)
Motor

Få gode råd, inden køb af campingvogn

Drømmer du om at skrue op for rejserne, frihed og fleksibilitet, og ned for dyre hotelregninger og faste ankomsttidspunkter? Svaret kan måske ligge gemt i en campingvogn.

Du kan ikke undgå at se dem på de danske landeveje, helt fra det tidlige forår til det sene efterår. Familier såvel som enlige i alle aldre, der drager ud på eventyr. Hvis så mange har købt campingvogn kan du naturligvis også, eller hvad?

Ved køb af campingvogn er der visse ting, du skal være opmærksom på: hvilke behov skal dækkes, skal den være ny eller brugt, hvor mange mennesker skal den kunne rumme, hvor meget må den veje i forhold til din bil, og hvilke rettigheder har du egentlig, hvis du handler med henholdsvis private eller forhandlere?

I denne artikel kommer vi omkring nogle af de hyppige spørgsmål omkring køb af campingvogn, så du kan blive klædt godt på til at foretage en god handel.

Hvad skal jeg vide inden køb af campingvogn?

Ikke alle biler eller alle bilister har tilladelse til at køre med campingvogn. Derfor skal du, først og fremmest finde ud af, hvad der gælder for dit kørekort og din bil, inden du køber og kører afsted med en campingvogn som anhænger.

Har du et standardkørekort til at køre bil, hedder det et B-kørekort. Med dette kørekort må du køre en bil på maksimalt 3500 kg i totalvægt, og du må altid køre med en anhænger, i dette tilfælde en campingvogn, på op til 750 kg – men kun hvis din bil er godkendt til at kunne trække dens vægt.

Kører du med et køretøj hvor bilens og anhængerens totalvægt overstiger 3500 kg, er det altså ikke tilladt med et B-kørekort. Hvis du har taget kørekort før d. 1. maj 2009, kan du vælge at lade bilens registreringsattest beslutte, hvor meget den må trække – dog stadig uden at overstige totalvægten 3500 kg.

Hvis din campingvogn overstiger den tilladte totalvægt for dit kørekort, skal du i stedet have et B/E trailerkørekort der tillader en totalvægt på op til 7000 kg i stedet for 3500 kg. At få fingrene i B/E-trailerkørekortet kræver, at du gennemgår fire teorilektioner, seks praktiske køretimer og en køreprøve.

Fra 2013 blev det muligt at udvide B-kørekortet til et B+-kørekort ved at gennemgå samme forløb som med et B/E-trailerkørekort – dog med et mindre køretøj. Uanset hvilket kørekort du besidder, vil det altid være gældende, at der ikke må køres med tungere anhænger, end hvad bilen er godkendt til at trække.

Hvilke behov skal dækkes af din campingvogn?

At finde frem til hvilken campingvogn der er den rette model for dig og din familie kan tage tid, når der både skal tages hensyn til behov og budget. En af de vigtigste, og måske også nemmeste, overvejelser du skal gøre dig før et køb, er størrelsen på din familie eller antallet af venner, du vil invitere med – altså hvor mange mennesker skal der kunne være plads til i campingvognen i form af senge- og siddepladser.

Til børnefamilier der overvejer køb af campingvogn, er det også vigtigt at tage højde for at børnene vokser, og dermed får brug for mere plads til at sove på, end de måske gør nu.

Foruden antallet af mennesker og pladsen der kræves til at ligge og sidde, skal du også tage stilling til, om campingvognen skal være til helårs- eller sommerbrug. En weekendtur i januar måned kan hurtigt blive en kedelig og kold fornøjelse, hvis campingvognen ikke er isoleret tilstrækkeligt til helårsbrug.

Er det første gang, du kigger efter campingvogn, kan det også være en god ide at leje èn før, den endelige beslutning skal tages. Det kan både be- eller afkræfte dig i, hvorvidt forventningerne til camperlivet lever op til virkeligheden, og samtidigt gøre dig klogere på hvad du har behov for af interiør og funktionaliteter – uden at du binder dig til en større investering.

Køb ny eller brugt campingvogn?

På samme måde som når du køber en bil, er der både fordele og ulemper ved at købe nyt og brugt. Ved køb af en ny campingvogn får du minimum to års reklamationsret, muligvis en garanti, og det vil, forhåbentlig, ikke være nødvendigt med reparationer det første stykke tid. Med en ny campingvogn, kommer der dog et uundgåeligt værditab, så snart du får den leveret. Ifølge Dansk Camping Union vil der på en ny campingvogn med en pris på under 150.000 kr. som hovedregel være et værditab på 10%, hvor der de efterfølgende år er et værditab på 5-8%. Det vil altså sige, at en campingvogn der har kostet 150.000 kr. fra nypris vil miste ca. 53.000 kr. i værdi efter kun fem år. Denne beregning skal tages med et gran salt, da andre faktorer kan påvirke værdien, herunder vedligeholdelse, funktionaliteter m.m.

Rent økonomisk kan man derfor argumentere for, at der er tydelige fordele ved at købe en brugt campingvogn – herunder også, at der ikke vil være ret store afskrivninger. Når du overvejer en brugt campingvogn, kan det være en fordel at fokusere søgningen efter de mest udbredte fabrikanter, da det vil gøre det nemmere at finde reservedele i tilfælde af, at dele skal skiftes ud hen ad vejen.

Dine rettigheder ved campingvogn køb

Det er ikke uden betydning af hvem eller hvor du køber din campingvogn. Herunder gennemgår vi dine rettigheder hos henholdsvis forhandlere og private.

Køb af campingvogn hos forhandler

Du har altid to års reklamationsret, når du køber en campingvogn hos en forhandler. Reklamationsret betyder, at du har ret til at klage over mangler, som var til stede ved købet, eller mangler som er udviklet efter købet. Husk, at der er forskel på reklamationsret og garanti. Garanti er en forsikring om kvalitet udover reklamationsret, som forhandleren kan vælge at give dig, hvor reklamationsret er lovpligtigt.

Den 1. januar 2022 er der trådt en ny købelov i kraft i Danmark, der stiller dig bedre som forbruger. Denne nye købelov gælder for køb foretaget fra 1. januar 2022 og frem. Ved køb før denne dato gælder den tidligere købelov.

Ifølge den nye købelov gælder det, at hvis du oplever en fejl eller mangel ved campingvognen inden for det første år, har forhandleren pligt til at udbedre denne fejl eller mangel – kaldet formodningsreglen. Ved køb før den nye købelov trådte i kraft, gælder denne formodningsregel frem til 6 måneder fra leveringen. Kan eller vil forhandleren ikke udbedre manglen, kan du i visse tilfælde annullere købet, kræve afslag i prisen eller kræve omlevering.

Det er ikke din pligt at undersøge campingvognen ved købet fra forhandleren, og sælgeren må ikke afvise din eventuelle reklamation med begrundelsen, at du ikke har undersøgt campingvognen inden købet eller leveringen. Det anbefales dog, at du hurtigst muligt efter købet eller leveringen, får campingvognen undersøgt. Jo før, du klager, jo bedre er du stillet i en reklamationssag.

Den nye købelov gældende fra 1. januar 2022 siger også, at du specifikt skal acceptere fejlene på campingvognen hver for sig, før dette er der ikke en gældende reklamationssag. Forhandleren kan derfor ikke skrive “købt som beset”, “uden garanti” eller lignende på dit købsbevis. Nogle forhandlere forsøger at snige ulovlige formuleringer ind i campingvognens slutseddel, med håbet om at kunne liste sig udenom eventuelle reklamationssager.

Køb af campingvogn privat

Når det kommer til køb af campingvogn fra private, skal du være opmærksom på, at det modsatte gælder i forhold til, hvis du køber fra en forhandler. En privat sælger af en campingvogn kan her skrive “købt som beset”, og reklamationsretten fraskrives derfor. I dette tilfælde har du ingen reklamationsret, og det vil derfor være ekstra vigtigt, at du undersøger campingvognen grundigt, før du underskriver slutsedlen. Følg evt. vores tjekliste herunder, så du undgår uheldige overraskelser efter købet.

Det skal du være opmærksom på, ved køb af brugt campingvogn

Ved køb af brugt campingvogn er det primært vognens stand, du skal kigge efter. Gennemgå derfor campingvognen grundigt både indvendigt og udvendigt, så du kommer godt omkring.

Vær især opmærksom på tegn på fugt, da dette er noget, som kan give de største skader på campingvognen. Virker alle funktioner, både indvendigt og udvendigt? Hvordan er standen på forteltet, følger der servicebog med? Hvis der ikke følger servicebog med, bør du enten kræve et servicebesøg, før handlen er fuldført, eller få et servicebesøg med i handlen.

Du bør, naturligvis, også foretage en testkørsel for at se, om det hele nu også virker som forventet (bremser, tilkobling m.m.).

Følg denne tjekliste herunder, så du kommer godt omkring din muligvis nye campingvogn.

Udvendig tjekliste til køb af brugt campingvogn

  • Kan du se revner, buler eller andet, der indikerer dårlig vedligeholdelse?
  • Er vinduerne intakte? Ridser og revner kan føre til fugt, som kan gøre stor skade
  • Virker blinklys og lygter?
  • Er forbindelsesstikket i god stand?
  • Er campingvognens dæk slidte eller møre (inkl. reservedæk)? Husk, dækkene skal have en profildybde på min. 1,6 mm.
  • Virker støttebenene, som de skal?
  • Tjek efter mørnede gasslanger, der skal skiftes.
  • Mærk efter, om døre, vinduer og loftlem er tætte. Utætheder medføre fugt
  • Tjek forteltet for revner og ridser, der kan give utætheder

Indvendig tjekliste til køb af brugt campingvogn

  • Kan du se tegn på fugt? Tjek under hynder, magasiner, i skabe osv. efter tegn på svamp eller skjolder
  • Kan skabe og låger åbnes, lukkes og låses? Skabe skal låses, så indholdet ikke falder ud under kørsel
  • Kan senge, sæder osv. slås op og ned uden problemer, inkl. udstyr?
  • Virker lys og lamper?
  • Virker komfuret?
  • Fungerer køleskab?
  • Virker vandhaner i køkken og badeværelse og evt. bruser?
  • Fungerer toilettet?
  • Fungerer varmekilden i campingvognen?
10. august 2022

Guide til boligkøb – alt du skal vide, før, under og efter købsprocessen

Klik her og læs mere