)
Motor

Hvilken bil skal jeg vælge?

Uanset om du er på jagt efter din første bil, eller det er tid til at udskifte den gamle, er der mange faktorer at tage højde for, når der skal investeres i en ny bil. Læs med, og bliv klogere på nogle af de vigtige overvejelser, du bør gøre, når du skal vælge din næste bil. Vi viser vej til at finde den bil, der passer bedst til dine behov, din livsstil og din pengepung.

Identificér dine behov og prioriteter

Første skridt på vejen er at tænke over, hvad du har brug for i en bil. Har du en dagligdag, hvor du kører meget? Måske har du en aktiv livsstil med behov for god plads til udstyr? Eller er brændstoføkonomi og kompakt størrelse vigtigere for dig? Brug tid på at lave en liste over de funktioner, der er uundværlige for dig – det hjælper med at indsnævre dit valg.

Nogle gode overvejelser er bl.a. at tænke over:

  • Størrelse og plads
  • Brændstoføkonomi
  • Sikkerhed
  • Teknologi
  • Interiør og komfort

Hvis du pendler lange afstande dagligt, kan brændstoføkonomi og komfort være afgørende faktorer. En bil med en økonomisk motor kan være med til at holde omkostningerne nede, og det er derfor en god idé at researche på, hvilke biler der kører længst på literen.

Familieforhold spiller også en stor rolle i valget af bil. Hvis du har en stor familie eller planer om familieforøgelse, er plads og sikkerhed afgørende. Bor du derimod alene i en større by, kan en kompakt bil med god manøvredygtighed være mere passende til dit behov.

Hvilken type bil skal jeg vælge?

Med så mange typer biler at vælge imellem kan det virke som en jungle at skulle finde frem til denne rette model. Derfor gælder det om at identificere, hvilken type bil der passer til din hverdag.

Pendlerbil

Kører du lange strækninger hver dag, gælder det om at kigge efter brændstoføkonomi, når du gennemsøger udvalget af biler. En mindre model med god komfort er et oplagt valg, samtidig med at det er nemt at parkere de fleste steder.

Stationcar

Hvis du er på udkig efter en klassisk familiebil, er en stationcar et sikkert valg. Der er god plads til hele familien – og ikke mindst bagagen, autostole og de andre sager, der skal transporteres, når både børn og voksne skal på tur.

SUV

Søger du en rummelig bil, skal du måske overveje en SUV. Den giver et godt udsyn på vejen og kan køre i forskelligt terræn. De findes i forskellige størrelser, fra kompakte til store modeller, og er ideelle til familier eller dem, der har brug for ekstra plads til bagage eller aktiviteter.

El, hybrid, benzin eller diesel

Med flere el- og hybridbiler på vejene, er der fuld fart på den grønne omstilling, og for mange er det store spørgsmål, om den næste bil skal være en del af den grønne bølge. Men hvad egner sig bedst til dit behov som bilist? Vi har samlet en række fordele og ulemper, så du nemmere kan gennemskue, hvad der er det rigtige match til dig.

Benzinbil

Benzinbiler egner sig især til kortere og hyppige ture på landevejen samt bykørsel. Der er dog sket meget med udviklingen af benzinbiler, og i dag kører de betydeligt længere på literen end tidligere.

Fordele:

  • Prisen på en benzinbil er generelt lavere end andre typer
  • Billigere afgift end på dieselbiler
  • Det er nemt at tanke – det går både hurtigt, og det er nemt at få fat i brændstof
  • Udleder mindre NOx (giftige gasser som forurener luften) end dieselbiler.
  • Bredt udvalg af modeller, både nye og brugte

Ulemper:

  • Har et højere CO2-udslip end dieselbiler
  • Prisen på benzin er som udgangspunkt højere end diesel
  • En benzinbil kører kortere på literen end en dieselbil ved lange strækninger
  • Trækker ikke så kraftigt i lavere omdrejninger

Dieselbil

En dieselbil kører ofte længere på literen end en tilsvarende benzinbil, og den er derfor ideel til langdistancekørsel, bilferier eller hvis du eksempelvis kører med campingvogn.

Fordele:

  • Prisen på diesel er billigere end benzin
  • Bedre brændstoføkonomi, da en dieselbil kører længere på literen
  • God til længere ture

Ulemper:

  • Udleder mere NOx (giftige gasser som forurener luften) end benzinbiler
  • Egner sig ikke til kø- og tomgangskørsel, da motoren hurtigt kan sode til
  • Larmer mere end andre typer biler
  • Er dyrere i afgift
  • I nogle danske og udenlandske byer er der kørselsforbud for dieselbiler

Hybridbil

Hybridbilen fungerer ofte som en overgangsbil til dem, der gerne vil køre grønnere, men som ikke er helt klar til en elbil. Den er alsidig, fordi det både er muligt at køre på el og brændstof – og man er derfor ikke afhængig af at skulle finde et sted at oplade bilen.

Fordele:

  • Kombinerer elbilen til bykørsel og benzinbilen til længere kørsel på landevejen
  • En almindelig hybridbil lader, mens den bremser
  • Er mere miljøvenlig og forurener mindre end traditionelle typer af biler
  • Har et lavere støjniveau
  • Lavere afgifter

Ulemper:

  • Mindre bagageplads og tungere bil
  • Benzinforbruget kan være højere end ved almindelige benzinbiler
  • En plug-in hybrid kræver opladning fra ladestander
  • Kører man lange strækninger ved høj hastighed, kører man mest på forbrændingsmotoren
  • Ikke alle hybridbiler fås med anhængertræk

Elbil

Elbilen er det grønne valg, når du skal købe ny bil. Den egner sig især til kortere ture som eksempelvis kørsel i byerne, hvor det er nemt at finde en ladestander, hvis batteriet trænger til en opladning.

Fordele:

  • Reducerer CO2-aftrykket
  • Med en hjemmelader er der mulighed for at lade, når strømmen er billigst – og du kan starte hver køretur med en fuld tank
  • Støjsvag, og de fleste elbiler tilbyder næsten lydløs kørsel
  • Lavere afgifter
  • Hurtig acceleration
  • Færre udgifter til vedligeholdelse
  • Alle elbiler har automatgear

Ulemper:

Rækkevidden kan være begrænset ift. andre typer biler

Ladetiden kan være lang og ved længere ture kræver det, at der er offentlige ladestationer tilgængelige

Vejret (temperaturen) har indflydelse på rækkevidden

Ikke alle elbiler har anhængertræk, og det kan påvirke rækkevidden, hvis man kører med træk

Budget og finansielle overvejelser

Beslutningen om at købe en bil indebærer mere end bare at vælge et køretøj, der passer til din stil og behov. Det er også en investering, der påvirker din økonomi. Derfor er det vigtigt at have en klar idé om de finansielle aspekter, inden du træffer det endelige valg af bil.

Læg et realistisk budget, og overvej ikke blot bilens købspris, men også de løbende omkostninger, der følger med ved at eje en bil. Nedenfor gennemgår vi nogle af de udgifter, som er værd at overveje, inden du gennemfører bilkøbet. Du kan også læse mere om omkostninger ved at have en bil i vores guide “Hvad det koster at have bil?”.

Køb eller leasing?

En vigtig beslutning, du skal træffe, er, om du ønsker at købe eller lease din bil. Køb indebærer normalt en større engangsinvestering, men du ejer bilen og har mulighed for at bruge den, så længe du vil. Leasing derimod indebærer lavere månedlige betalinger, men du har normalt et begrænset antal kilometer til rådighed og returnerer bilen efter leasingperioden. Overvej derfor dine langsigtede planer og økonomiske fleksibilitet, når du vælger mellem disse to muligheder.

Forsikring

Forsikringspræmier kan variere betydeligt afhængigt af faktorer som bilmodel, mærke og sikkerhedsfunktioner. Start derfor med at undersøge forsikringsomkostningerne for de forskellige biler, du overvejer. Biler med avancerede sikkerhedsfunktioner kan typisk føre til lavere forsikringsomkostninger, da de reducerer risikoen for ulykker. Desuden bør du have din kørselshistorik in mente. Hvis du er ny fører, eller har haft tidligere uheld, kan forsikringspræmierne variere.

Når du har indsnævret dine bilvalg, kan det være en god idé at kontakte forskellige forsikringsselskaber for at få tilbud på forsikringspræmier. Sammenlign tilbuddene, og vælg den forsikringsdækning, der bedst passer til dine behov og økonomi.

Ejerafgift

Når du skal vælge en ny bil, er det vigtigt, at ejerafgiften indgår som en del af dine overvejelser. Ejerafgiften kan nemlig variere afhængigt af bilens størrelse, brændstofeffektivitet og miljøpåvirkning. Start med at undersøge, hvordan ejerafgiften beregnes for de forskellige biler, du overvejer, og sammenlign bilmodellerne for at vurdere, hvordan ejerafgiften passer ind i dit budget. Ejerafgiften er en løbende udgift, så der kan på sigt være noget at spare på netop denne post.

Gensalgsværdi

Selvom det kan virke langt ude i fremtiden, er gensalgsværdien af din bil en væsentlig faktor. Nogle bilmærker og modeller holder bedre værdien end andre over tid. Research derfor på, hvordan forskellige biler holder deres værdi. Det kan hjælpe dig med at træffe en beslutning, der også er gunstig for din fremtidige økonomi.

Finansiering og lånemuligheder

Hvis du planlægger at finansiere din bil gennem et lån, er det vigtigt at undersøge dine lånemuligheder nøje. Ved bilkøb kræves der ofte lån med 4-8 års løbetid afhængigt af størrelse og aftale. Sammenlign derfor rentesatser, lånets løbetid og eventuelle krav til udbetaling – og stræb efter lav ÅOP (årlige omkostninger i procent). At vælge den rigtige låneordning kan have en betydelig indvirkning på dine månedlige betalinger og samlede omkostninger, så det gælder om at gøre et grundigt forarbejde.

Hvad koster det at have bil?

Overvejer du at købe ny bil? Så er der en række engangsbeløb og løbende udgifter, du skal være opmærksom på. Det gælder uanset, om du er på udkig efter din allerførste bil, eller om du vil skifte din nuværende bil ud med en nyere model. Her får du svaret på, hvilke omkostninger du skal være opmærksom på i forbindelse med dit bilkøb.

Læs hvad det koster at have bil

Ny eller brugt bil?

Efterhånden som du bliver klogere på, hvilken type bil der passer til dit behov, skal du tage stilling til, om du ønsker en brugt eller en helt ny bil. Begge muligheder har fordele og ulemper, der bør vejes op imod hinanden, før du træffer den endelige beslutning.

Når du overvejer at købe en brugt bil, er en af de primære fordele prisen. Brugte biler er generelt billigere end helt nye modeller, hvilket giver dig mulighed for at spare penge eller måske købe en mere luksuriøs model, end du ville have råd til som ny. Derudover er det ofte muligt at finde brugte biler med en mere omfattende udstyrspakke til samme pris som en ny bil med færre funktioner.

Der er dog også visse ulemper at være opmærksom på. Særligt når det gælder risikoen for skjulte fejl eller problemer, som ikke nødvendigvis er synlige ved første øjekast. Selvom du kan få en brugt bil gennemgået af en mekaniker inden købet, er der stadig en vis usikkerhed forbundet med brugte køretøjer. Derudover gælder det om at kende godt til bilmarkedet, så du er sikker på at få den rette pris for den bil, du vælger.

Læs mere om overvejelserne ved at købe en ny eller brugt bil

Hvad koster det at have bil?

Her får du svaret på, hvilke omkostninger du skal være opmærksom på i forbindelse med dit bilkøb.

Læs hvad det koster at have bil

Ny bil uden udbetaling?

Hvordan din nye bil skal finansieres? I denne artikel stiller vi skarpt på en af mulighederne - billån uden udbetaling.

Læs om billån uden udbetaling

01. november 2023

Fællesøkonomi

Klik her og læs mere