan se, hvor stor denne post udgør af dit bilbudget.

Hvad er CO2-ejerafgift?

CO2-ejerafgift er en nyere periodisk afgift, der blev indført tilbage i 2021. Afgiften gælder for biler, der er indregistreret efter 1. juli 2021. Hvor vægtafgift og grøn ejerafgift, der er beskrevet længere nede i artiklen, beregnes ud fra enten bilens vægt eller antal km pr. liter benzin, så beregnes CO2-ejerafgift ud fra, hvor mange gram CO2 din bil udleder pr. km. Jo mindre CO2, din bil udleder, jo lavere er afgiften. Udleder din bil eksempelvis 50 gram CO2 pr. km ligger afgiften i 2023 på 370 kr. pr. halvår, og udleder den 100 gram CO2 pr. km ligger den på 510 kr. halvårligt.

Hvad skal du betale i grøn ejerafgift?

Du skal betale grøn ejerafgift, når din bil er indregistreret i perioden 1. juli 1997 til 30. juni 2021, hvilket gælder for størstedelen af biler i dag. Afgiften beregnes ud fra din bils brændstoføkonomi. Derfor kan afgiften variere meget fra bil til bil. Har du eksempelvis en bil, der kører 25 km/l, ligger grøn ejerafgift vejledende på 550 kr. pr. halvår i 2023. Kører din bil kun 5 km/l, ligger den vejledende afgift i 2023 på 10.790 kr. pr. halvår. De fleste biler på vejene i dag har dog en brændstoføkonomi, som resulterer i en halvårlig grøn ejerafgift på 2.500 kr. eller derunder.

Har du en elbil eller en plug-in-hybridbil indregistreret før 1. juli 2021, betaler du også grøn ejerafgift. Afgiften beregnes dog anderledes end for benzinbiler, idet bilens elektriske forbrug pr. km omregnes til antal km pr. liter benzin. SKAT’s hjemmeside kan du læse mere om denne beregning.

Denne afgift betales halvårligt.

Vægtafgift

Hvis din bil er indregistreret før d. 1. juli 1997, skal du betale vægtafgift. Denne beregnes ud fra bilens vægt. 601-800 kg koster i 2023 1.420 kr. i vægtafgift pr. halvår, mens biler på 1.501-2.000 kg i 2023 koster 4.610 kr. halvårligt. For biler over 2.000 kg betaler du kvartalsvist, og her er er afgiften i 2023 på 140 kr. pr. 100 kg.

For både CO2-ejerafgift, grøn ejerafgift og vægtafgift gælder det, at der er en ekstra udligningsafgift for dieselbiler, der ikke er forsynet med et godkendt partikelfilter.

Denne udgift betales halvårligt eller kvartalsvist.

Bilsyn

Din bil skal synes regelmæssigt. Hvis du køber en ny bil fra forhandleren, skal bilen til sit første syn, når den er fire år gammel. Derefter skal bilen synes hvert andet år. Hvis du køber en brugt bil, der er mere end 4 år gammel, skal den altså synes hvert andet år. Du kan højst sandsynligt finde gode tilbud på bileftersyn nær dig, men prisen for periodisk bilsyn ligger oftest omkring 500 kroner. Hvis du køber en brugt bil, der er mere end 4 år gammel, skal den altså synes hvert andet år.

Vejhjælp

En aftale om vejhjælp vil give dig en sikkerhed, hvis du ender i siden af vejen, ikke kan starte eller lignende. Det vil dække omkostningerne forbundet med at få bilen til at starte eller kørt på værksted. Du kan ofte få en aftale om vejhjælp gennem din forsikring, men nogle bilmærker tilbyder også vejhjælp gennem en autoriseret forhandler. En tredje mulighed er et abonnement, hvor du betaler mellem 500-1.000 kr. årligt. Et abonnement med vejhjælp kan du få fra mange udbydere rundt omkring i Danmark.

Dit abonnement betales typisk årligt.

Se også: Det skal du huske ved køb og salg af bil

Løbende udgifter

Når du skal regne på, hvad det koster dig at have bil, så skal du huske de løbende udgifter, der følger med. Det kan især være en god idé at indregne det, hvis du er i gang med at undersøge dine muligheder for at købe ny bil. De løbende udgifter i forbindelse med et bilkøb kan nemlig have stor indflydelse på dit månedlige rådighedsbeløb.

Her får du et overblik over, hvilke typer af udgifter, du skal have med i budgettet, og hvordan de kan variere.

Vedligeholdelse

Ingen bil er skudsikker og med tiden vil der være dele på bilen, der bliver slidt eller går i stykker. Det er derfor vigtigt, at du sætter penge af til vedligeholdelse af bilen, så dette ikke kommer som en ubehagelig overraskelse. Du kan som udgangspunkt forvente, at udgifterne til vedligehold vokser i takt med, at bilen bliver ældre og har kørt flere kilometer.

Vedligeholdelse dækker både over akutte reparationer og regelmæssig service på et værksted ved nyere biler, og er derfor en relevant post for både ældre og nyere biler.

Derudover har mærket på din bil også betydning. De dyrere mærker som fx Mercedes, Audi og BMW er som hovedregel dyrere at reparere end de billigere mærker. Vær også opmærksom på, at priserne varierer fra værksted til værksted.

Det er en god ide at sætte et månedligt beløb af til vedligeholdelse, så du har penge til når uheldet er ude.

Brændstof

Hvad koster det at have bil pr. km? Det findes der ikke et enkelt svar på. Det kommer nemlig helt an på, hvilken bil du har – eller ender med at købe. Under alle omstændigheder er det vigtigt, at du tager bilens forventede brændstoføkonomi med i beregningerne. Udgifterne til benzin, diesel eller el kan nemlig godt spille en stor rolle ift., hvad det i sidste ende kommer til at koste dig at have bil om måneden. Særligt i disse år, hvor priserne på brændstof varierer meget på grund af den nuværende verdenssituation.

Der findes flere brugervenlige skabeloner på nettet, du kan bruge til at beregne dit budget. Her kan du se et eksempel på, hvor meget det vil koste at køre 500 kilometer om måneden i en bil, der kører 20 km/l og på benzin, der koster 15 kr. pr. liter. I dette eksempel betyder det, at du skal betale 375 kroner om måneden på brændstof. Derfor koster det 0,75 kr. pr. kørte kilometer.

Månedlig kørsel Kilometer pr. liter Pris på brændstof pr. liter Pris om måneden
500 kilometer 20 km/l 15 kroner 375 kroner

Værditab

Det er de færreste, som kan købe bil uden at tabe penge på den. Det er derfor vigtigt, at du regner med, at din bil falder i værdi, efter du har købt den. Nye biler vil typisk miste omkring 30% af deres værdi, når du kører fra forhandleren. Herefter er værditabet aftagende, hvilket betyder, at jo ældre bilen er og jo flere kilometer bilen har kørt, desto mindre er værditabet set over tid. Mange tænker ikke over værditabet, når de køber bil, men det er en vigtig faktor at have med, når man regner på, hvad det koster at have bil.

Låneomkostninger

For de fleste er det nødvendigt at optage et lån, når de skal købe ny bil. Et billån har typisk en løbetid på 4-8 år afhængigt af lånets størrelse og den aftalte løbetid. Inden du optager et lån er det en god idé at gennemgå gebyrer og renter. Alle lånets omkostninger vil være regnet sammen til det, man kalder ÅOP (årlige omkostninger i procent). Denne ÅOP vil vise dig procentvist, hvor meget du skal betale om året for at låne pengene. En god hovedregel er at gå efter så lav en ÅOP som muligt.

Dine omkostninger til lån betales typisk månedligt.

Læs om et billån uden udbetaling

Hvad koster det at have bil om måneden?

Når du skal regne ud, om du har råd til at købe bil, er der en række faste og løbende udgifter, du skal være opmærksom på. Du skal blandt andet have styr på dit forventede brændstofforbrug, forsikringer, låneomkostninger, CO2-ejerafgift, grøn ejerafgift eller vægtafgift, udgifter til bilsyn og vedligehold.

Til sidst skal du være opmærksom på, hvor stor post værditabet på bilen kan være i forbindelse med ejerskabet. Hvis du hælder mest til at købe ny bil fra forhandleren, bliver denne post især stor, fordi bilen hurtigt falder i værdi. Overvej derfor, om du behøver en helt ny bil, eller om du i stedet skal søge efter en (ny) brugt bil.

Læs om fordelene og ulemperne ved en ny og brugt bil

Pris pr. 1 km eller 100 km.

Hvis du har et vekslende kørselsbehov eller bruger din private bil til kørsel i forbindelse med dit arbejde, så du er berettiget til kørselsgodtgørelse, kan det også være en god ide at regne ud, hvad det koster at have bil pr. 1 km eller 100 km.

Ofte stillede spørgsmål om biløkonomi

    Hvad er de største udgifter ved at eje en bil?

    Der er flere større udgiftsposter ved at eje en bil, og de afhænger blandt andet af bilens mærke og alder og det aktuelle kørselsbehov. De største omkostninger er typisk brændstof, vedligeholdelse og reparationer samt finansiering, men der er mange faktorer der spiller ind. Det er derfor en god ide at lægge et budget, inden man køber en bil.

    Hvad er de årlige udgifter til vedligeholdelse?

    De årlige udgifter til vedligeholdelse, reparationer og service afhænger blandt andet af bilens alder, mærke og kørselsbehov.

    Hvert år bliver der udarbejdet rapporter der indikerer, hvilke bilmærker og modeller der har færrest reparationer. Disse undersøgelser kan være gode at studere, inden man beslutter sig.

    Uanset hvilken bil du vælger at købe, er det en god ide at sætte penge af til diverse vedligeholdelsesomkostninger.

    Hvad påvirker prisen på bilforsikring?

    Prisen afhænger blandt andet af, om du vælger at supplere den lovpligtige ansvarsforsikring med en kaskoforsikring.

    Prisen på en bilforsikring varierer desuden fra bil til bil og fra forsikringsselskab til forsikringsselskab. Det har blandt andet betydning hvilken bil der er tale om, hvad den koster og hvilken motorstørrelse bilen har. Som en tommelfingerregel, koster det flere penge at forsikre en bil der er dyr at reparere.

    Hvis du vil have den bedste dækning til prisen, er det en god idé at indhente tilbud fra flere forskellige selskaber.

    Hvad koster det at låne penge til en bil?

    Når du optager et Billån er der få ekstraudgifter, du bør være opmærksom på. Du skal naturligvis betale det lånte beløb tilbage + renter, men derudover bliver du af langt de fleste låneudbydere pålagt et stiftelses- og administrationsgebyr, når du optager et Billån.

    Inden du underskriver en ansøgning, kan det være en god idé at sammenligne priser fra andre låneudbydere.

Ny bil uden udbetaling?

I denne artikel stiller vi skarpt på billån uden udbetaling. Vi forklarer bl.a. hvad et billån uden udbetaling er, hvornår det kan være en fordel at vælge denne type lån og hvad du skal være opmærksom på, når du køber bil uden udbetaling.

Læs mere om bil uden udbetaling

Det skal du huske ved køb og salg af bil

Køb og salg af brugte biler foregår som regel uden problemer. Men der er nogle faldgruber, du bør være opmærksom på – dem gennemgår vi her.

Læs hvad du skal være opmærksom på

31. august 2021

Få et overblik over din samlede gæld

Klik her og læs mere