Lån penge med omtanke: 7 gode råd

Hos Express Bank har vi udviklet en budgetmodel,
som kan bidrage til overblikket:

Så nemt er det:

  1. Hent excelfilen her
  2. Indtast dine indtægter og udgifter
  3. Se resultatet

Du kan altid gemme filen på din computer og finde den frem igen, hvis du har brug for at lave justeringer i dit budget.

Det er vigtigt, at du skaber dig et overblik over dine indtægter og udgifter, inden du optager et lån. På den måde ved du, hvordan en gennemsnitlig måned ser ud for dig – og dermed  hvor meget, du kan betale tilbage på et lån.

7 gode tips når du skal låne

1. Hav altid overblik over din økonomi!

Hvor meget er det fx realistisk for dig at betale tilbage, hvis du optager et nyt lån? Få overblik over dine indtægter og udgifter med Express Banks budgetmodel her.

2. Hvem er låneudbyderen?

Undersøg altid hvem du låner penge af. Søger du om lån via nettet, bør der være en tydelig afsender og kontaktinformationen skal være nem at finde. Trustpilot er også en god pegepind for, om udbyderen er troværdig. Du kan besøge os på Trustpilot her.

3. Lån eller kredit?

Overvej lån contra kredit, inden du låner. En kredit kan nogle gange være et bedre alternativ pga. af fleksibel tilbagebetaling. Og du undgår renter på kreditten, hvis du betaler det fulde beløb tilbage med det samme.

4. Saml dine lån – og spar penge!

Har du lån flere forskellige steder, bør du overveje at samle dem ét sted. Det skaber overblik, og du vil med al sandsynlighed opleve at få flere penge til dig selv – hver måned. På kreditstatus.dk kan du få et samlet overblik over din gæld. Du logger på med dit NemID. Du kan også læse mere om KreditStatus i vores FAQ.

5. Forstå før du skriver under!

Skriv aldrig under på noget, som du ikke forstår eller ikke kan overskue konsekvensen af. Kontakt din låneudbyder, hvis du har brug for, at de hjælper dig med at forstå din låneaftale.

6. Betal dit månedlige afdrag til tiden!

Hvis du udskyder din betaling, udskyder du bare problemet. Og problemet går ikke væk af sig selv. Kan du ikke betale, skal du straks kontakte din låneudbyder. De har ofte mulighed for at lave en aftale med dig og en plan for din tilbagebetaling.

7. Bevar overblikket over din økonomi!

Mister du overblikket – så søg hjælp eller rådgivning. Alle kan løbe ind i situationer, som har indflydelse på økonomien. Fx skilsmisse, arbejdsløshed, dødsfald eller sygdom. Det er vigtigt, at du reagerer.

Læs om fordelene ved et forbrugslån.