Start året på en frisk! Mange har et nytårsforsæt, der går ud på at begynde at træne eller spise sundere. Men nytåret er også en god anledning til at forbedre din økonomi. Her får du 5 bud på økonomiske mål, du kan sætte for din privatøkonomi i det nye år.
Vores tips til økonomiske nytårsforsæt
1. Start året med et godt overblik
Skaf dig et overblik over din økonomi før det nye år begynder. Hvor mange penge skylder du væk? Hvilke store regninger kan du forvente i det kommende år og hvor meget regner du med, at du får tilbage i SKAT? Kort sagt. Få overblik over dine indtægter og udgifter, så du er klar til det nye år.
Det kan være en god idé at lave en årskalender for din økonomi med et tilhørende budget for hver måned. På din budgetkonto kan du sætte penge ind, hvis du får penge tilbage i SKAT eller trække penge ud, når du får at vide, at du skylder penge væk. Her kan du også spare op til store regninger, som fx når du skal betale dine forsikringer.
Derudover bør du lægge et budget for hver måned. Her skal du også indregne mad, tøj, transport osv. Læser du videre, kan du blive klogere på, hvordan du lægger et budget for det nye år.
2. Undgå overforbrug
Et vigtigt nytårsforsæt er, at undgå at bruge flere penge end du har. Man kan let komme hjem fra en tur ud at handle med meget mere, end man har brug for. Det gælder især, hvis du handler hver dag eller fylder indkøbskurven op, når du er sulten.
I teorien virker det som en overkommelig opgave, men det kræver lidt planlægning, hvis det skal fungere. Du kan starte med at prøve kun at handle én gang om ugen, undgå at købe dyr kaffe på cafeer og kun købe tøj, når du faktisk har brug for det.
Disse gode økonomi apps kan b.la. hjælpe dig med at få mere kontrol over din økonomi.
3. Spar op hver måned
Der er sikkert mange, som allerede gør det og du er måske én af dem. Du bør altid eller så vidt muligt, sætte lidt af din løn ind på en opsparingskonto hver måned. På den måde får du sparet op i løbet af året – enten til noget du ønsker dig, til at påbegynde et renoveringsprojekt eller til noget helt andet tredje.
4. Opret en budgetkonto
Hvis du ikke allerede har en budgetkonto, så bør du oprette en. Med en budgetkonto kan du nemt oprette betalingsaftaler som sikrer, at alle dine faste regninger bliver betalt til tiden. Lav en fast overførsel fra din lønkonto hver måned, så du er sikker på, at der er penge nok på budgetkontoen til at betale dine regninger – hele året. Du kan oprette en budgetkonto via din netbank. Læs mere om en budgetkonto.
5. Sælg ud af det, du ikke bruger
Økonomiske nytårsforsæt bør ikke kun handle om at spare penge, men også om at tjene penge. Har du mange ting, du ikke bruger længere, så kan du sælger det på DBA, Trendsales eller via andre apps. Det kan være et fint supplement til opsparingen.
Uanset om det er tøj, elektronik, instrumenter eller lignende som du ikke har brug for længere, så er der garanteret nogen, som sætter pris på det og er interesserede i at købe det billigt. Det er en win-win situation for dig og køberen – og for miljøet.
Godt nytår!
Kom på den bryllupsrejse, I drømmer om
Klik her og læs mere