)
Økonomi

Sådan finder du det bedste kreditkort

At vælge det rigtige kreditkort kan være en kompliceret opgave, da der er flere vigtige ting at være opmærksom på. I denne artikel kan du læse om de forskellige korttyper, fordele og ulemper, og hvilke overvejelser, du bør gøre dig, før du kan vælge det bedste kreditkort til dine behov.

Hvad er et kreditkort?

Der findes forskellige typer betalingskort, og overordnet kan de deles op i enten debetkort eller kreditkort.

Dankort er et eksempel på et debetkort, og med denne type kort kan du ikke hæve mere end det beløb, der står på din konto. Med et debetkort er der altså saldokontrol, og du kan ikke ‘overtrække’. Når du bruger et debetkort, bliver pengene trukket på din konto med det samme eller få bankdage efter.

Et kreditkort er et betalingskort, hvor du har en aftalt kreditramme med udstederen af kortet – eksempelvis din bank. Når du betaler med et kreditkort, bruger du af den aftalte kredit, og pengene trækkes først senere på din konto. Hvornår, pengene trækkes, afhænger af aftalen med din kortudsteder, men typisk ligger det på mellem 30-45 dage. Den aftalte kreditramme fungerer altså som en slags kassekredit.

Vidste du …

At vi hos Express Bank tilbyder Visa ONECard, hvor du har mulighed for at få en kredit på mellem 5.000 kr. og 50.000 kr. Vores Visa ONECard er et godt alternativ til et traditionelt forbrugslån, og du kan bruge kortet som en slags kassekredit i hverdagen eller tage det med, når du skal på ferie.

LÆS MERE OM VISA ONECARD

Hvad koster et kreditkort?

Omkostningerne ved at have et kreditkort varierer alt efter korttype, udsteder, kreditramme m.m. Når du har et Visa-kort, Mastercard kreditkort eller et andet kreditkort, betaler du typisk et årligt gebyr for dette til din bank eller anden kortudsteder. Hver gang du betaler med dit kreditkort i forbindelse med varekøb, skal der betales et mindre gebyr til kortudbyderen. Dette gebyr betales dog typisk af den butik, hvor du handler og er altså ikke pålagt dig som forbruger. Til gengæld vil du på de fleste kreditkort opleve at skulle betale et gebyr, hvis du foretager kontanthævninger i en automat. Gebyret for kontanthævninger varierer fra kortudsteder til kortudsteder.

Udover de nævnte gebyrer, er der naturligvis også en rente forbundet med den aftalte kreditramme på dit kreditkort. Renten varierer alt efter hvilket kreditkort, du har valgt og hvilken aftale, du har indgået med udstederen af kortet. Alle kreditkort har som nævnt en rentefri periode på typisk 30-45 dage, hvor du ikke betaler renter af de penge, du har brugt på dit kreditkort. Når den rentefri periode udløber, skal det skyldige beløb betales, og hvis du betaler det fulde beløb ved udgangen af hver rentefri periode, vil der aldrig påløbe renter. Men vælger du kun at betale en del af det skyldige beløb, når den rentefri periode udløber, vil der påløbe renter på det resterende beløb ud fra den aftalte rentesats. Hos de fleste kortudstedere er der et minimumsbeløb, der skal afdrages ved udløb af hver rentefri periode, enten i form af et fast beløb eller en procentsats af det skyldige beløb.

Så hvis du formår at betale det fulde, skyldige beløb ved udgangen af hver rentefri periode, vil du undgå at betale renter af dit ‘lån’, og din eneste omkostning vil være det/de gebyrer, der er forbundet med at have kreditkortet.

Fordele og ulemper ved kreditkort

Inden du beslutter dig for at ansøge om et kreditkort, er det en god idé at danne dig et overblik over fordele og ulemper. For at hjælpe dig på vej har vi samlet nogle af de primære fordele og ulemper, som du kan tage stilling til, inden du beslutter at få kreditkort.

Fordele

 • Tryghed
  Sikkerhed ved online handel, da du kan få annulleret eller refunderet en transaktion, hvis du eksempelvis ikke modtager den bestilte vare.
 • Rejseforsikring
  Flere kreditkorttyper har en rejseforsikring inkluderet, hvis du har betalt min. 50% af rejsen med dit kreditkort. Du kan dermed spare penge på at have en almindelig rejseforsikring.
 • Rentefri kredit
  Med kreditkortets rentefrie kredit har du altid adgang til en buffer ved uforudsete udgifter, og du slipper for eksempelvis at måtte tage et forbrugslån.
 • Rabataftaler
  Mange kortudstedere har knyttet forskellige rabataftaler til deres kreditkort – det kan være rabatter i butikker, forlystelsesparker osv.

Ulemper

 • Renter og gebyrer
  Med et kreditkort følger der forskellige gebyrer, og alt efter betingelserne for kortet, kan der forekomme høje renter.
 • Højere udgifter
  Hvis du ikke er i stand til at betale det fulde skyldige beløb ved udløb af hver rentefri periode og derfor kun laver en delbetaling, stiger dine udgifter til renter og gebyrer.
 • Øget forbrug
  Når du har anskaffet dig et kreditkort, kan du være fristet til at bruge flere penge, blot fordi muligheden er der, og på den måde øge dit forbrug.
 • Manglende overblik
  Med et kreditkort kan du risikere at miste overblikket på din økonomi, fordi betalingen typisk først falder 30-45 dage efter dit køb.

Hvem kan få et kreditkort?

For at få kreditkort gælder de samme krav, som når du skal optage et lån. Du skal være fyldt 18 år, og du må ikke være registreret i hverken RKI eller Debitor Registret. Når du ansøger om et kreditkort, vil kreditkortudstederen lave en kreditvurdering af dig baseret på din samlede økonomi - på samme måde som når du ansøger om et lån. Kreditvurderingen er afgørende for, om du bliver godkendt til et kreditkort og i nogle tilfælde også for, hvor stor en kreditramme, du kan få.

Hvordan vælger jeg det bedste kreditkort?

Når du skal beslutte, hvilket kort der er det bedste kreditkort for dig, er der to overordnede kriterier, du kan vurdere og vælge ud fra.

Første kriterie, når du skal vælge det bedste kreditkort, er at undersøge, hvilke omkostninger der er forbundet med de forskellige kort i form af årligt kortgebyr, renteudgifter og øvrige gebyrer for kontanthævninger m.m. Jo lavere omkostninger, der er forbundet med kortet, jo mere attraktivt er det naturligvis. Derudover kan kreditrammen på kortet også have betydning for dit valg, alt efter hvor meget du har behov for at kunne trække på kortet.

Når du har fået et overblik på omkostningerne, er næste skridt at kigge på dine behov og vurdere, hvilke særlige fordele, der er relevante for dig. Skal du bruge kreditkortet til en rejse, hvor det er vigtigt, at der er inkluderet en rejseforsikring? Eller er der nogle særlige bonus- eller rabataftaler, som er vigtige for dig og dermed for dit valg af kreditkort? Eller er det perioden med rentefri kredit, der skal være afgørende for dit valg?

Før du kan vælge det bedste kreditkort er det derfor vigtigt, at du sammenligner kreditkort fra forskellige kortudstedere og holder det, de hver især kan tilbyde, op imod dine egne behov. Uanset hvilken kreditkorttype og kortudsteder, du ender med at vælge, bør du altid sætte dig godt ind i de vilkår og betingelser, der følger med kortet.

Brug Visa ONEcard som en kassekredit

Et Visa ONEcard kan fungere på mere eller mindre samme måde som en kassekredit og give dig frihed, når du står med et konkret økonomisk behov.

LÆS OM KREDITKORT SOM EN KASSEKREDIT

Mastercard og Visa Dankort i udlandet

Tiden, hvor vi vekslede til udenlandsk valuta hjemmefra, er forbi. I dag tager langt de fleste bare et betalingskort med på rejsen og ordner resten, når de er afsted. Men hvilket betalingskort skal du tage med på ferien?

Læs om kreditkort i udlandet

23. august 2023

Sådan bruger du kreditkort på mobilen

Klik her og læs mere