)
Økonomi

Få hjælp til at sammenligne lån inden du låner penge

Før du optager et nyt lån, er det altid en god idé at sammenligne lånetilbud fra flere forskellige låneudbydere og banker. Der kan være stor forskel på priserne, så ved at sammenligne lån fra flere udbydere kan du vælge det lån, der passer bedst til din økonomi.

I denne artikel gennemgår vi forskellige typer lån og nogle af de ting, du bør være opmærksom på, når du skal sammenligne lån.

Hvilke typer lån findes der?

Når du skal optage et nyt lån, er det vigtigt at vælge et lån, der både passer til dine behov og til din nuværende økonomi. At vælge et for dyrt lån kan have stor betydning for din økonomi mange år frem, og derfor er det vigtigt at sammenligne lånetilbud fra flere udbydere, før du skriver under på et nyt lån.

Der findes flere forskellige typer lån, og renter, vilkår m.m. afhænger af, hvilken type du vælger. Helt overordnet kan de forskellige lån deles op i to kategorier: lån med sikkerhed eller lån uden sikkerhed.

Et lån med sikkerhed betyder, at lånet er øremærket til noget bestemt, og at låneudbyderen ofte tager pant i det, du låner penge til som sikkerhed for lånet. Det kan eksempelvis være et billån, hvor låneudbyderen tager pant i bilen – eller det kan være et lån til bolig eller lån til renovering af bolig. Et lån med sikkerhed har typisk en lidt lavere rente, idet låneudbyderen har større sikkerhed for få sine penge igen.

Et lån uden sikkerhed er et lån, du kan bruge på præcis det, du har behov for – denne type lån kaldes typisk et forbrugslån eller et privatlån. Et forbrugslån giver dig den største frihed, da pengene som udgangspunkt ikke er låst til noget bestemt, og mange vælger derfor at undersøge muligheden for tage et forbrugslån med lav rente. Renter på forbrugslån kan variere meget fra udbyder til udbyder, og det er derfor en god idé at undersøge markedet grundigt og sammenligne forbrugslån, inden du optager et nyt lån.

Lån til attraktiv rente hos Express Bank

Hos Express Bank tilbyder vi lån uden sikkerhed på op til 300.000 kr. Du kan låne til attraktive renter og bruge pengene på projekter i boligen, bil, ferie, eller hvad du måtte have behov for.

Undersøg markedet og sammenlign lån fra flere banker

For at kunne finde det lån, der passer bedst til dine behov og til din økonomi, er det som nævnt en rigtig god idé at sammenligne lån fra flere udbydere. Det lyder måske besværligt og tidskrævende, men det behøver det slet ikke at være.

Hos langt de fleste banker og låneudbydere er det muligt at ansøge om et lån online. Du kan dermed i ro og mag hjemme fra sofaen indhente lånetilbud og på den måde sammenligne forskellige banker og deres renter på forbrugslån og andre låntyper.

Du har også mulighed for at gøre brug af de efterhånden mange online sammenligningstjenester, der gør det nemt og hurtigt at indhente og sammenligne lån fra flere udbydere. Det er ikke altid, at din primære bank er det bedste sted at låne penge, så ved at lave en sammenligning af banker sikrer du, at du finder det bedst mulige lån til dit behov.

Husk at indhente tilbud hvor både beløb og løbetid er det samme, når du skal sammenligne lån fra flere udbydere, da tilbuddene ellers ikke er sammenlignelige.

Vidste du …

At Express Bank også tilbyder Samlelån? Et Samlelån giver mulighed for at samle flere eksisterende lån i ét samlet lån, og det kan spare dig for mange månedlige omkostninger i form af gebyrer og høje renter. Når du optager et Samlelån hos Express Bank får du – udover muligheden for at samle alle dine eksisterende lån – også mulighed for at få en kontantudbetaling. Et Samlelån med kontantudbetaling kan derfor være en bedre løsning for dig.

Læs mere om Samlelån

Sådan sammenligner du lånetilbud

Det er altså nemt at indhente lånetilbud fra flere forskellige banker og låneudbydere, men hvordan sammenligner du bedst de forskellige lån, og hvilke ting skal du være særligt opmærksom på?

Når man taler om og laver en sammenligning af lån, er der oftest størst fokus på, hvilken rente de forskellige udbydere kan tilbyde. Mange er derfor tilbøjelige til at vælge et lån hos en udbyder, hvor de kan få et forbrugslån med lav rente og overser dermed, at der kan være høje gebyrer forbundet med sådan et lån.

Når du skal sammenligne lån, er der derfor nogle begreber, som er gode at kende, så du ikke ender med at tage et for dyrt lån.

Ved en sammenligning af lån er det godt at kende følgende tre begreber:

  1. Løbetid
  2. Lånevilkår
  3. ÅOP

Tjek lånets løbetid

Begrebet løbetid betyder, hvor mange måneder/år dit lån løber over – altså hvor lang tid du skal bruge på at betale lånet tilbage. Den løbetid, du vælger på dit lån, har dermed betydning for, hvor meget du skal betale af på lånet hver måned (den månedlige ydelse).

Vælger du for kort en løbetid, risikerer du, at dit månedlige afdrag på lånet bliver så højt, at du ikke kan betale, hvilket vil skade din samlede økonomi. Vælger du en længere løbetid på lånet, bliver dit månedlige afdrag lavere, men til gengæld bliver lånet samlet set dyrere i renter, når du betaler det af over længere tid. Det handler derfor om at finde den rette balance og vælge en løbetid, der giver en ydelse, som du kan betale hver måned, og hvor lånet samtidigt løber så kort tid som muligt. Hellere en lidt længere løbetid på lånet, så du sikrer en vis luft i dit budget til uforudset udgifter.

Sæt dig godt ind i lånevilkårene

Vilkårene for et forbrugslån kan variere meget fra udbyder til udbyder, og det er derfor vigtigt, at du sætter dig grundigt ind i lånevilkårene, når du laver din lånesammenligning.

Det vil være rigtigt ærgerligt for dig at blive låst i en låneaftale, der på sigt kan forværre din økonomi, fordi der er nogle vilkår, du har overset. Et vilkår, du bør være opmærksom på, er bl.a. låneudbyderens regler for indfrielse af lånet – har du mulighed for at indfri lånet før tid, hvis du på et tidspunkt får så meget luft i din økonomi, at du kan betale lånet ud? Og hvordan er muligheden for at ændre på lånets løbetid undervejs i låneperioden, hvis der sker noget uventet i din økonomi, og du får brug for en ændring i lånet for at kunne blive ved med at betale dine månedlige afdrag?

Generelt kan det være en god idé at kontakte låneudbyderen og tage en fælles gennemgang af lånevilkårene, så du er sikker på, at du forstår dem, inden du skriver under på lånet.

ÅOP’en er din samlede pris for lånet

ÅOP (Årlige Omkostninger i Procent) er et begreb, der også er yderst vigtigt at kende, når du skal sammenligne lån. ÅOP’en indeholder både renter, gebyrer, afdrag og øvrige omkostninger, og den fortæller dermed, hvor meget det årligt vil koste dig at optage et lån. Det er lovpligtigt for alle banker og låneudbydere, at angive et låns ÅOP, så når du sammenligner priser på lån, bør du typisk vælge lånet med den laveste ÅOP for at få det billigste lån.

Nu er du klædt på til overordnet at sammenligne lånetilbud fra forskellige banker og låneudbydere. Men udover ovenstående parametre kan du også kigge på andre brugeres anmeldelser af de forskellige låneudbydere og så selvfølgelig også vælge en udbyder, du selv har tillid til.

Få et uforpligtende lånetilbud

Tips til dig som vil søge et lån

Et privatlån er en god mulighed for dig, hvis du har brug for at realisere nogle drømme eller projekter. Vi lister 5 tips og gode råd til dig, der overvejer at låne penge.

Læs vores 5 gode råd

Overblik over dine lånemuligheder

Læs hvilke muligheder du har for at låne penge i dag, så du føler dig udstyret til at kunne skelne imellem de gode og de dårlige valgmuligheder, og træffe det rette valg for dig.

Læs om dine lånemuligheder

24. maj 2023

Online bank – bliv klogere på fordelene

Klik her og læs mere