FAQ - Værd at vide om billån

Hvad er et billån? Hvad koster et billån? Og hvad skal du være opmærksom på, når du låner penge til ny bil? Her på siden får du svar på de oftest stillede spørgsmål om billån.

Hvad er et billån/bilfinansiering?

Et billån er ikke meget anderledes end et hvilket som helst andet lån. Når du låner penge til en ny bil, betaler du af på det lånte beløb hver måned, indtil du ikke længere skylder penge til din låneudbyder.

Som med de fleste andre typer af lån er der renter på dit billån, hvilket betyder, at du samlet set kommer til at betale mere end købsprisen.

World Save Day

Hvor meget kan jeg låne til ny bil?

Det kommer an på, hvilken låneudbyder du vælger, og hvordan din finansielle situation er. I nogle tilfælde vil banken eller kreditoren kræve, at du lægger en udbetaling på 10-20% af bilens pris. Herefter kan du låne det resterende beløb.

I andre tilfælde kan du tegne et billån uden udbetaling. Det betyder, at du kan låne det fulde beløb, som bilen koster. Det gælder bl.a. hos os, hvor du kan låne op til 300.000 kr. til at købe bil for.

Hvad koster et billån?

Når du optager et billån er der få ekstraudgifter, du bør være opmærksom på. Du skal naturligvis betale det lånte beløb tilbage + renter, men derudover bliver du af langt de fleste låneudbydere pålagt et stiftelses- og administrationsgebyr, når du optager et billån.

Inden du vælger, hvor du vil tage et billån er det en god ide at undersøge, om du bliver pålagt gebyrer i forbindelse med oprettelse af lånet og undersøge, hvor stort et beløb det drejer sig om.

Læs også hvad det koster at have bil

Hvor lang løbetid har et billån?

Hos de fleste låneudbydere kan du selv være med til at bestemme løbetiden, hvilket er en fordel. På den måde kan du nemlig let tilpasse billånet til din økonomi og sikre, at du har råd til at betale af på bilen hver måned uden at posten bliver for stor i dit budget.

Mand og dame lægger budget

Hvad skal man være opmærksom på ved billån?

Der er en række ting, du bør være opmærksom på og tage stilling til, inden du optager et billån. Herunder har vi listet nogle af de ting, der er vigtige at være opmærksom på:

ÅOP på billån

Det er vigtigt at være opmærksom på ÅOP på billån. ÅOP betyder Årlige Omkostninger i Procent og den fortæller dig, hvad lånet vil koste dig om året, fordi du får oplyst alle omkostninger i procent. ÅOP’en kan gøre det nemmere for dig, når du sammenligner billån fra flere forskellige låneudbydere.

Læs mere om ÅOP

Fradrag på billån

Dit afdrag på billånet kan ikke trækkes fra, det kan renterne derimod under visse omstændigheder. Du kan læse mere om mulighederne for fradrag på billån på SKATs hjemmeside.

Billån uden pant

Nogle låneudbydere tilbyder billån med pant, det betyder kort fortalt, at de bruger bilen som sikkerhed, hvis du ikke overholder aftalerne om tilbagebetaling. Din långiver har med andre ord mulighed for at få det lånte beløb tilbage, hvis du ikke betaler af på dit billån.

Billånsberegner – prøv vores beregner

Vores billånsberegner er nem at bruge, og her får du hurtigt et overblik over, hvad det vil betyde for din økonomi hver måned, hvis du optager et billån. Du skal bare indtaste det beløb, du gerne vil låne og den periode, du vil bruge på at betale af, så regner vi resten ud for dig.

Prøv vores billånsberegner

Kan jeg tage et billån, hvis jeg er registreret i RKI?

Inden du får godkendt din låneansøgning, foretager låneudbyderen en kreditvurdering, hvor de bl.a. tjekker, om du står i RKI. Er du registreret i RKI, vil de fleste låneudbydere ikke godkende din ansøgning om bilfinansiering. Hos Express Bank kan du ikke optage et billån (eller andre lån), hvis du står registreret i RKI.

Er du i tvivl om, hvorvidt du er registreret i RKI, så kan du tjekke det på www.dininfo.dk, hvor du logger ind med dit NemID.