Test: Hvilket kæledyr passer til dig?

Går du i dyretanker? Spekulerer du fx over, hvilke nemme små kæledyr der findes? Eller leder du efter det perfekte kæledyr til børn? Så er det en god idé lige at teste her, hvilket dyr, som passer til dit liv. Bare stil dig selv de 5 spørgsmål, du finder herunder – når du med stor sandsynlighed frem til et svar.

#1
Er du et A- eller B-menneske?

Hvis du er et A-menneske (eller har et A-menneske i husstanden) passer alle kæledyr til dig rent søvnteknisk. Men hvis du bor alene og kan lide at sove længe, så er det ikke en hund, du skal have. Den vækker dig nemlig tidligt for at blive luftet – også i weekenden.

Som B-menneske skal du heller ikke kaste dig over en fugl, da den ofte går larme-amok, når solen står op. (Også med et tæppe over buret). Mange katte vil også mjave og hoppe rundt i din seng, hvis morgenmaden ikke serveres til tiden.

Kaniner er søde og stille, kan bo ude og inde. De vil være et godt kæledyr for B-mennesker. Det gælder også fisk og gnavere. Chinchillaer, som primært er nat-aktive, er faktisk mest perfekt til det ekstreme B-menneske.

#2
Hvor sent kommer du hjem?

Hvis du kommer meget sent hjem hver dag (og andre i din husstand), så er det bedst at have et kæledyr, der passer sig selv. Overvej fx en guldfisk, et par fugle eller en hamster. Et par katte, der kan lege sammen, når de er alene – og være sociale når du er hjemme – kan også være en god idé.

Har du en god job/fritid-balance? Så kan en hund være dit perfekte kæledyrsmatch, men overvej det grundigt først. For en hund kræver både tid og kræfter. Den kan max kan være alene hjemme i 8 timer.

At få en hundehvalp er stort set det samme som at få et barn: Den vækker dig om natten, kan ikke være alene og den bider ofte i ting, indtil den har skiftet hvalpebisserne ud.

#3
Kan du lide at gå ture?

Elsker du gåture rundt i naturen, byen eller parker? Så er en hund det ideelle dyr for dig (så længe du har tid til den).

Men hvis du bor i byen, er en lille hund bedre end en stor hund, der kræver meget motion samt fylder meget i en lejlighed. (Nogle gange kan en udekat også finde på at følge sine ejere rundt på en gå-tur, så sats på en indekat, hvis du bor ved en trafikeret vej.)

Er du i stedet inde-typen? Og ikke vild med gåture, men vild med tanken om et kæledyr at nusse i sofaen? Så er en kat eller inde-kanin det perfekte kæledyr til dig. En kanin kan nemlig blive rigtig tam, når den holdes som frikanin (dvs. løber rundt i dit hjem, når du er hjemme – eller kun bor i bur om natten).

#4
Er kæledyr til dine børn en god idé?

Ja, når du ved, at pasning og pleje er 100% dit ansvar. Små børn (5 år) kan kun assistere dig. 10-årige kan fx fodre selv (men du er stadig nødt til at tjekke, at alt foregår rigtigt og hjælpe med at skifte bur). Et kæledyr fungerer som en god ven for børn. Det lærer dem at tage ansvar – og giver selvtillid.

Svaret er nej, hvis du ikke vil involveres i pleje og håndtering. Små børn kan fx være ret hårdhændede. Så du skal være til stede, når de håndterer dyreunger og små kæledyr. Og du skal hjælpe med at løfte små dyr ud af deres bur.

Gode kæledyr til børn er:
1. Hund (Børnevenlige racer).
2. Marsvin (Sociale, så hold gerne to)
3. Hamster (Praktisk lille bur og bliver max 2 år)
4. Kanin (Vælg altid en stor, rolig kaninrace til små børn)
5. Fisk, skildpadde & kanariefugl (Minimal pleje, men fugle skal ha’ flyvetid)

#5
Hvor meget tid vil du bruge?

Meget tid: Så kan du vælge alle typer kæledyr. Hunde er mest tidskrævende pga. gåture, træning osv. Nogle langhårsracer kan kræve daglig børstning. Det gælder også langhårskatte. Du forpligter dig også til hele hundens levetid. Hundes levetid varierer meget og afhænger af størrelsen og racen. Store og mellemstore hunde bliver oftest mellem 7-13 år, hvor de små hunde kan leve helt op til 17 år.

Medium tidsforbrug: Katte, kaniner og gnavere passer meget sig selv, men skal naturligvis fodres dagligt. Og kæles for hver dag, hvis du vil holde dem tamme. Burskift for inde-dyr er ca. 2 gange ugentligt, men mange skifter kattebakke dagligt. Kaniner bliver oftest 5-12 år gamle, marsvin 4-8 år og hamstere ½-2 år.

Lidt tid: Fisk, skildpadder og fugle. Men fuglene skal have lov til at flyve frit min. 1 gang dagligt. Og der vil være fugleklatter, som skal tørres op efter dem. Akvariefisk i små tanke lever nok maks. 2-3 år. Skildpadder bliver ældgamle. (Alternative kæledyr som krybdyr er mere hobbydyr, så dem kommer vi ikke ind på her). 

Har hunden spist din sofa? Eller mangler du bare en?

Lån trygt hos Express Bank og vælg et Privatlån med lav rente.

  • Mere end 30 års erfaring på det danske marked
  • Sikkert og nemt – alt foregår online
  • Din ansøgning er ikke bindende

Læs om Privatlån

Sådan lægger du et godt budget

Et budget giver dig et godt overblik over din økonomi og hjælper dig med at spare penge. Vi giver dig 8 råd og tips til, hvordan du kan lægge et godt budget.

Find 8 gode råd og tips her