)
Økonomi

5 tips til at undgå impulsshopping

Har du en tendens til at komme ud af butikker med mere end dét, du havde tænkt dig at købe? Impulsshopping er ofte dyrt og du ender med ting, du ikke har brug for. Vi giver dig her 5 tips til at undgå impulsshopping.

1. Har du virkelig brug for det?

Inden du køber noget nyt, kan du med fordel stille dig selv disse spørgsmål:

  • Er det noget, jeg har brug for?
  • Hvor ofte vil jeg bruge det?
  • Har jeg noget i forvejen, som ligner?
  • Hvorfor vil jeg have det?

Hvis nogle af svarene peger i retning af, at du ikke bør købe – så lad vær! Hvis du fortryder ikke at have købt det eller finder ud af, at du alligevel har brug for det, kan du altid vende tilbage og købe det senere.

Læs også: Derfor bør du shoppe sæsonbaseret

2. Lav en indkøbsliste, og hold dig til den

Lav en indkøbsliste, inden du tager ud i butikken – og hold dig til listen! Undgå ting, som ikke står på listen og som du pludselig mener, at du kan få brug for, da det hurtigt øger risikoen for impulskøb. Vent heller et par dage og mærk efter, om du stadig har brug for det. Det giver dig tid til at tænke og træffe en beslutning, uden at den bliver forhastet. Hvis du ikke har tænkt på produktet, siden du var i butikken, har du sandsynligvis ikke brug for det.

Læs også: Tag gode beslutninger på udsalg

3. Besøg ikke butikker blot for at “kigge”

Hvis du er en impulsshopper, kan shopping hurtigt blive meget dyr. Undgå derfor at besøge butikker bare for at se, hvad de har. Hvad du ikke ved findes, føler du heller ikke, at du går glip af. Hvis du er fast besluttet på at stikke hovedet ind i butikken, kan du for eksempel lade din pung og kreditkort ligge i bilen, så du ikke bliver fristet til at svinge kortet igennem dankortterminalen.

4. Husk fortrydelsesretten

Ærgrer du dig over et impulskøb? Husk, at du har 14 dages fortrydelsesret ved de fleste køb og at du som regel kan få dine penge tilbage.

5. Indsæt pengene du normalt ville bruge på shopping, på en opsparingskonto

Hvis du ofte handler impulskøb, kan du måske belønne dig selv, hver gang du ikke køber noget. Indsæt summen, som varen ville have kostet, på en separat opsparingskonto. Hvad enten det er en chokolade eller et par nye bukser, som du havde i sinde at købe, vil du over tid spare en del penge op. Du kan bruge disse penge på noget, du virkelig gerne vil have og har brug for. Uanset hvad, føles det bedre at bruge pengene på noget, du virkelig har brug for end på impulskøb. Hvis du har brug for flere sparetips, kan du med fordel læse denne artikel.

Læs også, hvordan du kan spare penge med et madbudget og en madplan.

22. september 2020

Sådan lægger du et godt budget

Klik her og læs mere