)
Motor

Bilfinansiering for begyndere: Bliv klædt godt på, til dit første bilkøb

Et bilkøb er, for langt de fleste mennesker, en både stor beslutning og investering. Fra valg af bilmærke og model til finansiering og forsikring – der er masser af beslutninger, du skal tage, helt fra den indledende research og frem til dit endelige køb.

Hvis du ikke løbende har fået sparet op til købet af din nye bil, vil netop finansieringen være vigtig for dig. Der findes adskillige måder, du kan gribe bilfinansieringen an på, og dét kigger vi nærmere på i denne artikel. Læs med herunder hvor vi kommer omkring alle de vigtige ting du, som kommende bilejer, skal vide om bilfinansiering, heriblandt omkostninger og betingelser.

1) Skal lånet finansieres med eller uden udbetaling?

Når du skal søge og sammenligne de bedste tilbud på bilfinansiering, er det vigtigt, at du på forhånd har gjort op med dig selv, om finansieringen skal være med eller uden udbetaling. Med ordet udbetaling menes der, hvor mange penge du selv skal lægge ud i forbindelse med bilkøbet. Uanset om du selv kan betale lidt, meget eller har brug for en fuld udbetaling fra banken, vil det have betydning for omkostningerne ved dit lån.

Bilfinansiering uden udbetaling vil typisk være en dyrere løsning, men kan til gengæld have nogle fordele som gør, at det, lige nu og her, er det rette valg for din økonomiske situation.

Se også: Det skal du huske ved køb og salg af bil

Bilfinansiering med udbetaling forkorter lånets løbetid

Har du penge stående i banken, som ikke er øremærket noget særligt, bør du overveje, om de i stedet bør gå til en udbetaling på bilen. Ved at vælge bilfinansiering med udbetaling kan du nemlig, takket være din opsparing, nedjustere dit totale lånebehov og dermed forkorte lånets løbetid.

Hvis du eksempelvis vil købe en bil til 100.000 kroner, kan du vælge at lægge 30.000 kroner i udbetaling, hvormed du reelt set kun skal låne 70.000 kroner i banken.

Størrelsen på udbetalingen stiger typisk i forhold til størrelsen på billånet. Jo større udbetaling du kan lægge fra start, desto billigere bliver selve lånet. Årsagen til det skal findes i, at jo færre penge du skal låne af banken, desto kortere bliver lånets løbetid og dermed skal du betale færre omkostninger ved at have lånet. Altså kan du, ved at vælge bilfinansiering med udbetaling, få billigere finansiering og forkorte lånets løbetid.

Attraktivt billån hos Express Bank

Når du har valgt beløbsstørrelse og løbetid i billånsberegneren, kan du med det samme se, hvad din månedlige udgift bliver.

Bilfinansiering uden udbetaling kan give frihed og fleksibilitet

Behovet for en bil kan opstå lynhurtigt. Har du skiftet til et job hvor transporttiden er længere og hvor den offentlige transport ikke er fleksibel nok, eller kan du se frem til en kommende familieforøgelse, som gør familiens behov for transport mere komplekse?

Der kan være mange årsager til, at du pludselig kan se fordelen ved, eller få et direkte behov for at eje en bil. I de tilfælde er det langt fra sikkert, at du har en opsparing, der tilgodeser netop dét køb. Her kan bilfinansiering uden udbetaling være en både praktisk og nødvendig løsning, for at give dig den frihed og fleksibilitet du kræver, for at kunne få hverdagen til at hænge sammen.

Når du vælger bilfinansiering uden udbetaling kræver det ingen opsparing eller direkte betaling fra dig. Du får altså det fulde beløb til købet udbetalt af din bank. Det betyder også, at du på meget kort tid kan gå fra tanke til handling, da du ikke behøver vente, til du har sparet nok penge op til udbetalingen.

Økonomisk set vil det at vælge bilfinansiering uden udbetaling være en større månedlig udgift. Ved helt at fjerne udbetalingen betyder det nemlig, at billånets samlede beløb bliver større, hvilket medfører en længere løbetid. Det betyder også, at du kan forvente flere omkostninger i form af renter, i og med lånet løber over en længere periode.

Ved første øjekast kan bilfinansiering uden udbetaling altså ligne en billigere løsning, men på længere sigt er det forbundet med større omkostninger. Du bør derfor overveje, om de fordele en bil kan give dig, som eksempelvis mindsket tidsforbrug på offentlig transport og fleksibilitet for familien m.m., er nok til at veje op for udgifterne.

Ansøg om et billån uden udbetaling

Forventede omkostninger ved bilfinansiering

Når du undersøger dine muligheder for billig bilfinansiering, skal du være klar over, hvilke omkostninger der er forbundet med det, og hvad de forskellige forkortelser betyder. Læs med herunder hvor vi gennemgår de forventede udgiftsposter, du skal være opmærksom på, så du kan finde den bedste bilfinansiering for dig.

ÅOP

I de tilbud du modtager om bilfinansiering, vil du støde på et begreb som ÅOP. Det står for “årlige omkostninger i procent” og viser dine samlede udgifter til lånet pr. år, målt i procent. Netop ÅOP gør sig derfor velegnet at bruge til at sammenligne tilbud på billig bilfinansiering, på tværs af låneudbydere. Læs mere om ÅOP.

Debitorrente

Du vil også støde på ordet debitorrente i dine tilbud om bilfinansiering. Debitorrenten er et udtryk for, hvor store renteomkostninger du skal betale på dit lån. Du kan sagtens sammenligne lånetilbud på debitorrenten, da denne oftest vil være din største udgift i forbindelse med lånet, men det er selve ÅOP’en, som vil give det præcise overblik over, hvilken bilfinansiering der er den billigste løsning for dig.

Samlede kreditomkostninger

Hvor ÅOP’en viser de årlige omkostninger i procent, viser de samlede kreditomkostninger lånets totale omkostninger i kroner og øre. Her kan du se de præcise beløb for hvor høje omkostninger, du kommer til at betale i hele lånets løbetid. Brug Express Banks låneberegner til at se, hvad du kan forvente af omkostninger..

Gebyrer

Når du modtager et tilbud på bilfinansiering, vil du støde på forskellige gebyrer. Der bruges ofte stiftelsesgebyrer/etableringsgebyrer, betalingsgebyrer, administrationsgebyrer m.fl., og gebyrerne skal enten betales som det første, undervejs eller mod lånets udgang. Hos Express Bank er disse gebyrer medtaget i beregningerne så du får det fulde overblik, men du bør være opmærksom på, om de er inkluderet eller ej, når du kigger hos andre låneudbydere. Læs derfor altid lånetilbuddet godt igennem, inden du skriver under på noget.

Løbetid

Lånets løbetid er tiden det tager, før lånet er betalt tilbage. En længere løbetid betyder, at din månedlige ydelse kommer til at falde, da lånet bliver fordelt over en længere periode. Men her skal du også være opmærksom på, at en lang løbetid gør at du skal betale renter og gebyrer i en længere periode. Jo længere løbetid på lånet, desto større omkostninger vil du samlet set komme til at betale.

Vælg dog altid en løbetid med månedlige ydelser, du er sikker på at kunne betale – også hvis din livssituation ændrer sig. Det er bedre for dig at vælge en længere løbetid, hvor du er sikker på at kunne betale afdragene og betalingsfristen, end en lavere løbetid med høje månedlige afdrag der kan blive udfordrende, hvis eksempelvis din jobsituation ændrer sig.

Se også: Hvad koster det at have bil?

26. september 2022

Guide til nyt badeværelse

Klik her og læs mere