)
Motor

Omregistrering af bil – sådan gør du

Har du for nyligt købt eller solgt en brugt bil? Eller overvejer du at gøre det? Så husk, at en bil ikke har skiftet ejer, bare fordi køber har betalt sælger, bilnøglerne er afleveret og bilen nu holder i en ny indkørsel eller garage. For at en bil officielt har skiftet ejer, skal den nemlig omregistreres. Det skal ske inden for 3 uger efter købet og det er den nye ejers ansvar. Men uanset hvem, der er ansvarlig for omregistreringen af bilen, kan det være en god idé for både køber og sælger at sætte sig ind i, hvordan man omregistrerer en bil – og måske kan det endda være en fordel at sørge for, at bilen bliver omregistreret i forbindelse med salget. Læs også om faldgrubberne ved køb og salg af brugte biler her.

I denne artikel besvarer vi spørgsmålet: Hvordan omregistrerer man en bil? Vi fortæller om de tre forskellige måder, du kan omregistrere bil på, hvad en omregistrering af bil koster og hvad du skal være særligt opmærksom på i forbindelse med køb, salg og omregistrering af biler.

God læselyst.

3 muligheder for at omregistrere bil

Hvordan omregistrerer man en bil? Til det spørgsmål findes der 3 forskellige svar. Når bilen skifter ejer, er der nemlig tre måder, du kan omregistrere den på: I motorregistret, på SKAT’s motorcentre og hos nummerpladeoperatører (i synshaller og hos bilforhandlere).

Læs om hver af dem herunder:

1. Motorregistret – omregistrering af bil online

For de fleste er motorregistret den letteste måde at omregistrere bil på. Det er nemlig din mulighed for at vælge online omregistrering af bil. Det er en let løsning, fordi du kan omregistrere bilen hjemmefra. På motorregistrets hjemmeside findes der vejledninger, som kan guide dig igennem den online omregistrering af bilen.

Udover at være den nemmeste løsning, så er omregistrering af bil online også den billigste af de tre løsninger. Når du omregistrerer bilen online, koster det nemlig kun 340 kr., hvilket er lidt billigere end omregistrering på SKAT’s motorcentre, i synshaller og hos bilforhandlere. Dog er prisforskellen ikke stor og vi anbefaler, at du vælger den løsning, du har det bedst med, frem for den løsning der er billigst.

2. Omregistrering via SKAT

Nogle købere og sælgere foretrækker at omregistrere bilen med hjælp fra en medarbejder i SKAT. Dette er hovedsageligt for at sikre, at omregistreringen går rigtigt til eller fordi et af SKAT’s motorcentre ligger lige i nærheden. I dag har SKAT 4 motorcentre eller motorkontorer rundt om i landet. De ligger i hhv. Høje-Taastrup, Odense, Aarhus og Aalborg.

Når du omregistrerer bilen på et af SKAT’s motorcentre, skal du huske at medbringe ID med billede, den originale registreringsattest og dokumentation for, at den nye ejer har en ansvarsforsikring.

Omregistrering af bil i SKAT’s motorcentre koster 480 kr.

3. Nummerpladeoperatør

En tredje mulighed er at omregistrere bilen hos en nummerpladeoperatør. En nummerpladeoperatør kan enten være en synshal eller en bilforhandler, som er forhandler af det bilmærke, du har solgt/købt.

Prisen for at omregistrere bil hos en synshal eller en bilforhandler er 380 kr. + gebyr.

Det skal du være opmærksom på

Omregistrering af bil er ikke så kompliceret, som det måske lyder, og det er i det hele taget blevet ret nemt at foretage et ejerskifte af bil. Men der kan være særlige omstændigheder, du skal være opmærksom på, når du køber eller sælger en brugt bil. Det gælder fx, når du sælger eller køber et køretøj, der ikke hører under betegnelsen standardkøretøj, hvis du sælger eller køber en bil, der ikke løbende har været til syn eller som ikke er blevet godkendt til syn, eller hvis køberen af bilen ikke har gennemført omregistreringen inden for tidsrammen på 3 uger efter købet. Herunder har vi samlet en kort oversigt over de vigtigste ting, du skal være opmærksom på i forbindelse med omregistrering af bil.

Din rolle som sælger

Når en bil bliver solgt, så har køberen 3 uger til at omregistrere den. Indtil bilen er omregistreret, så er det sælgeren, der betaler afgifter og ansvarsforsikringer. Manglende omregistrering kan altså have konsekvenser for dig som sælger, og derfor er det en god idé at sætte sig ind i reglerne for omregistrering og følge op på, om din nye ejer har fået omregistreret bilen. Det kan du gøre ved at følge de fire trin herunder:

  1. Find dit NemID frem og log på TastSelv
  2. Vælg Motor og Motorregistret
  3. Vælg Administration og klik dernæst på ”vis borger/virksomhedsoplysninger.”
  4. Se listen over aktuelle og historiske køretøjer. Hvis din netop solgte bil står under historiske køretøjer, betyder det, at køberen har omregistreret bilen og at det ikke længere er dig, der har hæfter for afgifter og ansvarsforsikringer.

Særlige køretøjer og online omregistrering af bil

Det er kun muligt at foretage et ejeskifte online, hvis der er tale om et standardkøretøj. Det vil sige, at det fx ikke er muligt at omregistrere biler til kørestolsbrugere online. I tilfælde af, at du skal omregistrere en bil, som ikke betegnes som et standardkøretøj, skal du møde op på et af SKAT’s motorcentre.

Læs meget mere om reglerne, der gælder for særlige køretøjer her.

Hvornår bilen sidst har været til syn

Hvis bilen ikke er løbende har været til bilsyn og er blevet godkendt eller hvis det periodiske syn slet ikke er blevet overholdt, så skal bilen til syn, inden den kan skifte ejer. Det samme gælder, hvis bilen har været afmeldt i mere end et år eller er registreret i udlandet.

Underretning af forsikringsselskab

I dag bliver dit forsikringsselskab automatisk underrettet, når der sker en omregistrering af den bil, der sælges/købes. SKAT sørger altså for at dit forsikringsselskab ved, at omregistreringen er gennemført og forsikringen ophører hermed grundet ejerskiftet. Det betyder også, at du får refunderet forudbetalt vægt- og ejerafgift.

Når køberen har omregistreret bilen, behøver du altså ikke at kontakte dit forsikringsselskab for at oplyse dem om salget.

Kan man omregistrere bil for en anden?

Hvis et familiemedlem har brug for at få omregistreret en bil, men ikke selv har mulighed for at gøre det, så er det muligt at få en anden til det. Den, der skal sørge for at bilen bliver omregistreret, skal bare huske at medbringe en fuldmagt, når bilen omregistreres på et af SKAT’s motorcentre eller hos en nummerpladeoperatør.

30. juni 2019

Ny eller brugt bil

Klik her og læs mere