Vi er blevet mere digitale – det gælder også, når vi håndterer vores privatøkonomi. Her får du nogle tips til apps og andre digitale værktøjer, der gør det let at holde styr på dine indtægter og udgifter.
Nogle apps kan hjælpe dig med at spare op til drømmerejsen, mens andre giver dig mulighed for at lægge budgetter og sætte mål for din opsparing. Du kan accelerere din opsparing ved hjælp af disse simple sparetips. Der findes mange digitale værktøjer, der gør det let at holde styr på privatøkonomien, fx applikationen, Spiir.
De forskellige apps kan hjælpe dig til at håndtere din økonomi bedre og mere effektivt, men er du vant til at føre regnskab manuelt i et excelark, så kan apps’ene virke uoverskuelige, fordi alt pludselig er automatiseret. Det vigtigste er, at du vælge det værktøj, som fungerer for dig.
Læser du videre, guider vi dig igennem helt konkrete tips til, hvordan du bliver mere bevidst om din egen økonomi.
Sammenlign ikke din økonomi med andres
Når du planlægger en rejse er det vigtigt, at du forholder dig til din egen økonomi og ikke dine rejsekammerater – især hvis dem, du skal på ferie med har et større rådighedsbeløb end dig. Det kan nemlig være fristende at trække over på kreditkortet på ferien, selvom du ikke har råd – og den økonomiske hovedpine er ikke værd at kommer hjem fra ferie til. Lad derfor ikke din ferie, rent økonomisk foregå på dine rejsekammeraters præmisser.
Tjek din konto løbende
Automatiske betalingsaftaler og overførsler er smarte fordi de sørger for, at dine faste udgifter bliver betalt. Men selvom de fleste regninger bliver betalt automatisk, så er det vigtigt løbende at holde øje og evt. gennemgå din konto (eller konti). Bare et par gange om året.
Måske bliver der trukket beløb til services, du ikke længere bruger – eller måske har du udgifter, som du slet ikke vidste, du havde. En gennemgang af din konto kan også være med til at kaste lys over, hvad du egentlig bruger dine penge på. Ved du fx hvor mange penge du bruger på tøj? Eller to-go-kaffe?
Overvej også at lave en budgetkonto, så du får bedre styr på dine udgifter
Streamingtjenester er en pengesluger
Streamningtjenester inden for musik og film er en pengesluger – især fordi mange forbrugere glemmer, at der automatisk trækkes et beløb hver måned for brug af tjenesten. Priserne ligger på omkring 100 kr./md. for tjenester som Netflix, HBO og Spotify – hvilket svarer til 3.600 kr. om året, hvis du bruger dem alle tre. Derfor kan det godt betale sig at undersøge, om man kan dele abonnementet med venner eller forholde sig kritisk til, om der er en streamingtjeneste, man godt kan undvære.
Læs vilkårene igennem, før du køber på kredit eller afbetaling
Det er blevet let at finde fysiske og online butikker, som tilbyder at købe med finansiering (på afbetaling), når vi handler. Det er meget let at lade sig friste af muligheden for at få et kreditkort, hvor du kan købe her og nu og betale senere. Vælger du at købe med finansiering, er det vigtigt, at du sætter sig ind i vilkårene, inden du opretter en afbetalingsaftale eller fx anskaffer dig et kreditkort. Det mindsker risikoen for, at du træffer en økonomisk dårlig beslutning.
Det kan være nemt at udsætte betalingen, men det kan hurtigt blive uoverskueligt, hvis det sker for ofte. Vores bedste råd er, at du sætter dig ind i vilkårene, før du vælger at handle på afbetaling, så du ved, hvad du skriver under på. Afbetaling kan sommetider være en fin løsning, hvis det er noget, som du ikke har råd til – fx en ny vaskemaskine eller et komfur.
Har du mange små lån?
Har du flere små lån eller kreditkort spredt ud på adskille låneudbydere, som gør det vanskeligt for dig at få 100 % styr på din økonomi? Så bør du undersøge, om det kan betale sig for dig at samle dine lån. Læs mere og beregn hvad et Samlelån betyder for dig og din økonomi. De fleste oplever, at få flere penge til sig selv hver måned, når de samler deres lån.
Express Bank udnævner ny CEO til at stå i spidsen for nordisk vækst
Klik her og læs mere