Køb af hus eller lejlighed
Når du har økonomien på plads, og du har aftalt med din bank, hvor stort et beløb du kan låne for, skal du i gang med at lede efter den rette bolig. Du skal finde en bolig, du føler dig hjemme og tilpas i, det er en selvfølge. Du skal derudover også gøre dig nogle tanker om, hvor boligen skal ligge, hvor stor skal den være, og hvorvidt du har nogle specifikke krav til boligen, der skal tages højde for. Hvis du kigger på hus langt fra byen, og du har arbejde i byen, kommer det til at medføre ekstra omkostninger i form af tid og transport, men du vil typisk få flere kvadratmeter for dine penge. Kigger du på bolig i byen eller tæt på byen, vil diverse muligheder for indkøb, shopping, arbejde, foreninger, oplevelser osv. typisk være tættere på, men kvadratmeterprisen vil også være højere.
Et boligkøb er en langsigtet investering. Du bliver derfor nødt til at tænke på fremtiden i form af størrelsen på familien, muligheder i lokalområdet osv. Her skal du overveje dine krav til boligens kvadratmeter, en have, offentlig transport, lokalområdets skoler og foreningsliv. Hvor stor skal boligens inde- og udeareal være, skal der ligge et busstoppested eller togstation i nærheden, hvilke skoler ligger i nærheden, og hvilke sportsklubber og andet foreningsliv ligger tæt, som eventuelle børn kan få glæde af?
Forventede udgifter ved huskøb
Omkostningerne ved at købe et hus eller en lejlighed handler ikke kun om prisen du ser på salgsannoncen. Oven i salgsprisen kommer dine udgifter på dit boliglån i form af renter og gebyrer. Derudover skal du typisk betale for, at banken vurderer ejendommen, kreditvurderer, sørger for rådgivning og udarbejder lånetilbud og dokumenter. Prisen på dette arbejde varierer fra bank til bank, og det er også en af grundene til, at du ikke behøver stille dig tilfreds med din nuværende banks lånetilbud. Undersøg altid flere bankers muligheder og priser, inden du skriver under på et lån.
Tinglysningsafgift
Ved et boligkøb betaler du en afgift til staten, der kaldes tinglysningsafgift. Denne afgift er 0,6% af købsprisen plus et fast gebyr på 1.750 kr. Det vil sige, at hvis du køber en bolig til 4 mio. kr., vil regnestykket til tinglysningsafgiften se således ud: 4.000.000 kr. * 0,006 + 1.750 kr. = 25.750 kr.
Forsikring
Du har højst sandsynligt en indboforsikring allerede, og det skal du selvfølgelig også have i din nye bolig. Hvis du er i gang med et huskøb, anbefales det derudover også at tegne en husforsikring. I tilfælde af brand, stormskader eller hærværk dækker din indboforsikring alle dine ejendele inde i huset, og din husforsikring dækker selve huset.
Derudover bør du overveje en ejerskifteforsikring, hvis du vil købe hus eller ejerlejlighed. En ejerskifteforsikring dækker skjulte skader, som ikke er nævnt i tilstandsrapporten eller elinstallationsrapporten. Som køber kan du med sådan en forsikring få mere ro i sjælen, skulle der være fejl eller mangler i din nye bolig, som karakteriseres som ikke forventeligt i forbindelse med boligens type og alder.