)
Økonomi

Sparedag verden over: kom i gang med at spare

Mange forbinder 31. oktober med Halloween, men vidste du, at det også er World Savings Day? Vi stiller i denne artikel skarpt på, hvordan du bedst kommer i gang med at spare penge.

Verdensbesparelsesdagen (læs mere om dagen, artiklen er på engelsk) står i stærk kontrast til Halloween, der er blevet en kommerciel begivenhed, hvor fokus ligger på (uhyggelige) kostumer og dekorationer. Men Verdensbesparelsesdagen er bestemt en vigtig begivenhed for dig, som ønsker at spare penge. Besparelser er noget, som mange ønsker at de var bedre til, men det kan være en smule vanskeligt at gøre. Her er nogle grundlæggende opsparingstips til dig, der vil i gang med at spare.

Prioritér tilbagebetaling af gæld

Det kan være fristende at tage et forbrugslån, hvis du kæmper med at få tingene til at køre rundt.  Men det er som udgangspunkt dyrere i det lange løb. Derfor bør du altid prioritere at betale gæld af dine kreditkort og forbrugslån. Det er også vigtigt, at du prioriterer tilbagebetaling af dit boliglån.

Har du flere lån og kontokort? Så bør du med fordel undersøge, om du kan samle dine lån. Med et Samlelån vil du opleve at: få mere gennemsigtighed, flere penge til dig selv hver måned samt lavere månedlige udgifter og gebyrer. Læs mere om muligheden for Samlelån.

Sæt et mål for besparelse

Du kan med stor fordel sætte dine egne mål for besparelse, da du med disse specifikke målsætninger i baghovedet, vil have lettere ved at spare dine penge. Det kan være en god idé at tænke på både kort- og langsigtede besparelser. Et kortsigtet mål kan være penge til uforudsete udgifter eller en ferietur, mens det langsigtede opsparingsmål kan være din pensionsopsparing. Når det kommer til langsigtede besparelser, er det vigtigt at overveje flere besparelsesmuligheder, så du kan få det størst mulige afkast.

Opret en opsparingskonto

Opret din egen opsparingskonto og overføre et engangsbeløb hver måned til denne konto. Du kan for eksempel overføre et fast beløb den dag, du får løn. Hvis du har pengene på din egen opsparingskonto, får du i nogen banker, en bedre renter end ved at have pengene på en almindelig konto. Læs også vores 13 tips til, hvordan du kan spare penge.

Fælles besparelser

Opret et fælles besparelsesmål med din familie, kæreste eller gruppe af venner. Det er lettere at spare med nogen, end at gøre det på egen hånd. Sammen kan i oprette en fælles opsparingskonto, hvor I sammen kan spare op til fx en fælles ferie eller nyt TV.

Ryd op i udgiftsposten

Det er vigtigt, at du sætter realistiske besparelsesmål. Det er uhensigtsmæssigt at lægge alle pengene på opsparingen, så du ikke har penge til noget andet. Derfor giver det god mening, at du opretter et budget (brug fx vores gratis budgetskabelon), så du lettere kan bevare overblikket over dit forbrug og hvad du faktisk bruger dine penge på. Et budget kan derfor også hjælpe dig med at reducere dine udgifter. Det samme kan en ugentlig madplan.

Det er nemt at glemme, hvor meget du betaler til streamingtjenester, magasiner, fitness samt mobil og telefoni, hvis alle betalinger bare kører automatisk hver måned. Overvej om du har brug for dem alle. De penge, du ”sparer” her, kan du i stedet med fordel afsætte til opsparing.

Læs også hvordan du håndterer din økonomi digitalt

01. november 2020

5 tips til mere økonomisk juleshopping

Klik her og læs mere