)
Bolig

Trænger din bolig til en renovering?

Går du og drømmer om at opdatere eller renovere din bolig. Så læs med her, hvor vi har samlet gode tips og råd, der gør opgaven nemmere for dig.

God planlægning

God planlægning er alt afgørende og et af de vigtigste elementer. Det gælder uanset, om det drejer sig om små eller store renoveringsprojekter – derhjemme, i båden eller i garagen.

Der findes mange gratis webbaserede planlægningsværktøjer tilgængelige, som du kan downloade. SketchUp og Plan3D er begge eksempler på applikationer, du kan bruge til at oprette enkle 3D-skitser for at forenkle planlægningen af ​​renoveringer. Derudover har IKEA også sit eget program til møbler og lignende. Hvis det bliver for svært at lære ny software bare for det, kommer du stadig langt med pen og papir.

Det er vigtigt at have en realistisk plan for, hvad du vil opnå og hvor mange penge, du er villig til at bruge. Opret et budget og hold dig til det. Læs mere om, hvordan du lægger et budget.

Tænk i større perspektiv

Det er let at hænge sig i de små detaljer, men passer alle disse detaljer ind i det hus, du allerede har? En minimalistisk stue passer muligvis ikke til det lurvede chique-køkken, der er placeret i rummet ved siden af. Tænk holistisk og find en stil, der passer til hele dit hjem.

Hvis du skal renovere huset, er det vigtigt at skabe et godt indeklima. Mad og sundhed kan også være højt på listen. Måske du skulle investere i en ny brændeovn? Eller måske er der mere isolering i væggene, end der er behov for? Tænk over alle de elementer, som er vigtige for dig og din familie og forsøg, at sætte det i et større perspektiv. Hvis du renoverer derhjemme, kan du ofte også være lidt mere pragmatisk. Naturligvis skal dit hjem være hjemligt, men det er lige så vigtigt at gøre det sjovt. Enkel oprydning og praktiske løsninger er noget, du med garanti vil komme til at sætte pris på over tid.

Undgå at ignorere de kedelige opgaver

Vedligeholdelse er ofte vigtigere end at skabe noget nyt. Det virker måske ikke så spændende at male udhænget på huset i den samme brune farve, som du har altid har gjort, men hvis det er den, du bedst kan lide og malingen er begyndt at falme – så hold fast i den farve. Nye projekter er ikke meget værd, hvis huset forfalder omkring dig. Jo længere du venter med at udføre den nødvendige vedligeholdelse, desto større bliver opgaven over tid.

Større udgiftsposter, du bør være opmærksom på:

  • Udvendige vægge og vinduer. Kontrollér, at alt er tæt, at isoleringen er god og at malingen ikke falder af.
  • Tag, både tagsten, tagdækning og konstruktion nedenfor.
  • El
  • Vådrum. Kontrollér for fugt og lækager.
  • Tekniske installationer som varmt vand, ventilation og afløb.

Hvad der skal gøres og hvor ofte kan variere meget. Det afhænger både af det job, der sidst blev udført og hvor huset ligger i landet. Vejret har meget at skulle have sagt – og vejr og vind kan variere en del mellem regioner og fra sted til sted.

Ydervægge skal males ca. hvert 5-10 år, mens et tag kan klare op til 60 år. Hvis du har brug for renovering i forbindelse el eller vand, er det vigtigt at bruge professionelle fagfolk, der ved, hvad de laver. At spare penge på dette punkt kan vise sig at være en dyr fornøjelse i fremtiden. Så sørg for, at få det gjort ordenligt fra starten af. Faktisk kan ansættelse af professionelle i et par dage for at bygge køkkener eller tilføje lister faktisk betale sig, snarere end at skulle bruge måneder på at prøve at gøre det selv.

Tænk langsigtet

Når du renoverer, kan det virke som en nem opgave at vælge fx farver, som du kan lide. Når alt kommer til alt, er det jo dit hus, der skal renoveres, og dig som skal bo der. Men samtidig skal du huske, at du formegentlig også skal sælge huset på et tidspunkt – og så kan det godt tænkes, at lilla fliser på badeværelset sænker prisen eller gøre det sværere at sælge. Farver og specielle løsninger, der er moderne lige nu og her, kan hurtigt gå hen og blive forældede efter bare få år. Hvis du vil tænke langsigtet og økonomisk smart, skal du vælge nogle neutrale farver og materialer. Med en neutral baggrund kan du i stedet bruge indretningen til at ”pifte” huset op, så det passer til din smag. Når det er sagt, så er det ikke verdens største job at male nogle værelser igen, før du sælger.

Det vigtigste i forhold til renovering er, at du ikke slå et for stort brød op. Der findes utallige renoveringsprojekter, hvor kun halvdelen bliver gjort færdigt – og det skyldes primært, at drømmene var større end eksekveringsevnen. Tag et rum ad gangen og del opgaverne op i passende stykker. Og glem ikke at give dig selv en belønning for hver udført opgave.

05. maj 2021

Sådan lægger du nemt budget i Excel

Klik her og læs mere