)
Motor

Det skal du huske ved køb og salg af bil

Køb og salg af brugte biler foregår som regel uden problemer. Men der er nogle faldgruber, du bør være opmærksom på – dem gennemgår vi her.

Vigtigt for begge parter

Lav altid en kontrakt

Kontrakten bør indeholde alt det, sælger har oplyst om bilen og andre aftaler, sælger og køber er blevet enige om. Vedlæg gerne dokumentation, som fx servicehæfte og kvitteringer for reparationer, tilstandsrapport og synsrapport. Begge parter bør underskrive to eksemplarer af kontrakten – et til sælger og et til køber. Du kan læse mere om køb og salg af brugte biler mellem private på FDMs hjemmeside, her.

Udfyld tilstandsrapporten i fællesskab, så I er enige om, hvilken stand bilen er i.

Sørg for at lave en aftale om betaling, så begge parter er tilfredse med den måde transaktionen foregår på. Det er især vigtigt for sælger at være opmærksom på og sikre sig, at betalingen faktisk er gennemført, før bilnøglerne overleveres.

Du kan selvfølgelig betale kontant, men ved store summer kan det virke useriøst at medbringe kontanter. Hvis overførslen sker gennem netbank, kan køber vælge indstillingen ”straks betaling”, så han/hun er sikker på at pengene overføres med det samme. Der findes flere andre metoder, der kan sikre sikker betaling. Det kan være en god idé at undersøge dem og aftale, hvordan overførslen skal foregå, inden I mødes for at gennemføre salget.

Værd at huske, når du køber brugt bil

Udvælg 3-4 bilmodeller og undersøg fordele og ulemper ved at købe en brugt udgave af dem. På internettet finder du masser af oplysninger om modellerne, som gør dig i stand til at vurdere deres pris. Følg med i prisniveauet på udvalgte modeller (fx på www.bilbasen.dk) for at få en bedre forståelse af, hvad der er et godt og et dårligt køb.

Når du ved hvilken prisklasse din nye bil skal være i, så sørg for at få godkendt et billån, så du er klar til at slå til, hvis den rigtige købsmulighed dukker op. Du kan også vælge et forbrugslån, hvis du har brug for det til at finansiere bilen.

Hvis du har flere billån, vil det måske kunne betale sig med refinansiering af billånene. Refinansierer du billånene, kan du igen sidde med ét lån og opnå besparelser på dit månedlige afdrag. Klik her for at læse mere om refinansiering på vores hjemmeside.

Gennemgå bilen hos brugtvognsforhandleren eller med sælger

Bed om et tilbud

Hvis der er udstillet mange eksemplarer af samme model, kan det betyde, at det er lettere at få en god pris. Hvis du køber en brugt bil gennem en forhandler, koster det måske 10-15 % mere, end hvis du køber den af en privat sælger, men du får til gengæld bedre dækning ift. at kunne klage over mangler ved bilen. Forhandlere er ofte ikke så villige til at forhandle om prisen, men det kan muligvis lade sig gøre at få ekstraudstyr med i prisen. Det kan fx være ekstra dæk eller en tagboks. Hvis prisen du bliver tilbudt er højere, end du forventer, skal du ikke være bange for at påpege det i en venlig tone. Hvis køberen opfatter dig som uhøflig, vil du næppe få en god pris. Da alle forhandlere følger nogenlunde samme prisniveau, er de oftest ikke så villige til at forhandle. Påpeg mangler som buler, ridser eller slid på inventaret. Det er særligt gode argumenter, hvis manglerne ikke var nævnt i annoncen.

At bilen har gennemgået syn betyder ikke, at den er fejlfri – det betyder snarere, der er enkelte ting ved bilen, som er godkendt, fx bilens sikkerhed. Der er en del ting, du bør tjekke selv. Bed om et nedslag i prisen, hvis du finder fejl, som ikke er nævnt i beskrivelsen:

  • Tjek hele karosseriet (den del af bilen, som omslutter og beskytter motor, passagerer og bagage)
  • Kig efter rust. Særligt ved rør, omkring hjulene og under døre og bagagerummet.
  • Mål dybden i mønsteret på dækkene. Minimumsdybden er ved lov 1,6 mm., men FDM anbefaler en minimumsdybde på 3,0 mm for at undgå akvaplaning.
  • Tjek at alt i motorrummet ser pænt ud, men husk at hvis motoren er blevet vasket, kan det være vanskeligt at se spor efter utætheder eller udslip af olie og kølervæske. Batteripolerne skal være rene og tandremmen skal være uskadt.
  • Tjek at alle døre kan lukkes rigtigt og at alle vinduerne kan rulles helt op og ned. Tjek også om bagklapsdæmperne virker og om der er en velfungerende mekanisme, som holder bagagerummet åbent.
  • Tjek sæderne for rifter og huller. Interiøret kan sige meget om, hvordan bilen har været brugt.
  • Skru, tryk og vrid på knapper og kontakter for at sikre dig, at det virker, som det skal. Tjek samtidig, at klimanlægget virker.
  • Gennemgå servicehæftet. Hvis bilen har været til service regelmæssigt, kan det være et tegn på, at bilen har været behandlet godt.
  • Tjek at glasset i vinduer og lygter er, som det skal være.

Prøvekør bilen

Er den let at starte? Hvis nej, så kan det betyde, at den er slidt. Prøv at skifte fra højt til lavt gear og tilbage igen. Hvis den er tung eller vanskelig at få i gear, skal du være opmærksom på, at det kan kræve en dyr reparation at forbedre det. Lav en hård opbremsning. Trækker bilen til siden kan det også betyde, at bilen skal igennem en dyr reparation senere hen.

Tjek hvem som faktisk ejede bilen før, og om der er taget lån i bilen, inden du køber den. Husk at sådanne hæftelser følger bilen og ikke ejeren. Du kan selv undersøge, om der er en restgæld ved at oplyse stelnummer, CVR-nummer, fuldt navn og fødselsdato på Tinglysningsrettens hjemmeside.

Nogle omkostninger skal du regne med at skulle lægge oveni købsprisen. Det gælder bl.a.:

  • Vægtafgift eller grøn ejerafgift
  • Omregistreringsafgift
  • Forsikring

Dertil kommer:

  • Løbende vedligeholdelse og reparationer
  • Serviceaftale
  • Vinterdæk/sommerdæk

Værd at huske, når du sælger brugt bil

Følg med i prisniveauet på den model, du søger. Så får du en god fornemmelse af, hvad der er en god pris. Selvom du ønsker en god pris, skal du samtidig sørge for ikke at sætte for strenge priskrav.

Vær ærlig og nøjagtig når du skriver annoncen, men fremhæv det positive ved bilen. Det kan være positive ting om bilens stand, nye dæk, ekstraudstyr eller noget helt andet. Tag gode billeder af en ren bil i godt lys. Husk at bilens omgivelser også kan påvirke folks indtryk.

Når du sælger en brugt bil, er det helt normalt, at bilen sælges som den er eller som den er vist på billederne. Det betyder, at køberen accepterer bilen i den tilstand, den er ved overtagelse – med de fejl og mangler bilen måtte have. Sælger har oplysningspligt og vil kunne blive holdt ansvarlig, hvis han/hun har givet mangelfulde eller urigtige oplysninger. Hvis du bruger ord som ”rustfri”, skal du derfor være helt sikker på, at det er rigtigt. En tilstandsrapport på bilen før salg øger annoncens troværdighed.

Vask bilen både udvendig og indvendig. Hvis nogen har røget meget i bilen, er det vigtigt at prøve at slippe så meget af med lugten som muligt. Hvis lakken er mat, kan du prøve at polere den. Motorrummet bør være pænt og velholdt, men vask ikke motoren, da det er lettere at se, at der ikke er nogen lækager på en lidt mørkere motor.

Hvis køber ønsker at prøvekøre bilen, skal du tjekke om vedkommende har kørekort. Du bør også være med på turen, for at være sikker på at der ikke sker noget eller at nogen prøver at snyde dig.

Sørg for at bilen bliver omregistreret, så snart bilen er solgt. Det er købers ansvar, men som sælger risikerer du at hæfte for eventuelle fartbøder og parkeringsbøder.

Giv ikke køber nøglerne til bilen, før du har modtaget pengene. Der findes svindlere derude, så vær sikker på at pengene er overrakt eller overført, før du giver bilen videre.

Husk at opsige forsikringen på bilen.

Held og lykke!

Hvis du har læst denne artikel, så er du formegentlig mest interesseret i faldgrupperne ved køb og salg af brugt bil. Men bilkøb er en beslutning, der ikke kun påvirker din økonomi og hverdag her og nu – men også i lang tid fremover. Derfor er det vigtigt, at du tænker dig grundigt om, inden du endeligt beslutter, hvilken bil du vil købe. Vi har derfor samlet en række spørgsmål, som du med fordel kan stille dig selv, inden du træffer beslutningen om at købe en brugt eller ny bil. Du kan også læse mere om leasing eller køb bedst betaler sig for dig.

04. april 2020

Identitetstyveri

Klik her og læs mere