Læs også: Regler og skattemæssige forhold ved forældrekøb
1. Få styr på budgettet og find den rigtige bolig
Hvis du allerede synes, det lyder kedeligt, så forstår vi det godt. Men det er alfa og omega at få styr på budgettet, inden du flytter hjemmefra. Du skal nemlig vide, hvad du har af indtægter og udgifter for at kunne sikre dig, at der er råd til mad, tøj, tandlæge, fredagsøl og en tur i biografen.
Et gennemarbejdet budget er et godt udgangspunkt for at vælge sin første bolig. Det kan blandt andet give dig en idé om, hvorvidt du har råd til at bo alene eller er økonomisk bedre stillet, hvis du bor på kollegie eller deler en lejlighed med et par andre unge, nogle venner eller din kæreste. Det kan også give dig en idé om, hvorvidt du har råd til at bo i centrum, tæt ved vandet eller skal kigge efter en billigere beliggenhed.
Når du lægger et budget, er det vigtigt at være realistisk. Måske er det spændende nok med leverpostejsmadder i den første uge, men på længere sigt holder det ikke. Især i forhold til mad og forbrug kan det være en god idé at søge råd og erfaringer hos andre. Det kan være ældre søskende eller venner, der allerede er er flyttet hjemmefra, men du kan også søge hjælp hos dine forældre – de har med garanti lagt et madbudget før og har sandsynligvis nogle gode sparetips, du kan få med på vejen.
Der er også masser af hjælp at hente på forskellige websites – de fleste nævner 1.500 kr./pr. måned som et realistisk madbudget for en enlig mand eller kvinde.
Hvis du planlægger at flytte hjemmefra snart, så kan vores budgetskabelon hjælpe dig hurtigt i gang med at skabe et overblik over din økonomi.
Læs også: Læg et madbudget og spar penge hver måned og hent vores gratis madplan
2. Flytteomkostninger
Det er på ingen måde billigt at flytte hjemmefra. Er der tale om en lejebolig, skal der både betales indskud og forudbetalt leje. Det kan hurtigt løbe op i mange tusinde kroner.
Nogle bruger deres børneopsparing, når de skal flytte hjemmefra, andre låner pengene af deres forældre og så er der dem, der har knoklet på deres arbejde for at få råd til at flytte. Der er mange måder at gøre det på. Det er også muligt at tage et lån til betaling af indskud.
Udover disse omkostninger, så koster selve flyttedagen også noget. Her gør du klogt i at alliere dig med venner og familie. Flyttemænd er dyre, men du kan med stor sandsynlighed spise dine nærmeste af med et par pizzaer, øl og sodavand. Du kan leje gratis flyttetrailere på mange tankstationer, i IKEA og i Silvan – for de fleste er det en god og tilstrækkelig løsning.
Større udgiftsposter, du bør være opmærksom på:
- Det er på ingen måde billigt at flytte hjemmefra. Er der tale om en lejebolig, skal der både betales indskud og forudbetalt leje. Det kan hurtigt løbe op i mange tusinde kroner. Hvis du ikke har pengene, så er det muligt at tage et lån til betaling af indskud.
3. Ønsk dig flyt-hjemmefra-ting
21 år. Det er gennemsnitsalderen for, hvornår danske unge i dag flytter hjemmefra, men spørger du indtil det, så vil de fleste nok svare, at drømmen om at flyve fra reden startede allerede i teenageårene. Og det er faktisk en god idé også at starte forberedelserne tidligt.
Tip 3 i vores flytte hjemmefra-guide, handler derfor om at ønske sig ting til at flytte hjemmefra. Du har sikkert hørt historier om, hvordan din mor eller mormor samlede på et bestemt stel eller allerede havde et helt bestiksæt til tolv, da de fyldte 14 år. Hos børn i dag er det ikke så ofte flyttehjemmefra-ting, der står øverst på ønskesedlen, men det er en skam.
For den dag du står og skal flytte hjemmefra er det en kæmpe gevinst allerede at have ting at fylde i køkkenskabene, et par møbler til stuen, billeder til væggene og en lampe til over spisebordet. Vores bedste råd til både teenagere og forældre er derfor, at man tidligt begynder at ønske sig/give flytte hjemmefra-ting i gave. Det betyder ikke nødvendigvis, at man skal åbne gryder og pander fra den dag, man fylder 15 og til den dag, man flyver fra reden. Flytte hjemmefra-ting kan sagtens kombineres med gaver, som står højt på ønskelisten her og nu.
Udover at give praktiske flytte hjemmefra-ting i gave, så saml brugte køkkenting i flyttekasser og sætter dem på loftet, så de er klar til den store flyttedag. Pointen med alt dette er, at det er dyrt at flytte hjemmefra, men det bliver MEGET dyrere, hvis du ikke allerede har erhvervet sig nogle af de ting, du får brug for i den nye bolig.
4. Alt det praktiske
Når du flytter, er der en masser praktiske ting, man skal have på plads. Punkt 4 i vores flytte hjemmefra-guide handler derfor om alle de små ting, du let kan glemme midt i alt flytterodet.
Her er 3 ting, du skal huske:
-
Folkeregisteradresse
Du har pligt til at flytte din adresse og sker det ikke inden for 5 dage, så kan du faktisk få en bøde for det. Husk derfor at flytte din adresse med det samme.
Du anmelder din flytning på Borger.dk
-
Læge, tandlæge og optiker
Når du skifter adresse, vælger du samtidig en ny læge, der er tæt på din bopæl. Men det er også en god idé at finde en ny tandlæge og skifte stambutik, så du kan hente briller, linser og gå til synstest hos en optiker nær dig. Sæt dig ned og få gjort alt dette med det samme – så gør du det lettere for dig selv fra starten.
-
SU
Du skal faktisk ikke gøre noget i forhold til SU, men vi har taget det med alligevel, fordi det ligger mange på sinde. Når du flytter hjemmefra og skifter adresse, så registreres du automatisk som udeboende og kan få udeboende SU.
-
Boligstøtte
I nogle tilfælde kan du få boligstøtte, når du flytter hjemmefra. Og det kan faktisk blive til mange penge om måneden, så for mange unge har boligstøtten en stor økonomisk betydning. Du søger boligstøtte her.
-
Forsikringer
Når du flytter hjemmefra, skal du have dine egne forsikringer. Som minimum anbefaler man, at du har en indboforsikring, en ansvarsforsikring og en ulykkesforsikring. I nogle tilfælde kan du stadig være dækket af dine forældres forsikring, selvom du er flyttet hjemmefra. Der er altså gode besparelser at hente, hvis det er tilfældet.
God fornøjelse
Der er MASSER af ting at tage højde for, men vi fik plads til de allervigtigste i vores flytte hjemmefra-guide: Læg et budget, spar op til indskud og planlæg flyttedagen, ønsk dig flytte hjemmefra-ting og sørg for, at du har styr på alt det praktiske.
Tilbage er der bare at sige god flytning og god fornøjelse med din nye tilværelse som udeboende.
Sådan lægger du nemt budget i Excel
Klik her og læs mere