)
Fritid

Sådan opgraderer du haven

Drømmer du om en have fyldt med store og flotte planter eller en køkkenhave, der bugner af egne grøntsager? Og afholder de manglende ”grønne fingre” dig for at udføre arbejdet – så fortvivl ej. Et stort skridt på vejen mod den perfekte have er faktisk en plan.

Bestem først og fremmest, hvor meget arbejde du ønsker at bruge på haven – både i forhold til at opgradere haven her og nu, men i den grad også i forhold til at vedligeholde den. Du skal også beslutte, hvor mange penge du vil bruge på haven.

Måske du er mere til det moderne og naturlige – eller måske det romantiske? Tænk også over, om stilen passer sammen med stilen på dit hus? Eller stilen på værelset ud mod haven? God haveinspiration handler om farver, former og teksturer og det handler om at skabe et behageligt miljø. Når det kommer til at opgradere haven, kan du med fordel stille dig selv følgende spørgsmål:

  • Hvem skal bruge haven?
  • Hvad skal haven bruges til – og hvor meget?
  • Skal jeg dyrke mine egne grøntsager?
  • Er der specielle blomster, jeg er meget glad for?
  • Er der kommunale reguleringer, jeg skal tage hensyn til?
  • Bør jeg tale med mine naboer om, hvad jeg planlægger at gøre?

Hvor meget tid du vil bruge i haven, er afgørende for de valg, der ligger foran dig. Nogle synes, at havearbejde er afslappende, mens andre foretrækker at slippe af sted med så lidt vedligeholdelse som muligt. Måske kan nogle af buskene og træerne, der allerede vokser på stedet, beholdes i den nye have? Når alt kommer til alt, kan det bevares nøjagtigt, som det er, hvis dette er en stil, du kan lide. I den optimale have, bør også placeringen af de forskellige havesektioner indtænkes. En køkkenhave skal fx være let tilgængelig, så du hurtigt og nemt kan høste dine grøntsager samt vedligeholde den. Du kan derfor med fordel placere den nær køkkendøren.

Hvad kan du plante i haven?

Du skal først og fremmest være opmærksom på, at ikke alle planter og blomster trives overalt. Der findes både bøger og hjemmesider om, hvad der passer til lige netop dine forhold. Her kan du også få masser af ideer og inspiration til haven. Uanset hvad, skal de planter og blomster, du bruger, modstå det klima, du lever i. Dårlige solforhold kan ligeledes begrænse brugen af visse dele af haven. Omvendt kan et varmt hjørne i haven give gode vækstbetingelser for planter, der ellers ikke ville have været muligt i den klimazone, hvor du bor. Hvis du har en køkkenhave, så bør du placere den et solrigt sted, da madplanter vokser og trives bedst, hvis de er i solen det meste af dagen.

6 tips til et vellykket bed

1. Placering

Er beliggenheden solrig og mod syd eller skyggefuld og kølig? Og er det tørt eller fugtigt? Vælg de planter og blomster, der passer til de forhold, som bedet har.

3. Bedet

Det kan være nødvendigt at indramme bedet med kanter eller andre planter som fx lavendel. Dette vil give en klar sondring mellem bed og græsplæne.

5. Brug dine hænder

Når jorden er klar, skal du grave hvert hul stort nok til, at rødderne på den plante, du vil plante, passer. Brug dine hænder forsigtigt til at presse jorden omkring planten.

2. Grav, ryd og forbered plads

Grav op og luft jorden og fjern ukrudt, så du undgår at skulle gøre det, når først planterne er i bedet.

4. Udvælgelse af planter

Der er mange forskellige sorter at vælge imellem, uanset om du vil have blomster, bær eller grøntsager. Med lidt planlægning får du et bed, der giver dig glæde fra det tidlige forår til det sene efterår.

6. Husk at vande

Tidligt på foråret er det tørt. Husk, at planterne spirer og skyder knopper og derfor har brug for meget vand i denne periode. Det allerbedste tidspunkt at vande, er enten sent om aftenen eller tidligt om morgenen.

Når blomsterne falmer, bør du afskære dem. Dette vil nemlig øge chancerne for at de fortsætter med at spire og vokse, og endda for at skyde nye blomster ud. Fjern det ukrudt, der vokser op imellem blomsterne. Til næste forår, når sneen er smeltet, skal du skære alt det døde plantemateriale og gødning væk. Hvis jorden er sunket, kan du fylde op med mere gødning.

Husk! Det enkleste er ofte det bedste

Har du ikke energi til at starte en stor haverenovering? Så husk på, at et nymalet hegn, nyrenoverede havemøbler eller et par planter gør meget for din have. Så længe det ser vedligeholdt ud, behøver du ikke at bruge mange penge på at give haven en opgradering.

God fornøjelse og nyd sommeren i din have!

16. juni 2020

Spar penge på årets ferie

Klik her og læs mere