Økonomi

10 tips: Sådan stopper du el- og varmeregningens himmelflugt

Hvornår er el billigst? Og hvordan sparer du på strømmen? Hvis det er noget, du tænker over, så tjek 10 ”spar penge på el og varme”-råd, som også kommer miljøet til gode.

1. Skift strømleverandør

Når temperaturen falder, stiger priserne på strøm. Men på elpris.dk kan du få det fulde overblik over strømpriser, så du hvert år kan finde den billigste leverandør. Det kan spare dig for mange penge, som er bedre givet ud et andet sted.

2. Byt opvarmningskilde

Undersøg, om det er værd at investere i en anden type varmekilde. Med en varmepumpe får du meget varme ud af hver kilowatttime. Det kan evt. også betale sig at installere et jordvarmeanlæg.

3. Tjek dine vinduer

Har du vinduer, som trækker? Så bør du tjekke, om vinduerne skal udskiftes, eller om det er nok at skifte tætningslisterne rundt om vinduerne.

Trænger dit hjem til en opdatering?

Lån op til 300.000 kr., hvis du fx har brug for at gøre din bolig mere energivenlig med solceller. Eller måske har du brug for nyt køkken?

Læs om byggelån

4. Sluk lyset & brug sparepærer

Lad ikke lyset stå tændt i rum, hvor du ikke opholder dig. Sluk lyset, lige så snart du forlader rummet. Og husk, at LED-sparepærer bruger mindst strøm.

5. Kør fuld vask

Sæt først vaskemaskine, opvaskemaskine og tørretumbler i gang, når de er helt fyldt op. Det er ikke kun din økonomi, men også miljøet du hjælper.

6. Skru ned for varmen

For hver grad du sænker temperaturen i dit hjem, sparer du omkring 5 % af den energi, du bruger til opvarmning. Et godt råd er også at sænke temperaturen ekstra i det eller de rum, du ikke bruger så meget. Du kan også investere i en automatisk termostat og slippe for at regulere temperaturen selv.

7. Luft ud med omtanke

Det er vigtigt for indeklimaet og helbredet at lufte ud og skabe gennemtræk nogle gange om dagen i 5-10 minutter. Men husk at lukke for varmen imens, ellers er det rent el-spild – og synd for miljøet.

8. Slå det hele fra

Der er flere ting, som bruger strøm, selvom du ikke bruger dem. Mens standby kan være praktisk på tv’et, så er det unødvendigt at bruge i mange andre tilfælde. 

9. Spar på el kl. 17-20

Det er faktisk ikke lige meget, hvornår på året og døgnet du bruger mest el. For din strøm har ikke samme pris. Fra oktober til marts op til tredobles el-prisen fra kl. 17 til 20 hos mange el-udbydere.  Selvom det for mange er midt i madlavning og TV-hygge, bør du undgå at brug for meget strøm i det tidsrum og fx vente med at sætte opvaskeren og vaskemaskinen i gang. Ligesom at du bør overveje at slukke for unødvendigt lys og installationer i dette tidsrum.

Det er vigtigt at bemærke, at du ikke kun kan spare penge på dit elforbrug i vinterhalvåret. Hvis du har en variabel elaftale, som mange danskere skifter til i dag, kan du med fordel følge elpriserne time for time og derved spare endnu mere på din elregning.

10. Isolering af boligen

Har du planer om at renovere huset? Så overvej, hvordan du gør det så energivenligt som muligt. Køb af varmepumpe eller efterisolering af gamle huse er store investeringer, men de bidrager til et reduceret varmeforbrug og dermed lavere omkostninger på længere sigt. En bolig med høj komfort og lave energiomkostninger, baseret på vedvarende energi, står også stærkt, hvis boligen engang skal sælges.

Læs også vores artikel om energioptimering der betaler sig

Har du brug for flere økonomiske sparetips? Så læs vores andre artikler om privatøkonomi

Planer om renovering af boligen?

Har du brug for at skifte vinduer, isolere din bolig eller fx installere jordvarmeanlæg?

Så kan du trygt låne hos Express Bank med et Privatlån – til en lav rente.

• Mere end 30 års erfaring på det danske marked

• Sikkert og nemt – alt foregår online

• Din ansøgning er ikke bindende

Læs mere om Byggelån her

Mere fritid

Giver manglende tid dig indimellem problemer i hverdagen? Har du svært ved at få døgnets timer til at række, når job og (familie)liv skal gå op? Så tjek disse 10 tips, som nemt giver dig en times mere fritid hver dag.

Læs mere her

Gaveideer til hende

Det kan være svært at finde på nye gaveideer til hende, der har alt (eller aldrig ønsker sig noget). Men fortvivl ikke, for der er hjælp at hente lige her – inden for mange prisklasser.

Find din næste gave

Hvilket kæledyr passer til dig?

Går du i dyretanker? Spekulerer du fx over, hvilke nemme små kæledyr der findes? Eller leder du efter det perfekte kæledyr til børn? Så er det en god idé lige teste her, hvilket dyr, som passer til dit liv.

Tag testen her

Shop sæsonbaseret – og spar penge på udsalg hele året

Når du tænker frem i tiden og handler på udsalg uden for sæsonen, er der rigtig mange penge at spare. Og med planlægning undgår du samtidig impulskøb. Her er 5 tips til, hvordan, og ikke mindst hvornår, du kan gøre et kup.

Læs mere her